Leren Lezen

Algemene informatie o.a. over: Wat is ambulante begeleiding, rugzak, hoe je kind kan helpen, waar kun je terecht voor indicatiestelling

Moderator: Forummoderator

José

Leren Lezen

Bericht door José » ma 10.09.2007 20:01

Leren lezen

Leren lezen is om meer redenen belangrijk. Het helpt kinderen doordat ze naar taal luisteren, en hun woordenschat uitbreiden. Ze horen de zinsbouw van de taal en ontwikkelen de vaardigheid dat ze langer over een onderwerp kunnen praten. Verder draagt het leren lezen bij aan de fantasiewereld en brengt het op gang dat kinderen over hun eigen ervaringen buiten het hier en nu praten.

Een kind leert in groep drie van het basisonderwijs letters herkennen en woordjes lezen. Maar veel kinderen maken al op jongere leeftijd kennis met het schriftbeeld of alfabet.

Dit is geen enkel bezwaar, zolang het initiatief om te leren lezen en schrijven maar bij het kind ligt. Wanneer een kleuter nieuwsgierig is naar de letters om hem heen, is het een uitstekend idee om hem het alfabet te leren. Maar als hij nog totaal geen belangstelling heeft voor woorden en letters, kun je dit onderwerp beter laten rusten. Hij komt er immers vanzelf mee in aanraking. Wel is bekend dat een vroege kennismaking met boekjes het latere lezen stimuleert. Dit kan al in de box door plastic boekjes of kreukelboekjes. Voorlezen tijdens vaste rituelen ondersteunt het latere leesproces ook. Plaatjes aanwijzen, benoemen, er samen over praten, stimuleert de taalontwikkeling en het latere leesproces. Uw kind kan gratis lid worden van de bibliotheek.

Letters leren
Je kunt het kind op verschillende manieren laten kennismaken met het alfabet:

Wek zijn Belangstelling,
Begin met simpele vormen,
Zorg voor letters in zijn omgeving,
Doe het voor

Bron: Kind en Taal

Plaats reactie

Terug naar “Algemene informatie voor ouders/verzorgers van een Slechthorende en/of ESM kind”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast