HD-tv via CanalDigiitaal

Ervaringen met (geen) ringleiding in het theater, (geen) ondertiteling op tv, bejegening door personeel, problemen in het verkeer en al die andere aspecten van het leven met een gehoorprobleem.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
Gert

HD-tv via CanalDigiitaal

Bericht door Gert » di 27.09.2016 23:14

Daar ik in het “buitengebied” woon, heb ik min of meer noodgedwongen een schotelontvanger voor de tv. Om als slechthorende het gesproken woord op de tv het beste te kunnen verstaan, maak ik gebruik van een draadloze koptelefoon. Dat gaat beter dan met mijn hoortoestellen en een ringleiding.
Met een schotel ben je echter overgeleverd aan de monopolist CanalDigitaal, die bepaalt welke zenders ik kan ontvangen. De zenders NPO 1, 2 en 3 worden al enige tijd via HD-kanalen uitgezonden, maar daarnaast tot voor kort ook nog via SD-kanalen. Helaas gaan die laatstgenoemde nu verdwijnen. Helaas, omdat het geluidsniveau van de HD-kanalen van NPO 1, 2 en 3 een stuk minder is (en feitelijk net niet sterk genoeg voor mijn koptelefoon) en bovendien loopt tot overmaat van ramp de ondertiteling via T888 ook nog eens niet synchroon met het geluid. Dat laatste schijnt te worden veroorzaakt doordat een analoog signaal (teletekst) aan een digitaal signaal (beeld en geluid) wordt toegevoegd en via de satelliet spoort dat niet bij HD-tv van de NPO. Het is een structureel probleem waar in feite iedere slechthorende met een schotelontvanger mee wordt geconfronteerd. Heeft daar nog nooit iemand over aan de bel getrokken bij de NOS? Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma`s?
Technisch gezien zijn het geen onoplosbare problemen, zoals mag blijken uit diverse HD-kanalen van Duitse tv-stations, waarbij geen sprake is van verminderd geluidsniveau of niet synchroon lopende ondertiteling via teletekst.

Gert

Re: HD-tv via CanalDigiitaal

Bericht door Gert » za 08.10.2016 19:28

Waar exact het probleem ligt, kan ik niet beoordelen. Ik heb het voorgelegd aan CanalDigitaal, waar men mij verwees naar de NOS. Na een paar weken ontving ik het volgende bericht van de NPO/NOS als antwoord op mijn e-mail aan hun:

"Na overleg met CanalDigitaal en Telenet hebben we het probleem op kunnen lossen. De ondertiteling zou dus weer synchroon moeten lopen met het geluid op televisie.
Mocht u alsnog problemen ervaren met het synchroniseren van geluid en ondertiteling bij CanalDigitaal, dan horen we het graag.
"

En inderdaad, tot mijn verbazing (en opluchting) blijkt het inderdaad opgelost. Wel merkwaardig dat niemand hierover eerder aan de bel heeft getrokken.

Plaats reactie

Terug naar “Hoorproblemen in de maatschappij”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast