Hoe werkt een hoortoestel?

Algemene informatie o.a. over: Wat is ambulante begeleiding, rugzak, hoe je kind kan helpen, waar kun je terecht voor indicatiestelling

Moderator: Forummoderator

José

Hoe werkt een hoortoestel?

Bericht door José » ma 10.09.2007 22:26

Hoe werkt een hoortoestel?

Hoortoestellen zijn kleine geluidsversterkers met een microfoon, een versterker en een luidspreker. Een microfoon vangt de geluiden op en zet ze om in een elektrisch signaal. De versterker versterkt dit signaal, zodat het oor een beter geluid aangeboden krijgt. De luidspreker (ontvanger) zet het elektrische signaal weer in geluid om.

Soorten hoortoestellen
Voor de verschillende gehoorverliezen zijn er verschillende soorten hoortoestellen. Bovendien heeft een hoortoestel diverse instelmogelijkheden. Er kunnen naar behoefte meer hoge of meer lage tonen worden doorgelaten. De maximale geluidssterkte kan worden geregeld, evenals de demping van plotseling voorkomende harde geluiden, die het gehoor zouden kunnen beschadigen.

Vele toestellen bezitten de mogelijkheid om van microfoon om te schakelen op een T- of M-/T-stand (luisterspoel) voor het luisteren via de zogenaamde ringleiding, FM- of infraroodinstallatie, naar radio, televisie en telefoon.

Bij onderwijssituaties kan gebruik worden gemaakt van solo-apparatuur. Informatie hierover vindt u op de website www.Oorakel.nl

Digitaal en analoog, analoog en digitaal
De meeste hoortoestellen zijn tegenwoordig uitgerust met digitale techniek. Veel basismodellen hoortoestellen worden digitaal geprogrammeerd. Met behulp van een computer kan het toestel nauwkeurig en op maat worden ingesteld. De verwerking van het geluid geschiedt verder analoog - dat wil zeggen dat het geluid verder niet meer bewerkt wordt door het toestel. Dat doen de volledig digitale hoortoestellen wel. Die kunnen bijvoorbeeld spraak onderscheiden van achtergrondgeluid, en vervolgens het eerste versterken en het laatste dempen.


Bron: NVVS

Plaats reactie

Terug naar “Algemene informatie voor ouders/verzorgers van een Slechthorende en/of ESM kind”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast