kennismaking

stel je zelf voor als ouder/verzorger van kind

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
Annalisa

kennismaking

Bericht door Annalisa » vr 29.03.2013 00:58

Hallo allemaal,

Ook ik bevind me in de wereld van een slechthorend kind. Onze dochter, Annalisa, nu 7 jaar heeft OME, chronisch ooronsteking die onopgemerkt blijven waardoor schade aan het gehoor ontstaat. We weten nu sinds een een klein jaar dat Annalisa slechthorend is. Ze heeft in elk geval een hoortoestel links. Wij komen in lastige situaties. Gedrag bijvoorbeeld. Als ze moe is of er is veel aan gevraagd kost haar dat veel energie. Dat zien we terug in (negatief) gedrag. Haar voeden we toch anders op dan onze andere 2 kinderen, althans in die zin, zij heeft een andere benadering nodig.
Momenteel volgt ze regulier onderwijs. Maar dat is moeilijk. Ik wil nu graag een specialist erin zetten. Maar ze is tegoed voor cluster 2 en binnen het samenwerkingsverband kennen ze bijna geen deskundigen die gespecialiseerd zijn in leerproblemen en slechthorendheid. Soms is het zo moeilijk, men denkt gewoon dat het net als met een bril, je weer goed kunt zien, opgelost is met een hoortoestel en je alles kunt horen, nu zo werkt het niet. Ik hoop zo op deze manier met elkaar ervaringen uit te kunnen wisselen.

Gebruikersavatar
Forummoderator
Forum Beheerder
Forum Beheerder
Berichten: 184
Lid geworden op: zo 22.04.2007 01:07

Re: kennismaking

Bericht door Forummoderator » vr 29.03.2013 13:25

Welkom op het forum Annalisa.

Het lijkt me als ouder niet makkelijk om te moeten constateren dat je kind slechthorend is. Ik heb daar geen ervaring mee aangezien ik zelf als slechthorende ben geboren.

Dat zij sneller moe is als de andere kinderen komt uiteraard door het feit dat zij zich extra moet inspannen om alles goed te blijven volgen en ik kan me voorstellen dat dit voor haar frustrerend kan zijn wat zich dan uit in (negatief) gedrag.

Ik hoop dat je hier op het forum de benodigde informatie kunt vinden en misschien kan de Foss je verder op weg helpen in jullie zoektocht naar de juiste hulp voor jullie dochter.

Annalisa

Re: kennismaking

Bericht door Annalisa » zo 31.03.2013 22:37

Dank je wel Bianca. Ik realiseer me dat ik iets niet helemaal goed heb gedaan. Mijn dochter heet Annalisa, ik zelf heet Astrid. Ik ga snel op site van Foss kijken. Kun je me wel vertellen hoe jij als kind je slechthorendheid hebt ervaren?

Annalisa

Re: kennismaking

Bericht door Annalisa » ma 01.04.2013 12:36

Ongelooflijk bedankt voor de goede tip. Ik ben gelijk lid geworden van de foss. Ongelooflijk dat ik dat zelf ontdekken moet. Hier moet vanuit het zhs meer aandacht voor zijn.

Gebruikersavatar
Forummoderator
Forum Beheerder
Forum Beheerder
Berichten: 184
Lid geworden op: zo 22.04.2007 01:07

Re: kennismaking

Bericht door Forummoderator » di 02.04.2013 12:30

Ik ben als slechthorende geboren maar als horende opgevoed. Destijds waren voor mijn gehoorbeperking nog geen hoorapparaten beschikbaar. De techniek was nog niet zover destijds.

Ik werd (zoals ik het zelf ervaren heb) niet anders benaderd door mijn ouders als mijn goed horende broer. Mijn moeder heeft mij wel bij gebracht dat ik naar haar moest kijken als zij mij iets duidelijk wilde maken wat ik nu nog steeds bewust doe als ik met anderen praat. Dat was wel een verschil met mijn broer die dit niet aangeleerd is. Achteraf realiseerde ik me dat ik bepaalde teksten uit kinderliedjes me verkeerd heb aangeleerd omdat ik gewoonweg de juiste woorden niet hoorde. Alleen destijds had ik dat niet zo in de gaten. Kortjakje had in mijn beleving een broek met zilverwerk ipv een boek met zilverwerk en jarenlang heeft Kabouter Spillebeen op een pannestoel gezeten. Om twee voorbeelden te noemen.

De mensen in mijn omgeving (en dan zeker de kinderen uit de klas en waar ik mee speelde) wisten niet dat ik slechthorend was en vermoedelijk kon ik dat aardig verbloemen (ook omdat ik geen hoortoestellen had) en het was iets waar ik zeer zeker niet over sprak met anderen, maar die houding heeft mij opgebroken toen ik aan mijn achter het oor toestellen toe was. Ik heb toen pas moeten leren accepteren dat ik slechthorend ben.

Op school werd ik altijd vooraan in de klas gezet en aangezien ik altijd de kleinste uit de klas was viel dat voor anderen niet op, maar dat gebeurde wel op verzoek van mijn ouders die aan het begin van ieder schooljaar de leerkrachten inlichtten. Dit gebeurde voor mij ongemerkt zodat ik me geen uitzondering voelde tov de andere kinderen. Pas jaren later vertelde mijn moeder me dat en ik heb al die jaren gedacht dat mijn lengte daar de oorzaak voor was.

Het verschil met jullie dochter is dat ik niet beter wist en ook niet wist wat ik miste, terwijl jullie dochter wel op een leeftijd is dat zij het verschil wel merkt en ik vermoed dat ook haar gedrag hier een oorzaak in vindt. Zij zal moeten accepteren dat zij slechthorend is geworden en ze heeft ook de leeftijd dat ze zeker weet dat zij anders is dan de andere kinderen.

José

Re: kennismaking

Bericht door José » di 02.04.2013 23:34

Hallo,

Welkom op het forum :)
Wat goed dat je hier bent, en ik hoop dat je hier de antwoorden op je vragen zult vinden.

Ik ben zelf slechthorend geboren en weet het ook niet beter.
Al heb ik zelf nooit een probleem mee gehad dat ik slechthorend ben.
Maar toch heb ik in mijn kinderjaren best hinder van gehad in sommige situaties door andere.
Dus ik kan mij enigzins wel in dingen voorstellen hoe het is als kind maar ook als ouder.
( wat ik als kind van mijn ouders/ zus - alle horend - gezien en gehoord heb, en ik ervaar sommige dingen net iets anders als Bianca)

Het is voor je dochter Annalisa ( mooie naam trouwens :) ) heel vervelend dat ze slechthorend is.
En zeker op de manier hoe ze slechthorend is geworden. En op zo'n jonge leeftijd heeft dat veel impact.
Maar ook voor jullie als ouders en broers/zussen heeft dat ook een impact.
Want opeens moet er rekening gehouden worden met een kind die slechter hoort.

De verschillende veranderingen kunnen zijn: geluid van radio/tv moet harder, vaker iets herhalen, verkeerd verstaan en/of beantwoorden,
en vooral door de buitenwereld onbegrip ontstaat.
Zoals je zelf al aangeeft, men denkt dat een hoortoestel DE oplossing is voor weer goed kunnen horen.
Het is een hulpmiddel maar ze blijft evengoed slechthorend en zal daar toch door andere rekening gehouden moeten worden.

Dat heeft tijd nodig voor je dochter en gezin.
Het is heel begrijpelijk dat je dochter soms negatief reageert.
Want ze is ( waarschijnlijk) boos dat zij nu minder hoort en anders benaderd wordt ( ook onbewust waarschijnlijk).
Zo'n kind voelt dat feilloos aan dat de situatie veranderd is. Dus wordt niet boos, want dan denkt ze juist dat het haar fout is.
( en natuurlijk weten jullie wel precies wanneer Annalisa echt niet verstaan heeft en/of
dat ze misbruik van maakt van een situatie. Dat zal je als ouder ook feilloos weten want je kent je dochter als beste. Want ze is net als ieder 7 jarige meisje :) )

Dat ze gauw moe wordt is begrijpelijk. Want ondanks ze een hoortoestel heeft , kan ze nog moeite hebben om iets te verstaan of te volgen.
Het kost energie als zij zich moet inspannen, want het is niet alleen het moeten horen/verstaan.
Er zijn altijd wel omgevingsgeluiden om heen en dat kan net juist een stoorfactor zijn om voor jou dochter iets goed te kunnen volgen of verstaan.
En als je merkt dat ze even minder hoort, vraag of haar batterijtje nog doet? Want als de batterij leeg loopt hoort ze ook minder goed. ;-)
In sommige situaties - feestjes of in ruimte met veel mensen - kan het zijn dat je dochter zich terug trekt of juist zoals ze het noemen;
aan moederrok hangen.
Dan zoekt ze rust of veiligheid. Als je dat merkt is het handig om bijvoorbeeld bij een verjaardag van te voren aan te geven dat je mogelijk niet zo lang blijft.
En duidelijk aangeeft dat je eerder weg gaat voor je dochter maar niet omdat het niet gezellig is.
Of dat je bijv. zegt dat je graag komt maar op een andere tijdstip als er minder mensen zijn of rustiger is.
Maar dat kan jij als ouder met Annalisa samen heel goed uitvinden. En misschien is het niet nodig.
Het is een kwestie van kijken en proberen.

Het belangrijkste is dat jullie dochter Annalisa weet dat jullie van haar houden zoals ze is en
dat daar niets aan veranderd door haar gehoorverlies. :D
En laat haar vooral weten dat het niet erg is als ze vaker iets moet vragen om herhaling.
Of dat als zij de vraag herhaald en/of bevestigd dat zij het begrepen heeft.
Geef vooral aan familie en bekende door dat Annalisa nog moeite heeft met verstaan.
En dat ze geduld moeten hebben tot zij haar draai heeft gevonden met het "nieuwe horen".
Maar geef ook aan dat ze niet moeten gaan schreeuwen of overdreven praten.
Laat ze zo normaal mogelijk met Annalisa omgaan maar vooral geduld hebben als ze iets niet verstaat of verkeerd verstaan heeft.
En gewoon de vraag of antwoord opnieuw te geven.

Wat betreft school, heb je wel eens laten informeren naar soloapparatuur.?

Uiteindelijk zullen jullie allemaal de draai hier in vinden en zal Annalisa ook weer lekker in haar velletje komen. :)

Annalisa

Re: kennismaking

Bericht door Annalisa » do 11.04.2013 21:01

Hallo Jose en Bianca,

Wat fijn jullie reacties. Ik kan dit erg waarderen. Momenteel zitten wij in het proces van onderzoeken wat het beste is voor haar en ik kan jullie zeggen dat dit tegen een berekuil vechten is. Jose, je slaat de spijker op zijn kop wat betreft school. Mijn ervaring is dat het moeizaam gaat en dat ik heel erg hard mijn best moet doen om datgene voor elkaar te krijgen wat ik wenselijk vindt. Het toeval wil dat ik zelf in de hulpverlening werk, dus best wel een en ander weet op de manier van leren en ontwikkelen. School lijkt de oorzaak vooral te zoeken in het leerprobleem, terwijl ik vind dat de grondslag haar slechthorendheid is en van daaruit volgt de leerproblematiek. Zij is vanuit het ziekenhuis doorverwezen naar een ambulante educatieve dienst waar zij door geobserveerd is en waar school en wij als ouders goede preventieve tips hebben gekregen. Annalisa is echter (nog) te goed voor een cluster 2 indicatie. De ambulante educatieve dienst heeft geadviseerd om te kijken via weer samen naar school, leerling gebonden financiering aan te vragen zodat zij alsnog ingezet kunnen worden. Dat zorgt echter voor problemen omdat de aed niet in het samenwerkingsverband van school zit. Er is nu iemand gekomen die gaat observeren vanuit speciaal onderwijs om te kijken welke leerlijn gevolgd moet gaan worden en op welke manier. Morgen heb ik hier een gesprek over. Dat gaat een heikel punt worden want ik/wij willen iemand die specialisme heeft op het gebied van slechthorendheid en leerproblemen en niet iemand die alleen specialismen heeft op leerproblemen. Ik heb daar veel eerdere hulpverleners bij betrokken en ik hoop dat zij mijn idee willen onderschrijven.
Ik ben benieuwd wat het op gaat leveren. Wij willen Annalisa zoveel mogelijk opvoeden als een horend kind en leren haar ook ons aan te kijken als we met haar communiceren. Haar gedrag is zeer zeker te verklaren, is een verwerkingsproces en heel lastig. Alles moet wennen vooral de bijgeluiden. Desondanks heb ik toch een ander kind hoor. Bedankt dat ik weer even mijn verhaar kwijt kon.

Gebruikersavatar
Forummoderator
Forum Beheerder
Forum Beheerder
Berichten: 184
Lid geworden op: zo 22.04.2007 01:07

Re: kennismaking

Bericht door Forummoderator » vr 12.04.2013 11:40

Ik hoop dat het gesprek naar wens zal verlopen en dat dat uiteindelijk gekeken wordt naar de specifieke problemen van Annalisa en niet alleen naar het leeraspect. Ik kan me heel goed voorstellen dat haar hoorproblemen juist de oorzaak zijn van haar leerproblemen.

Het is voor haar en jullie een proces van accepteren en verwerken en ik hoop dat Annalisa haar weg hierin gaat vinden en leert leven met haar beperkingen en met jullie steun zal dat uiteindelijk wel lukken :cool:

Ik wens jullie nogmaals heel veel sterkte met alles

Plaats reactie

Terug naar “stel je zelf voor "ouder/verzorger"”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast