Informatie - Ons gehoor wat & hoe?

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Ons gehoor wat & hoe?

Bericht door José » wo 19.09.2007 19:15

Ons gehoor wat & hoe?

Ons gehoor is een zintuig met een dubbele functie: enerzijds zorgt het voor de waarneming van geluiden en anderzijds speelt het een rol in de controle van ons evenwicht.


Een beetje anatomie:

Het oor wordt onderverdeeld in drie delen:AfbeeldingDoorsnede van het oor
het buitenoor, bestaande uit de oorschelp en de gehoorgang
het middenoor met de drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel
het binnenoor, bestaat vnl uit het slakkenhuis en het labyrinth met daaraan vast de gehoor- en evenwichtszenuw

Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies. Het buitenoor zorgt dat geluiden uit de omgeving het gehoorsysteem bereiken. De oorschelp vangt de geluidsgolven op en de gehoorgang geeft ze door aan het trommelvlies.

AfbeeldingHet trommelvlies

Het middenoor is een met lucht gevulde ruimte waarin zich de kleinste beentjes van het menselijk lichaam bevinden – de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De beentjes zijn aan de ene kant verbonden met het trommelvlies en aan de andere kant met een dun membraan dat een kleine opening in de wand van het binnenoor afsluit. De Buis van Eustachius verbindt het middenoor ook met de keelholte, waardoor de druk in het middenoor gelijk blijft aan die van de omgeving.


Het binnenoor is heel gevoelig en precieus en dan ook veilig en wel beschermd door het stevige rotsbeen in onze schedel. Het is hier dat de geluidsinformatie tienduizenden kleine haarcellen laat mee bewegen op het ritme van het geluid.


Afbeeldinghaarcellen
De zenuwuiteinden van de haarcellen geven vervolgens een zenuwprikkel (boodschap) door aan het gedeelte van de hersenen dat voor de verwerking van geluidssignalen zorgt.

We hebben onze twee oren broodnodig...
Onze beide oren werken als een soort radar, waarmee we geluidssignalen uit verschillende richtingen kunnen opvangen. In de complexe structuur van het oor worden de ontvangen signalen verwerkt en doorgegeven aan de hersenen, waar ze worden geïnterpreteerd.
Bijvoorbeeld het geluid van een naderende vrachtwagen: het dichtstbijzijnde oor vangt het geluid iets eerder en iets sterker op dan het andere oor. Met de zorgvuldig verwerkte geluidsinformatie van ieder oor kunnen de hersenen bepalen uit welke richting het geluid komt en hoe dichtbij de vrachtwagen ongeveer is.

Dit zijn enkele voordelen van twee goed horende oren:

• perfecte bepaling van de richting van geluid
• het is veel makkelijker om spraak te verstaan in lawaaiige omgevingen
• een uitstekende, volle geluidskwaliteit
• nauwkeurig inschatten van de geluidssterkte


Bron: Lapperre

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast