Problemen met de reïntegratie door slechthorendheid/myclonus

Ervaringen op de werkplek met werkgevers, keuringsartsen, uitkeringsinstanties, regelingen en andere werk gerelateerde zaken.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
ChristineW

Problemen met de reïntegratie door slechthorendheid/myclonus

Bericht door ChristineW » di 07.06.2016 16:57

Sinds augustus 2015 zit ik in een reïntegratie traject nadat ik door mijn baas ongeschikt ben verklaard voor de functie van Verzorgende IG bij de thuiszorg. Ook in verpleeghuizen mag ik niet meer werken. De oorzaak is, naast een aantal ziektes en ongelukken die ik de laatste jaren had, het feit dat mijn gehoor net genoeg was om dit werk te doen als ik niet hoefde te telefoneren en dat dit nu met de myoclonus dusdanig slecht is dat ik te weinig hoor op dagen dat de myoclonus erg actief is.

Op zich zou er niets aan de hand zijn, ik ga gewoon solliciteren, met de vakbond proberen we een versnelde aanvraag van de WIA keuring en ik wordt begeleid door een reïntegratie bureau.
Vervelend is echter dat deze mensen allemaal een andere kant op lopen en mij van het kastje naar de muur naar de deur en terug sturen.

Net toen ik dacht dat we allemaal dezelfde kant op gingen deed het volgende probleem zich voor: terwijl ik al 28 jaar parttime werk omdat ik in de enige fulltime baan die ik ooit had ( en waarbij ik 2x daags anderhalf uur moest reizen) binnen drie maanden al ziek werd omdat ik overbelast was. Het was mijn toenmalige huisarts die me het advies gaf parttime te werken. Ik werk de laatste jaren 24 uur en niet meer dan drie dagen achtereen. In de drukke zomer werkte ik soms een week of zes meer dan 30 uur maar dan merkte ik al snel dat dit niet echt goed voor me was.
Nu moet ik solliciteren. De bedrijfsarts die een inzetbaarheidsprofiel maakte waarbij ik amper nog een baan zou kunnen vinden omdat aan alles wel wat mankeert bij mij ( wat waar is) en die zelf ten aanzien van mijn gehoor aangaf dat ik snel overbelast raak, problemen heb me langdurig te concentreren, problemen heb bij langdurige gesprekken en dat ik niet ik een lawaaiïge drukke omgeving kan werken door mijn gehoor en mijn myoclonus heeft nu echter iets heel raars gedaan.
Toen ik van de reïntegratie een paar vacatures kreeg waar ik op moest solliciteren bleken twee daarvan fulltime functies te zijn waarbij in teamverband wordt gewerkt en waarvoor ik dagelijks 2x 1 1/2 minstens moet reizen met het ov.
Uiteraard trok ik hierover aan de bel bij de bedrijfsarts maar nu geeft ze ineens een draai aan haar verhaal en zegt ze dat er GEEN medische reden is waarom ik niet fulltime zou kunnen werken en ook niet als ik elke dag lang moet reizen.
Alleen het reizen zou me al opbreken momenteel want het ov is rumoerig en druk en triggert mijn myoclonus.
Ik verwacht met mijn 53 jaar en geen ervaring in de functies echt niet dat men interesse heeft in mij maar er zullen nog meer zulke vacatures komen en ik moet erop solliciteren terwijl duidelijk is dat ik geen dagen van 11 1/2 uur inclusief reizen kan maken over een langere periode.


Lang verhaal maar de vraag is dus: wie herkent dit en wie heeft een idee wat ik kan doen?

Bij voorbaat dank voor alleen het lezen al! ;-)

ChristineW

Re: Problemen met de reïntegratie door slechthorendheid/mycl

Bericht door ChristineW » wo 08.06.2016 16:57

Dank voor je reactie Kees,

De situatie ligt voor mij iets anders.
Behalve mijn slechthorendheid heb ik ook nog oormyoclonus. Daarnaast heb ik nog een beperking aan mijn rechterbeen ten gevolge van een gecompliceerde, dubbele onderbeenbreuk in 2013. Er waren ook nog complicaties voor, tijdens en na de operatie en het komt niet meer 100% goed.
Ook ben ik nog voor heel veel dingen allergisch en zelfs de zwaarste medicatie helpt maar ten dele.
Om het nog wat erger te maken heb ik in 2012 kanker gehad en ben ik nog niet door de eerste 5 jaar en zeg dat maar eens tegen een potentiële werkgever.
De kans dat ik nog aan het werk kom is nihil. Aanpassingen in mijn eigen baan zijn onmogelijk en de baan is sowieso te zwaar geworden. Andere functies waar ik op pas zijn er bij het bedrijf momenteel niet en aangezien de meeste functies die ik wel zou kunnen vervullen afgesloten worden als degene die er nu werkt denkt men dat ik gewoon de ww inga in augustus 2017.
Het was toch al mijn bedoeling om op 60-62 jarige leeftijd te stoppen met werken, we redden het zonder mijn inkomen ook.
Een bijstandsuitkering krijg ik in geen geval want mijn man verdient goed.
Dus tot zover maak ik me niet zo druk.
Alleen al die mensen die 'iets'met mij moeten en die dan allemaal tegen elkaar in praten en andere ideeën hebben en van elkaar zeggen dat de ander het fout heeft.
En die vervolgens weinig opschrijven waardoor ik geen bewijs heb dat iedereen wat anders doet.
De bedrijfsarts heeft een inzetbaarheidsprofiel opgesteld waarvan de arbeidsdeskundige die het bedrijf inhuurde zei dat er weinig tot niks overbleef. Hij kwam tot drie functies ( achteraf typisch want dat is precies wat men ook bij de keuring doet) en twee daarvan pasten totaal niet bij het inzetbaarheidsprofiel.
De arbeidsmarkt deskundige/jobhunter zegt hetzelfde:via solliciteren lukt het nooit want je hebt te veel beperkingen. Ook ben ik te oude, heb geen ervaring en noem maar op. We zijn bij de UVV geweest om te kijken of ik via vrijwilligerswerk nog een baan zou kunnen krijgen maar zelfs zij hebben niets voor me. Nu niet en later niet.
Het FNV zei ook hetzelfde: vrijwel hopeloos.
Maar omdat het bedrijf waar de jobhunter voor werkt het contract wat ze met het bedrijf waar ik werk hebben gesloten graag wil houden wordt de jobhunter nu gedwongen om me toch 4 keer per 4 weken te laten solliciteren. Hij zoekt de meest passende banen ( lees: de minst slechte combinaties).
En ineens zegt de bedrijfsarts dat fulltime werken en ver reizen kan maar niet aan te bevelen is omdat de balans tussen werk/prive/gezondheid snel zoek zou zijn door overbelasting door de problemen die ze al beschreven heeft in het inzetbaarheidsprofiel. De jobhunter en het fnv zeggen dat dit gewoon hetzelfde is als 'fulltime werken is onmogelijk vanwege de beperkingen' maar zolang ze het niet zo omschrijft kunnen we er niks mee.
Kijk, ik verwacht echt niet dat ik opgeroepen word, zelfs niet nu ik van het reïntegratiebureau mijn slechthorendheid niet mag vermelden.
Het is het hele circus en de kunstjes die ik moet doen en de manier waarop ik de zweep over me krijg als ik bezwaar heb ergens tegen die me zoveel stress bezorgt.
Als ik gewoon de ww in kan dan kan ik daarna zo over in vervroegd pensioen, daar zou ik tevreden mee zijn. Word ik wel afgekeurd of deels afgekeurd dan ben ik blij.

Bedankt voor de links, ik zal er eens gaan kijken.

Groet
Christine

ChristineW

Re: Problemen met de reïntegratie door slechthorendheid/mycl

Bericht door ChristineW » do 09.06.2016 15:51

Hoi Jan,

De arbeidsdeskundige en de jobhunter zijn niet van het UWV. Tegenwoordig is een bedrijf verplicht mensen in de te huren gedurende die eerste twee jaar. De jobhunter is van een bedrijf wat reïntegratiemogelijkheden zoekt en werk wat daarbij past. Ze worden dus allemaal door het bedrijf waar ik voor werk betaald en zijn daardoor meer bezig met hun inkomen dan met mijn belang.

Mijn pensioen is al uitgezocht. Inderdaad bij de site die jij noemt. Ik mag er met 55 uit en krijg dan tot 65 een bedrag wat uiteraard wel veroorzaakt dat ik na mijn 67ste minder krijg maar dat wordt geen probleem. Ze zijn overigens bezig om dat gat tussen 65 en 67 te dichten.
Als ik echter de berichten in het nieuws lees vraag ik me af of er nog wat uit die pot voor me over is tegen die tijd dat ik 67 ben.

Ik hoef niet helemaal afgekeurd te worden. 50-60% zou mooi zijn.


We zien wel, dat deel komt wel goed. :-)

Ari-Atari

Re: Problemen met de reïntegratie door slechthorendheid/mycl

Bericht door Ari-Atari » do 14.07.2016 09:45

Hoi Christine,

Toevallig zit ik ook aan het begin van een traject momenteel. Ik ben ernstif SH, heb daarnaaste een flinke tinnitus (3 geluiden > 85dB) en ben in april jl uitgevallen. Ik ben dus pas een paar maanden op weg, en de insteek is nu nog, dat we hopen dat mijn eigen organisatie een aangepaste functie voor mij wil creëren (vooral: minder vergaderen en minder uur i.v.m. de door mij benodigde hersteltijd).

So far so good zou je denken. Even los van het feit dat ik echt niet weet of mijn werk die aanpassingen van de functie ook na de keuring nog wil doen.

Maar nu gebeurde er van de week iets, wat mij de schellen van de ogen liet vallen. Ik was bij de bedrijfsarts, we spraken over het mogelijk vervolgtraject. Het blijkt dat de ongeschreven regels eigenlijk min of meer zijn dat zolang je maar minimaal 75% terug komt in een aangepaste functie het UWV "niet moeilijk doet". Wordt het substantieel minder, dan vindt het UWV dat werkgever en arbodienst hun rol niet goed hebben vervuld.

Ik weet nu totaal nog niet of die 75% voor mij haalbaar is, maar ik vermoed van niet. Maar daar wordt dus wel op aangestuurd. Want dan is het UWV tevreden en hoeft er geen WIA uitkering betaald te worden.

Misschien naief, maar ik dacht dat er echt naar de persoon gekeken werd. Net wat je zegt: zo'n jobcoach, een arbeidsdeskundig, maar ook werkgever en bedrijfsarts hebben een totaal andere agenda dan jij, en klaarblijkelijk vaak dus ook nog verschillend van elkaar. Het is uiteindelijk de politiek, die daarvoor gezorgd heeft.

Ik wens je veel sterkte! Kan je verder ook niet helpen, je moet hier, vrees ik, maar doorheen. Dat is mijn voorland ook, maar ik heb mij wel voorgenomen dat van die verscillende belangen goed in de gaten te houden.

Plaats reactie

Terug naar “Hoorproblemen en werk”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast