SOAP! (Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma`s!)

Ervaringen met (geen) ringleiding in het theater, (geen) ondertiteling op tv, bejegening door personeel, problemen in het verkeer en al die andere aspecten van het leven met een gehoorprobleem.

Moderator: Forummoderator

José

SOAP! (Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma`s!)

Bericht door José » ma 11.06.2007 10:10

11 juni 2007

SOAP! (Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma`s!) meldt twee historische momenten ten aanzien van ondertiteling voor doven en slechthorenden van televisieprogramma`s:

• Vanaf september 2007 zal het nieuws van de Luxemburgse RTL ondertiteld worden. De herhalingen van het nieuws van 19.30 uur, uitgezonden in de Luxemburgse taal, worden ondertiteld in het Frans en Duits (de nasynchronisatie in het Frans komt te vervallen). SOAP! beschouwt deze ontwikkeling als een eerste stap op weg naar ondertiteling voor doven en slechthorenden in Luxemburg.

Dit is belangrijk vanwege de RTL-omroepen die in Nederland uitzenden: omdat dat formeel Luxemburgse omroepen zijn, vallen zij niet onder de Nederlandse wetgeving en dus ook niet onder de verplichting tot ondertiteling die in december 2006 van kracht werd. De ondertitelingsontwikkeling in hun `moederland` kan RTL-Nederland verder onder druk zetten om ook in Nederland te gaan ondertitelen voor doven en slechthorenden.

• Op 24 mei jl. is er een nieuwe Europese richtlijn uitgekomen ten aanzien van `Television Without Frontiers`. Artikel 3a roept de lidstaten van de Europese Unie op om omroepen te stimuleren hun wetgeving aan te passen op zodanige wijze dat uitzendingen geleidelijk toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een visuele of auditieve beperking. De Europese lidstaten moeten dit uiterlijk in 2009 ingevoerd hebben in hun nationale wetgeving.

Meer informatie bij de secretaris van SOAP! Joop Beelen, j.beelen@nvvs.nl

In SOAP! participeren alle organisaties van doven en slechthorenden in Nederland: Dovenschap, de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS), de Federatie van Ouders van Slechthorende kinderen en kinderen met Spraak-/taalmoeilijkheden (FOSS), de Federatie van Ouders van Doven Kinderen (FODOK), de Stichting Plotsdoven, de Organisatie voor Slechthorende Jongeren (SHJO) en de Jongerencommissie. SOAP! beschikt daarnaast over onafhankelijke adviseurs uit de wereld van doven en slechthorenden.

Bron: NVVS

Plaats reactie

Terug naar “Hoorproblemen in de maatschappij”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast