Onze dochter, Naomi zit in groep 8 en zal de overstap naar het voortgezet onderwijs moeten maken

. Zij heeft de eerste 2 jaar op speciaal onderwijs gezeten (van haar 3e tot haar 5e jaar) daarna heeft zij 1 jaar ambulante begeleiding op regulier basisonderwijs gehad, maar zij kreeg daarna geen indicatie meer voor een rugzakje omdat het allemaal goed ging. Vanuit school kreeg zij nog wel begeleiding met name voor haar woordenschat en lezen. Het gaat op de basisschool heel goed, we hebben het getroffen met zo'n goede basisschool. Uit de cito entreetoets kwam HAVO/ VWO niveau. Maar sociaal emotioneel loopt ze best achter op haar klasgenootjes en haar werktempo is heel laag, ze heeft echt wat meer tijd nodig. Haar weerbaarheid is ook matig. Zij heeft een sociale vaardigheidstraining gehad, maar echt geholpen heeft dat niet echt, ze is echt heel verlegen.
En als ik dan op onderstaande onderzoek stuit wordt het allemaal niet makkelijk om een keuze te maken en zou ik haar het allerliefst nog een jaar op de basisschool houden.
Gedeelte uit een onderzoek van Nina Wolters (senior onderzoeker Kentalis):
“Steeds meer kinderen die doof of slechthorend zijn, gaan naar het reguliere onderwijs. Een actueel thema. Ik vroeg mij af wat de sociale gevolgen zijn en heb dat onderzocht. We zien dat deze kinderen wat meer moeite hebben als het gaat om acceptatie of populariteit. Vooral in de brugklas valt teruggetrokken gedrag op.”
Op internet kan ik niet echt wat ervaringsverhalen vinden, dus hierbij de vraag heeft iemand ervaring, tips enz...? Alles is welkom!
Zou er een kans zijn dat er weer ambulante begeleiding ingezet kan worden, of kent iemand een schakeljaar tussen de basisschool en voortgezet onderwijs.
Nou ja een heel verhaal

ik hoop dat iemand tips/ ervaringen wil delen
Vriendelijke groet, Marijke