Informatie - Digitaal versus analoog

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Digitaal versus analoog

Bericht door José » wo 19.09.2007 20:59

Digitaal versus analoog


‘Digitaal’ wordt steeds vaker gebruikt voor allerlei dagelijkse toepassingen. Digitale camera, digitale televisie, digitaal geluid … Maar wat is digitaal? En is het inderdaad zo goed als men zegt?

Analoog of digitaal – wat is het verschil?
Ook hoorapparaten zijn analoog of digitaal. Ze verschillen enorm. De analoge technologie is de conventionele manier van versterken, digitale technologie is de modernste manier. Velen zijn het erover eens dat de digitale technologie wonderen heeft verricht voor de kwaliteit van videofilms (videorecorders, camcorders en DVD) en muziek (CD, MiniDisk, MP3 enz.). Maar wat betekent deze technologie voor hoorapparaten?

Basisconcept
Alle hoorapparaten hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Het geluid komt binnen door de microfoon, wordt bewerkt en versterkt en komt vervolgens bij de telefoon (luidsprekertje). In analoge hoorapparaten wordt het oorspronkelijke geluidssignaal elektronisch met behulp van een miniatuurschakeling bewerkt. Hoe meer het signaal moet worden bewerkt, hoe meer schakelingen nodig zijn. En hoe meer schakelingen er zijn, hoe groter het risico op lawaai en vervorming. In digitale hoorapparaten wordt het geluid vóór de bewerking omgezet in getallen (0,1) – net als in een computer. Na voltooiing van de bewerking wordt het weer omgezet naar een hoorbaar analoog akoestisch signaal. Met digitale technologie kunnen we geluid op allerlei manieren manipuleren zonder de totale kwaliteit te beïnvloeden.

Analoge geluidsbewerking
Geluidsgolven zijn trillingen in de lucht. In analoge hoorapparaten worden deze trillingen opgevangen door een microfoon die de bewegingen omzet in één enkele, maar complexe elektrische stroom. Analoge geluiden lijken een beetje op het maken van een fotokopie – het geluid wordt geregistreerd en vormt een plaatje van het geheel. Maar het op deze manier bewerken van geluid lijkt op het opnieuw kopiëren van een fotokopie: het is maar tot op zekere hoogte mogelijk omdat de kwaliteit bij elke kopie verder afneemt.


Digitale geluidsbewerking

Deze verloopt volledig anders. Ook hierbij vangt een microfoon het geluid op, maar het wordt nu omgezet in wiskundige eenheden. Het signaal wordt in vele kleine stukjes verdeeld, waarvan de hoogte en het volume op elk gegeven moment kunnen worden gemeten. Deze methode is veel nauwkeuriger en biedt de vrijheid om bepaalde details te wijzigen zonder de rest van het plaatje te verstoren. En omdat een digitaal signaal minder kwetsbaar is dan een analoog signaal, kan het steeds opnieuw nauwkeurig gevormd, hervormd en eindeloos bewerkt worden, zonder de totale kwaliteit te beïnvloeden. Het is als het maken van kopieën van een digitaal gescande foto: elke kopie is een perfecte afdruk van het origineel.

De voordelen van digitale technologie
Vergeleken met analoge hoorapparaten, zorgen digitale hoorapparaten voor een aanzienlijk betere geluidskwaliteit. Ze worden ‘op maat’ ingesteld om tegemoet te komen aan het individuele gehoorverlies en de luisterbehoeften. Daarnaast zijn ze ontwikkeld om de communicatie te vereenvoudigen. Spraak is een ingewikkeld signaal om te bewerken, maar omdat digitale technologie voorzichtig met het signaal omgaat – zonder ongewenste elementen toe te voegen – blijft de spraak helder en duidelijk. Vandaag de dag is de digitale technologie een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Bij u thuis is ongetwijfeld een aantal digitale producten te vinden – misschien zelfs zonder dat u dat weet. Apparaten als telefoons, videorecorders en stereoinstallaties zijn vaak digitaal, evenals de computers die ons dagelijks leven de laatste 10 – 15 jaar zowel thuis als op het werk beïnvloeden. Dankzij de miniaturisering van de techniek kan deze technologie nu ook in verrassend kleine hoorapparaten worden verwerkt en zorgen voor een uitstekende geluidskwaliteit en gebruikersgemak. De luisterervaring klinkt natuurlijker en aangenamer dan ooit tevoren.

Bron: Lapperre

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast