Informatie - Verschillende soorten gehoortesten baby/kind

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Verschillende soorten gehoortesten baby/kind

Bericht door José » do 20.09.2007 09:03

Verschillende soorten gehoortesten

Als u denkt dat uw kind gehoorverlies heeft, moet u als eerste stap aan uw huisarts vragen bij uw kind een gehooronderzoek te laten doen. Bij dit onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van een gehoorbeperking en zo ja, hoe ernstig die is. Kinderen zijn nooit te jong voor een grondige gehoortest, met de huidige technologie kunnen zelfs pasgeborenen worden getest.

Gehoorscreening
Deze gehoortest kan op alle leeftijden worden uitgevoerd. Een gehoorscreening geeft meestal gewoon aan of het gehoor van een kind op een normaal niveau werkt of niet. Kinderen die niet door de gehoorscreening komen krijgen een uitgebreider gehooronderzoek. In de afgelopen jaren is men zich bewust geworden hoe belangrijk gehoorscreening bij baby’s is. In veel landen is er nu wetgeving die adviseert om bij alle pasgeborenen een gehoorscreening te doen. Wanneer gehoorverlies in een vroeg stadium wordt ontdekt, kunnen vroeger ondersteunende maatregelen worden genomen.

Gehoortests op basis van gedrag
Bij deze tests moet het kind op de een of andere manier reageren op zachte geluiden (in woorden, door op plaatjes te wijzen, door zijn hand op te steken of via een ‘spelletje’). Deze tests zijn vaak leuk om te doen en bij baby’s en peuters is de betrouwbaarste methode dat het hoofdje naar achteren draait bij het horen van het testgeluid.

Auditory Brainstem Response (ABR)

Voor pasgeborenen, baby’s en kinderen bij wie de gehoortest op basis van gedrag geen betrouwbare resultaten geeft, zijn er andere tests die objectievere resultaten geven over het hoorvermogen. Een voorbeeld is ABR, waarbij via een koptelefoon klikjes of piepjes aan de oren van de baby worden doorgegeven. Dit onderzoek geeft informatie over de werking van het gehoor tot aan het niveau van de hersenstam. De reactie op een klikje of piepje wordt opgenomen, waardoor een inschatting van de hoorgevoeligheid kan worden gegeven.

OtoAcoustic Emissions (OAEs)
Met deze onderzoeken kan op een unieke manier worden onderzocht of het slakkenhuis goed functioneert. Met een kleine luidspreker worden geluiden naar het oor van het kind gestuurd. Met een microfoon wordt opgenomen hoe het slakkenhuis reageert. Deze reactie heet een emissie. Deze test geeft belangrijke informatie over de staat van de harige zintuigcellen in het slakkenhuis.

Tympanometrie (testen akoestische weerstand)
Met deze test kan worden onderzocht hoe goed het trommelvlies en het middenoor werken. Er wordt een klein beetje lucht in het oor van het kind geblazen en gemeten hoe vaak het trommelvlies beweegt als reactie op de luchtdrukverandering. Wanneer het trommelvlies niet beweegt, kan dit bijvoorbeeld betekenen dat er vocht achter zit en er misschien sprake is van een middenoorontsteking.

Bron: Phonak

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast