Wat is ESM (Ernstige Spraak- en taal Moeilijkheden)

Algemene informatie o.a. over: Wat is ambulante begeleiding, rugzak, hoe je kind kan helpen, waar kun je terecht voor indicatiestelling

Moderator: Forummoderator

José

Wat is ESM (Ernstige Spraak- en taal Moeilijkheden)

Bericht door José » ma 10.09.2007 16:48

Wat is ESM (Ernstige Spraak- en taal Moeilijkheden)

Bij kinderen met ESM is het moeizaam verwerven van de moedertaal de primaire stoornis. Er is sprake van een probleem bij het verwerven van de moedertaal.
Het speciale aan moedertaal is dat dit het instrument is waarmee je de wereld om je heen en de mensen daarin leert kennen. Je leert middels je moedertaal welke zaken je in jouw cultuur de moeite van het benoemen en bepraten waard vindt en met welke klanken je dat doet. Je leert in je moedertaal vertellen dat je buikpijn hebt, dat je trots bent, dat je zo fijn gespeeld hebt met Fatima en dat je Rudi gemeen vindt. De moedertaal is er dus in eerste instantie niet om je op school mee te redden, maar om jezelf, de ander en de wereld om je heen te verkennen en te leren begrijpen. Dat is het speciale aan een moedertaal en voor veel leerlingen in cluster 2, de dove en slechthorende kinderen en de kinderen met ESM is dit het struikelblok.
Het grote verschil met andere soorten taalproblemen - denk aan dyslexie en het leren van Nederlands als tweede taal - is dat die kinderen in principe hun moedertaal al grotendeels verworven hebben. Dyslectische kinderen hebben weliswaar grote moeite hebben met de schrifttaal, met het lezen en stellen, maar mondeling kunnen ze zich uitstekend redden. Ook kinderen die moeite hebben met het leren van Nederlands als tweede taal beheersen hun eigen moedertaal vaak heel vloeiend.
Ook zijn er kinderen bij wie de taalverwerving wel op gang is gekomen, maar die om ‘spraaktechnische’ redenen niet goed kunnen spreken (dyspraxie, schisis, enz.)

Zie ook: Logopedie
Zie verder (o.a.):
http://www.nvvs.nl/
http://www.balansdigitaal.nl/sitemanage ... rtikel=480


Bron: Cor Emousschool

Plaats reactie

Terug naar “Algemene informatie voor ouders/verzorgers van een Slechthorende en/of ESM kind”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast