Informatie - Oorstukjes

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Oorstukjes

Bericht door José » wo 19.09.2007 21:56

Oorstukjes

Er zijn verschillende soorten oorstukjes en voor elk persoon en type toestel is een oorstukje geschikt.

Oorstukjes zijn een heel belangrijk onderdeel en bepalen samen met het hoortoestel het succes van de aanpassing.

De geluidstrillingen afkomstig van het hoortoestel komen via een silicone buisje en een op maat gemaakt oorstuk in de gehoorgang terecht met als doel het trommelvlies in beweging te brengen. Bij hoortoestellen volledig in het oor (ITE), zit de elektronica volledig in het oorschaaltje ingewerkt.

Afbeelding
Oorstukjes voor achter het oor toestellen (BTE's)

Afbeelding
Schaaltjes van in het oor toestellen (ITE's)

Oorstukjes zijn een belangrijke schakel:
zij zorgen voor de bevestiging van de hoortoestellen achter het oor.
bij hoge versterking zorgen zij voor een akoestische afsluiting.
zij kunnen de klankkleur gunstig beïnvloeden.

Fixatie
De oorstukjes met silicone buisjes houden de hoortoestellen mooi gefixeerd achter het oor. Zelfs bruuske bewegingen hebben weinig of geen invloed op de hoortoestellen. Het is duidelijk dat enkel op maat gemaakte comfortabele oorstukjes in combinatie met de goede pasvorm van het hoortoestel (elleboogje) zorgen voor een goede bevestiging.

Afsluiten van de gehoorgang
Bij gehoorverliezen waar een grotere versterking vereist is (+/- > 40dB.), zorgt het oorstuk voor de afsluiting van de gehoorgang ter voorkoming dat het toestel gaat fluiten. Dit hinderlijke verschijnsel, wordt ook wel eens “Larsen” genoemd, ontstaat doordat het versterkte geluid van het hoortoestel via het lekkende oorstukje terug in de microfoon van het hoortoestel terecht komt.

Hoe ernstiger het gehoorverlies is hoe meer het hoortoestel moet versterken en hoe groter de kans op “Larsen”. De kunst bestaat er in om een afsluitend en perfect passend comfortabel oorstukje te produceren.
Invloed op de klank van het geluid

Zoals bij blaasinstrumenten beïnvloedt de vorm van het instrument in belangrijke mate de klankkleur. Ook hier zal het oorstukje in belangrijke mate het geluid dat in de gehoorgang terecht komt beïnvloeden.
De audicien maakt gebruikt van heel moderne en complexe apparatuur om de geluiden dat het trommelvlies bereiken te meten. Door de vorm, de lengte en het aanbrengen van supplementaire kanaaltjes zal de audicien de klanken aanpassen aan de behoeften van de patiënt.
In een labo worden oorstukjes voor hoortoestellen en schalen voor in-het-oor toestellen op maat gemaakt op basis van de individuele oorafdrukken die de audiciens nemen.

De gebruikte 'high-tech' technologie laat ons toe om oorstukjes te produceren in een multitude aan materialen, maten en vormen en zelfs kleuren.
Afbeelding

Doordat alles in huis wordt geproduceerd kunnen wij uiterst snel fabriceren alsook herstellen.


Nieuwe techniek van Phonak


eShell
is het nieuwe met laser gemaakte hoortoestelschaaltje. eShell maakt gebruik van het digitale 3D model van uw eigen oor.

De voordelen van eShell:
• Stevigheid in het oor
• Comfortabel gevoel
• Sterke schaal, zelfs met dunnere wanden
• Beste biocompatibiliteit door gebruik van hypoallergeen nylon
• De precisie van het digitale fabricageproces zorgt voor een exacte replica van uw oorafdruk.


Bron: Lapperre/ Phonak


Verschillende oorstukjes:


Afbeelding
Kasttoestel of telefoon oorstukje.
De concha is gesloten. Op de conchaplaat zit een aansluiting voor een telefoontje voor een kasttoestel.
Afbeelding
Gesloten oorstukje.
De concha holte is gesloten. De gehoorgang is afgesloten. De aansluiting voor een AHO toestel kan een nippel of slang zijn.

Afbeelding
Open oorstukje.
De concha holte is open. De gehoorgang is afgesloten. De aansluiting voor een AHO toestel kan een nippel of slang zijn. Comfortabel dragend. Niet geschikt voor sterke gehoorverliezen.

Afbeelding
Open oorstukje met
iroskanaal.

De conchaholte is open. De gehoorgang is afgesloten. Vanaf de eerste knik tot de cerumenholte is al het acrylmateriaal rondom de hoofdboring weggeslepen. De aansluiting voor een AHO
toestel kan een nippel of slang zijn. Gebruikt bij gevoeligheid in de gehoorgang.

Afbeelding
Steunframe.
Conchaholte is open. Geen gehoorganggedeelte. Zoveel mogelijk acrylmateriaal weggeslepen, zodat er een open verbinding met de buitenlucht is. De aansluiting voor een AHO toestel is een nippel. Gebruikt voor cros aanpassingen

Afbeelding

Mini oorstukje.

Geen conchagedeelte. De gehoorgang is afgesloten. Met een klein haakje in de concha. De aansluiting voor een AHO toestel kan een nippel of een slang zijn. Gebruikt voor lichte gehoorverliezen.

Afbeelding
Zwemoorstukje.
Dicht flexibel siliconen oorstukje. Geschikt om mee te zwemmen en als geluidsdemper. Kan ook van drijvend siliconen materiaal gemaakt worden in verschillende kleuren.

Afbeelding
Tandem oorstukje.
De conchaholte is open. De gehoorgang is afgesloten. Het gedeelte in de gehoorgang is bij de eerste knik in de gehoorgang gesplitst. De twee delen zijn verbonden door een doorgetrokken slang. Gebruikt bij zware gehoorverliezen.

Afbeelding
C.A.M. oorstukje.
De conchaholte is vlak en is afgesloten. Het acrylmateriaal is aan de onderkant van de conchaholte zo veel mogelijk weggeslepen. Ook in de gehoorgang is het acrylmateriaal rond de hoofdboring zo veel mogelijk weggeslepen. De aansluiting voor een AHO toestel kan een nippel of
slang zijn. Gebruikt voor sterke toestel met een gevoelige gehoorgang.

Afbeelding
Open oorstukje met
aanpak.

De conchaholte is open. De gehoorgang is afgesloten. Een aanpak horizontaal geplaatst over de conchaholte. De aansluiting voor een AHO toestel kan een nippel of slang zijn. Gebruikt voor dragers van hoortoestellen met een slecht handcoördinatie.

Afbeelding
Iros oorstukje.
De conchaholte is open. De gehoorgang is open. Al het acrylmateriaal is rondom de hoofdboring weggeslepen, zodat er een zo open mogelijke verbinding met de buitenlucht ontstaat.
De aansluiting voor een AHO toestel kan een nippel of slang zijn. Veel gebruikt voor hoge tonen verliezen.

Bron: Audiforum

Er zijn ook andere oorstukjes te verkrijgen met leuke kleurtjes of kleine afbeeldingen op het oorstukje.
Een sieraad voor je oorstukje.

Hier enkele voorbeelden:

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Klik hier>>Folder met afbeeldingen voor kinderoorstukjes

Bron: Labformaat

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast