Info - Andere oorzaken van gehoorverlies kinderen & volw

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Info - Andere oorzaken van gehoorverlies kinderen & volw

Bericht door José » wo 19.09.2007 20:20

Oorzaken van conductief gehoorverlies (geleidingsverlies)

Oorsmeer (cerumen)
Wanneer oorsmeer de gehoorgang verstopt werkt het als een oordopje: de geluidsgolven worden tegengehouden en kunnen het trommelvlies niet bereiken. Te veel oorsmeer kan zacht worden gemaakt met speciale druppeltjes of kan door uw (huis)arts of ander deskundig personeel worden uitgespoten of weggehaald. Gebruik nooit wattenstaafjes om vastzittend oorsmeer te verwijderen, omdat de oorsmeer dieper in de gehoorgang kan komen of het trommelvlies beschadigd kan raken doordat het wattenstaafje te diep in het oor wordt gestoken.

Vreemde voorwerpen
Kleine voorwerpen die in het oor worden gestoken zoals kralen of eten, kunnen geluiden blokkeren of het trommelvlies beschadigen.

Oorinfectie door zwemmen
De gehoorgang kan door een bepaald soort pijnlijke bacterie-infectie zo opzwellen dat hij geblokkeerd raakt en tijdelijk gehoorverlies veroorzaakt. Dit kan komen doordat de gehoorgang nat blijft na het in bad gaan, douchen of zwemmen.

Middenoorontsteking (otitis media)
Dit is bij kinderen de gebruikelijkste oorzaak van conductief gehoorverlies De term middenoorontsteking (otitis media) staat voor een aantal aandoeningen van het middenoor Meer dan 85% van alle kinderen krijgt één of meer oorinfecties. Oorinfecties staan bij kinderen zelfs op de tweede plaats van de redenen voor een bezoek aan een (huis)arts.
Een middenoorontsteking kan verschillende vormen aannemen en verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak zijn ontstoken amandelen die een bron van bacteriën zijn of de Buis van Eustachius verstoppen, de doorgang die het middenoor met de neus-keelholte (nasofarynx) verbindt.
Oorinfecties kunnen ook het gevolg zijn van infecties van de bovenste luchtwegen of blootstelling aan sigarettenrook. De twee gebruikelijkste typen middenoorontsteking zijn acute middenoorontsteking en een middenoorontsteking met een loopoor.

Acute middenoorontsteking (Acute otitis media ofwel AOM)
– oorpijn, koorts, rusteloosheid en wat gehoorverlies zijn gebruikelijke verschijnselen bij een acute middenoorontsteking. Dit type oorinfectie kan vanzelf genezen of kan worden behandeld met antibiotica.
In enkele gevallen kan door de middenoorontsteking het trommelvlies scheuren, waardoor vloeistof uit het oor loopt. Wanneer een middenoorontsteking niet behandeld wordt, kan ergere beschadiging van het middenoor of binnenoor optreden.


Middenoorontsteking met vochtophoping (Otitis media met effusie of OME) – vochtafscheiding na een periode van acute middenoorontsteking. Een middenoorontsteking met effusie ontstaat wanneer er vloeistof in het middenoor blijft, waardoor het trommelvlies niet kan trillen en de botjes in het middenoor niet goed kunnen bewegen. Daardoor kan licht tot matig gehoorverlies optreden. Bij heel jonge kinderen kan dit gehoorverlies de ontwikkeling van gesproken taal belemmeren.
De behandeling van een middenoorontsteking met vochtophoping is omstreden. Soms geneest de infectie vanzelf of met behulp van antibiotica of een myringotomie (een chirurgische ingreep waarbij men de vloeistof laat wegvloeien) soms helpen deze conventionele benaderingen niet. Wanneer de infectie blijft bestaan en er sprake is van gehoorverlies, kan de vloeistof in het middenoor door het aanbrengen van buisjes (tympanostomie) wegvloeien en kan zo de druk worden weggehaald. Deze buisjes kunnen enkele maanden of zelfs enkele jaren in het oor blijven zitten.
Met buisjes keert het gehoor terug, kan zich minder vloeistof achter het trommelvlies ophopen, waardoor er minder oorinfecties optreden en kunnen andere ernstige oorproblemen worden tegengegaan.

Oorzaken van perceptief gehoorverlies
Perceptief gehoorverlies kan ontstaan tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte en na de geboorte. Perceptief gehoorverlies kan ook erfelijk zijn.
Dit soort gehoorverlies kan vaak baat hebben bij het toepassen van de juiste technologie. Er zijn momenteel een groot aantal mogelijkheden beschikbaar.

Als u bang bent dat uw kind een van de bovengenoemde aandoeningen heeft, raadpleegt u dan direct een (huis)arts.


Bron: Phonak

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast