Informatie - Oorzaken en soorten gehoorverlies

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Oorzaken en soorten gehoorverlies

Bericht door José » wo 19.09.2007 19:50

Oorzaken en soorten gehoorverlies
Gehoorverlies kan ontstaan doordat één van de drie gedeelten (buiten-, midden-of binnenoor) van het oor beschadigd raakt en dit omwille van diverse redenen.

Soorten gehoorverlies:

Gehoorverlies als gevolg van een probleem in het buitenoor of het middenoor wordt geleidingsgehoorverlies (of conductief gehoorverlies) genoemd.

Gehoorverlies als gevolg van een beschadigd binnenoor wordt perceptief gehoorverlies (of sensorineuraal gehoorverlies) genoemd. Deze laatste vorm van gehoorverlies komt het meest voor.

Wanneer het gehoorverlies het gevolg is van beide vormen, wordt ook wel over gemengd gehoorverlies gesproken.

Mogelijke oorzaken van gehoorverlies in:

Het buitenoor
Veel voorkomende problemen zijn een sterke ophoping van oorsmeer en infecties van de gehoorgang.

Het middenoor
Perforatie van het trommelvlies, infecties en otosclerose (verkalking rond de stijgbeugel zodat die niet meer goed kan bewegen) zijn de meest voorkomende oorzaken. Veel aandoeningen van het buitenoor en het middenoor kunnen met behulp van geneesmiddelen of operaties goed worden behandeld. Wanneer dit niet mogelijk is, kan bij blijvend gehoorverlies gebruik worden gemaakt van hoortoestellen.

Het binnenoor
Het grootste deel van de gehoorproblemen komt door beschadigingen van het binnenoor. De meest voorkomende oorzaken zijn natuurlijke veroudering, blootstelling aan te hard geluid, geneesmiddelen die schade toebrengen aan het gehoorsysteem en hoofdletsels. Door die oorzaken worden de kleine haarcellen in het slakkenhuis (cochlea) beschadigd, waardoor er minder geluidssignalen kunnen worden doorgegeven aan de hersenen. Deze schade kan meestal niet met medische ingrepen ongedaan worden gemaakt. Meestal kan met behulp van goed aangepaste hoortoestellen veel worden gedaan om de gevolgen van gehoorverlies tegen te gaan.

Tinnitus

Tinnitus (oorsuizen) is het gevoel dat er een ruis of ander geluid klinkt in het hoofd. Deze aandoening kan samen met gehoorverlies optreden. De oorzaken van tinnitus zijn net zo verschillend als die van gehoorverlies en kunnen in sommige gevallen niet precies worden bepaald.

Bron: : Lapperre
Laatst gewijzigd door José op do 20.09.2007 08:53, 1 keer totaal gewijzigd.

José

3 soorten communicatieproblemen

Bericht door José » wo 19.09.2007 20:12

3 soorten communicatieproblemen

De meest gehoorde klacht van iemand met een gehoorverlies is 'Ik hoor het wel, maar ik versta het niet'. Dit komt omdat gehoorverlies leidt tot drie soorten communicatieproblemen.

1. Moeite met verstaan van zachte spraak (verlies in hoorgevoeligheid)

Afbeelding

De meeste mensen denken bij gehoorverlies simpelweg aan vermindering van het geluid, waardoor het niet meer mogelijk is spraak en andere geluiden op 'normale' luidheidsniveaus te horen.
Zachtere geluiden moeten daarom harder worden gemaakt om ze goed te horen. Het harder maken van het geluid (bijvoorbeeld van de televisie) kan een lichte vorm van gevoeligheidsverlies compenseren.

2. Moeite met horen van medeklinkers (hoogfrequent verlies)

Afbeelding
Mensen met een hoogfrequente gehoorverlies hebben meestal moeite met het horen en verstaan van zachte, hoogfrequente (hoogtonige) medeklinkers als t, sh, f, p, s, th. Dit kan het verkeerd verstaan van woorden veroorzaken - bijvoorbeeld lap, lat, las - waardoor het heel moeilijk is een gesprek te volgens en een vraag soms zelfs helemaal verkeerd wordt begrepen of beantwoord.

3. Moeite met verstaan in lawaai (focusverlies)

Afbeelding
Sommige mensen kunnen in rustige en één-op-één situaties nog prima functioneren, maar ervaren plotseling grote problemen met spraakverstaan wanneer er achtergrondlawaai aanwezig is. Hoewel het lawaai misschien niet zo hard is als het spraakniveau kan het de spraakgeluiden die u moet horen om te kunnen verstaan afschermen of 'maskeren'.

Mensen die goed horen kunnen de spraak meestal wel van de achtergrondgeluiden scheiden, maar voor iemand met een gehoorverlies kunnen achtergrondmuziek, andere pratende restaurantgasten, of het geluid van de auto het heel moeilijk maken spraak van andere geluiden te onderscheiden.

De mate van problemen die iemand met een gehoorverlies ervaart zal van persoon tot persoon verschillen. Afhankelijk van de aard en ernst van het gehoorverlies hebben sommigen maar zo af en toe problemen, terwijl anderen vrijwel altijd moeite hebben met horen en verstaan. Hoewel het soms lijkt alsof iemand 'selectief luistert' (precies datgene hoort wat hij of zij wil horen), kan een licht of hoogfrequent gehoorverlies de werkelijke boosdoener zijn.

Klachten

In het algemeen zal een gehoorverlies van meer dan 25 dB bij volwassenen problemen met de communicatie opleveren. Bij kinderen kan een gehoordrempel van meer dan 15 dB tot problemen in spraak/taalontwikkeling en -productie leiden.

  • Gehoorverlies //... Classificatie ...//... Klachten
  • 0-15 dB HL // ...Normaal gehoor ...// ...Geen
  • 15-25 dB HL //... Klein gehoorverlies ...//... Minimale moeite met zachte spraak
  • 25-40 dB HL //... Licht gehoorverlies... //... Moeite met zachte spraak
  • 40-55 dB HL //... Middelmatig gehoorverlies ...//... Regelmatig moeite met normale spraak
  • 55-70 dB HL //... Matig / ernstig gehoorverlies ... //... Soms moeite met luide spraak
  • 70-90 dB HL //... Ernstig gehoorverlies ...//... Vaak moeite met luide spraak
  • > 90 dB HL //... Zwaar gehoorverlies ...//... Vrijwel totaal gehoorverlies
Bron: Lapperre

José

Indicatie gehoorverlies bij de geboorte al te meten

Bericht door José » wo 19.09.2007 20:17

Indicatie gehoorverlies

Afbeelding

Voor de geboorte, als baby of als kind kunnen er aandoeningen ontstaan waardoor een kind minder goed kan gaan horen. Wanneer er sprake is van een van de hieronder genoemde aandoeningen, kan uw kind gehoorverlies hebben. Wanneer u niet zeker weet of uw kind een van deze aandoeningen heeft of wanneer u onzeker bent of uw kind goed hoort, raadpleegt u dan uw (huis)arts.Pasgeborenen tot 28 dagen na de geboorte

• Er is binnen de familie eerder sprake geweest van een erfelijke vorm van perceptief gehoorverlies in de kindertijd.
• Er heeft een baarmoederinfectie plaatsgevonden met cytomegalovirussen, rubella, syfilis, herpes of toxoplasmose.
• Schedel of gezicht zijn misvormd, waarbij mogelijk de oorschelp en de gehoorgang beschadigd zijn.
• Een laag geboortegewicht van minder dan 1500 gram
• Hyperbilirubinemie (geelzucht) met een serumgehalte waarbij transfusie nodig was
• Ototoxische geneesmiddelen (geneesmiddelen die het gehoor beschadigen), waaronder aminoglycosiden (in enkele antibiotica zoals Gentamicine) in meerdere kuren of in combinatie met bepaalde diuretica (plasmiddelen).
• Bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking)
• Apgar-scores (algemene gezondheidsscores) van 0-4 binnen 1 minuut of 0-6 binnen 5 minuten na de geboorte
• Beademing gedurende 5 dagen of langer
• Diagnose van syndromen waarbij ook perceptief gehoorverlies kan voorkomen

Baby’s – 29 dagen tot 2 jaar oud
• Zorgen over achterblijvende communicatie of ontwikkeling
• Bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking) of andere infecties waardoor perceptief gehoorverlies kan ontstaan
• Hoofdletsel waarbij het kind buiten bewustzijn is geraakt of schedelbeschadigingen heeft opgelopen
• Ototoxische geneesmiddelen, waaronder chemotherapeutische stoffen of aminoglycosiden in combinatie met bepaalde diuretica (plasmiddelen)
• Diagnose van syndromen waarbij ook perceptief gehoorverlies kan voorkomen
• Middenoorontsteking (otitis media) gedurende drie maanden of langer, waarbij vloeistof uit het oor stroomt

Blootstelling aan lawaai
Een van de meest voorkomende oorzaken van permanent perceptief gehoorverlies is blootstelling aan lawaai, een oorzaak die goed te voorkomen is. Hard geluid kan tijdelijk of permanent schade aan de haarcellen in het slakkenhuis (cochlea) veroorzaken. Voertuigen, apparaten en geluidsapparatuur kunnen allemaal zoveel geluid voortbrengen dat het slecht is voor het gehoor, afhankelijk van de afstand tot het geluid en de tijd dat het harde geluid duurt. Daarnaast kan het gehoor ook beschadigd raken door sommig speelgoed, computerspelletjes en in ieder geval door popconcerten of andere (heel) harde muziek. Kinderen moeten leren wat er gevaarlijk kan zijn aan hard geluid en moeten hun oren leren beschermen als dat nodig is.


Bron: Phonak

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast