Informatie - Wat is geluid?

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Wat is geluid?

Bericht door José » wo 19.09.2007 19:20

Wat is geluid?

Geluid is een trilling van lucht.

Geluid ontstaat doordat een geluidsbron telkens de lucht aanstoot, waardoor verdichtingen en verdunningen, drukvariaties, in de lucht ontstaan die zich vanaf de geluidsbron uitbreiden.
Voorbeelden:
De trillende benen van een stemvork (zie figuur), de snaren van een piano of gitaar, de trillende stembanden bij het zingen of spreken, enz

Afbeelding


Als deze drukvariaties het oor van de mens bereiken, worden ze via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid. De op deze wijze in het trommelvlies opgewekte trillingen worden via het midden- en binnenoor naar de hersenen overgebracht, waardoor het geluid kan worden waargenomen en geïnterpreteerd. Geluid heeft twee hoofdkenmerken: toonhoogte en geluidssterkte.

Toonhoogte wordt uitgedrukt in Hertz.
Afbeelding De klank van geluid wordt bepaald door de toonhoogte, het aantal maal per seconde (frequentie) dat bijvoorbeeld de stembanden trillen. De frequentie wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). De mens kan frequenties horen vanaf ongeveer 20 Hertz (gebrom) tot bijna 20.000 Hertz (héél scherp getsjirp).
De gevoeligheid van onze oren is hoger voor de middentonen: de medeklinkers. Het zijn ook voornamelijk deze die zorgen voor woordherkenning en spraakverstaanbaarheid.


Geluidssterkte wordt uitgedrukt in decibels.De sterkte van een geluid ofwel het geluidsniveau, wordt uitgedrukt in decibel (dB). Zo worden 0 dB als net iets horen en 120 dB als pijnlijk luid ervaren. Een normaal gesprek wordt gevoerd met een geluidssterkte van ongeveer 55 dB.
Een grootschalige statistische studie, bij jonge gezonde recruten, heeft geleid tot de constructie van een ‘normaal’ curve. Bij audiometrie meten we het gehoor en gaan we de meetresultaten steeds vergelijken met de referentiecurve.

Afbeelding

Bron: Lapperre

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast