Informatie - Audiometrie

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Audiometrie

Bericht door José » wo 19.09.2007 19:30

Audiometrie

Audiometrie betekent letterlijk het meten van het gehoor. Deze onderzoeken vinden plaats bij de neus-, keel- oorarts of in één van onze hoorcentra bij de audicien.
Afbeelding

Doel van het onderzoek


De verschillende onderzoeken worden uitgevoerd om vast te kunnen stellen hoe uw gehoor is. Aan de hand van de meetresultaten, en bij verminderd gehoor, kunnen wij u adviseren met oplossingen.

De onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken waarbij het gehoor gemeten kan worden. De meest voorkomende onderzoeken zijn de toondrempel- en spraakaudiometrie.
In een geluidsdichte cabine krijgt u een koptelefoon op en, indien nodig, een blokje achter het oor (beengeleider). Vervolgens moet u aangeven wanneer u een toon of woord hoort. Op deze wijze wordt voor beide oren bepaald wat u wel en niet meer hoort. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hiernaast zie je een audiogram, rode lijn, alsook symbolen van objecten met hun respectievelijke luidheid en toonhoogte.
Deze persoon hoort niet meer wat er boven de curve staat. Hij mist een heleboel medeklinkers waardoor zijn spraakverstaanbaarheid sterk is gedaald.Afbeelding
figuur 1 (Audiogram)
Wat betekenen de horizontale getallen bovenaan het audiogram?

De frequenties worden langs de horizontale as uitgezet in de eenheid Hertz (Hz). Daarbij neemt de toonhoogte van links naar rechts toe. Kleine waarden komen overeen met lage tonen (b.v. basstemmen, trommels) en grote waarden staan voor hoge tonen (b.v. tsjilpen, sopraanstemmen).

Wat betekenen de verticale getallen aan de linkerkant van het audiogram?

Op de verticale as kan het gehoorverlies voor elke gemeten frequentie worden afgelezen. Hoe groter de waarde, des te groter het volume. Het volume wordt in decibel (dB) aangegeven. 0 dB geeft het zachtste geluid aan dat goedhorende mensen normaal gesproken horen. Hoe groter deze waarde, des te groter het gehoorverlies. 120 dB is het hardste geluid dat mensen gewoonlijk kunnen verdragen – de zogenaamde drempel voor onaangename luidheid.

Spraakgebied.

Spraak bestaat uit klinkers en medeklinkers met elk een bepaald frequentie- en volumegebied. Het niervormige gebied in het audiogram (ook «spraakbanaan» genoemd) vormt een vereenvoudigde weergave van het spraakgebied.
Een normaalhorende persoon kan zachte geluiden rond 0 dB horen. Bij slechthorendheid schuift de gehoordrempel naar grotere volumes. Afhankelijk van de sterkte en de karakteristiek van het gehoorverlies doorsnijdt de gehoordrempel het spraakgebied.
De gedeelten van de spraak die in het audiogram boven de gehoordrempel liggen, zijn niet meer te horen als er op normale luidheid wordt gesproken.
In het voorbeeld in figuur 1 zijn voor mannen de gemiddelde, van de leeftijd afhankelijke gehoordrempels weergegeven. Men ziet hier dat de auditieve waarneming bij toenemende leeftijd vooral in het hoogfrequente gebied gereduceerd wordt – ouderdomsslechthorendheid.

Als de gehoordrempel door het spraakgebied loopt, zijn belangrijke spraakelementen (zoals de «f» en de «s») niet meer duidelijk te horen, vooral bij
lawaai. De spraak wordt onduidelijk en klinkt vaag.

Afbeelding

Spraakverstaanbaarheid wordt getest door middel van spraakaudiometrie.


Afbeelding


Afbeelding
patiënt die een audiometry test doet

Bron: Lapperre

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten