Informatie - Meer plezier van uw hoortoestellen

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Meer plezier van uw hoortoestellen

Bericht door José » do 20.09.2007 09:14

Meer plezier van uw hoortoestellen


Optimaal de voordelen van uw hoortoestellen benutten, betekent dat u een gewenningsperiode zal moeten doormaken waarin u leert de mogelijkheden van de moderne hoortoesteltechniek te beheersen.
Wij helpen u graag bij deze gewenning in enkele overzichtelijke stappen. Elke stap betekent een stap vooruit. Samen met 6 miljoen andere hoortoestelgebruikers over de hele wereld zal u door beter spraakverstaan ook meer zelfvertrouwen, meer veiligheid en bovenal veel meer levenskwaliteit inbouwen.

Kennismaking met uw hoortoestellen


Doe ervaring op


Draag uw hoortoestellen eerst thuis in uw vertrouwde omgeving. Lees de gebruiksaanwijzing luidop door en zorg ervoor dat u vertrouwd geraakt met uw eigen stem en met het bedienen van uw hoortoestellen. Voer uw eerste gesprekken aanvankelijk best met slechts één persoon. Langzamerhand kunt u moeilijker situaties uitproberen, maar vermijd in het begin omgevingen met veel lawaai.
Draag uw hoortoestellen steeds zolang mogelijk
Draag uw hoortoestellen elke dag iets langer tot u ze in de kortst mogelijke tijd de hele dag kan aanhouden. Hoortoestellen dienen een deel van u zelf te worden, zonder dat ze als vreemde indringers aanvoelen. Draag vooral uw toestellen thuis, ook indien u helemaal alleen bent. Gewenning aan allerhande dagelijkse geluiden, versnellen de totale gewenning. Bovendien zou u toch ook plotse geluiden, zoals de deurbel, het telefoongerinkel, alarmsignalen, e.d.m., onmiddellijk moeten waarnemen, of niet soms?


Zorg ervoor dat u niet moe wordt

De vele nieuwe geluiden kunnen u tijdens de gewenningsperiode op een bepaald moment vermoeien of nerveus maken. Het wennen verloopt geleidelijk, bij de één als sneller dan bij een ander. Neem bij aanvang af en toe eens een rustpauze en ontspan u heel bewust. De pauzes verdwijnen naarmate u zich positief instelt en de wil hebt beter te horen en te verstaan.

Leer gericht luisteren

Met hoortoestellen kunt u nu beter horen en in veel situaties, ook in lawaaierige omstandigheden, kunt u snel en goed communiceren. Tracht u evenwel enkel te concentreren op het gesprek of uw gesprekspartner in uw groep. Niemand die hoortoestellen draagt kan nog, zoals vroeger, op verschillende plaatsen tegelijk meeluisteren. Dat is nu eenmaal zo en daar dient u zich bij neer te leggen. Hou het simpel en geef uw volle aandacht aan de groep waar u bij bent of waartegen u spreekt. Gericht luisteren kunt u gemakkelijk leren. Tracht elk geluid in huis en ook daarbuiten te herkennen en te lokaliseren. Concentreer u tijdens een gesprek enkel op de stemmen en probeer die te verstaan. Omringende geluiden, die toch maar storen, probeert u best van bij aanvang te negeren.

Wen aan uw eigen stem

Uw eigen stem kan bij aanvang wat vreemd klinken. Dit komt door een samenloop van techniek van de hoortoestellen en de afsluiting van uw gehoorgang door uw oorstukje of oorschaaltje.
Klinkt alles wat u hoort goed behalve uw eigen stem, raadpleeg dan onmiddellijk uw Lapperre audicien. Enkel deze persoon kan u helpen.

Blijf achtergrondlawaai de baas

De wereld is vol geluiden. Enkel twee normale oren kunnen storende geluiden onderdrukken en alleen de gewenste informatie uit het omgevingslawaai filteren. Maar als u lange tijd hebt rondgelopen met een gehoorverlies zonder hoortoestellen, dan is dit unieke vermogen tijdelijk verloren gegaan. Met hoortoestellen hoort u nu plots geluiden die u al bijna vergeten was. Niet alle geluiden klinken even aangenaam. Daaraan zal u moeten wennen. Ongewenste geluiden weer leren onderdrukken op artificiële manier kan, maar vraagt veel oefening. Het is dus raadzaam uw hoortoestellen daarvoor nooit uit te laten en veel ervaring op te doen. Concentreer u bewust - tussen het achtergrondlawaai door - op dat deel van de informatie dat u echt wil horen en probeer de rest naast u neer te leggen. Het is bij aanvang niet gemakkelijk, maar zoek die situaties speciaal op en train intensief. De aanhouder wint.

Neem actief deel aan discussies

Ook goedhorenden hebben vaak moeilijkheden met verstaan als er in een discussie meerdere mensen door elkaar praten. Probeer in discussies de afstand tot de spreker zo klein mogelijk te houden en concentreer u enkel op die persoon. Ervaring met hoortoestellen helpen u deze situaties beter aan te kunnen. Denk eraan: hoortoestellen zo weinig mogelijk uit laten en ervaring opdoen.

Bezoek openbare gebouwen

Theaters, kerken, musea, vergaderzalen en plaatsen met veel echo en weergalm zijn lastig voor dragers van hoortoestellen. Probeer tijdig aanwezig te zijn en een plaatsje uit te zoeken waar de akoestiek het beste is. Meestal is dat vooraan in het midden, niet te dicht bij de spreker, maar wel zo dichtbij dat u zijn gezicht goed ziet.
Veel openbare gebouwen hebben tegenwoordig een technische installatie die het horen en verstaan vergemakkelijken. Bel van tevoren op om te informeren of er een ringleiding in de zaal aanwezig is. Zo ja, lees dan verder onder de rubriek “ de ingebouwde luisterspoel”.

Volg TV- en radio-uitzendingen

Probeer aanvankelijk niet elk woord te verstaan. Concentreer u op het geheel. Na korte tijd zult u de gang van zaken zonder grote inspanning kunnen volgen. Mocht u toch nog problemen ondervinden met verstaan dan kan een speciaal apparaat u daarbij helpen. Zie hiervoor de rubriek “meer comfort door draadloze communicatiesystemen” of vraag informatie aan uw audicien.
Een mens heeft twee oren
Indien u twee hoortoestellen kreeg aangepast, had dat meerdere redenen. Ga a.u.b. niet zelf oordelen wanneer en in welke situaties u nu één of twee toestellen zult dragen. Uw gehoorcorrectie is beiderzijds en u zult steeds de beste resultaten bereiken door beide hoortoestellen gelijktijdig te gebruiken. U zal beter verstaan, zeker ook in groepsverband, u krijgt een aangenamer en completer geluid te horen i.p.v. een doffer en onverstaanbaar signaal aan slechts één zijde. Maar bovendien zal u ook veel beter kunnen geluiden opsporen en ontdekken omdat uw lokalisatievermogen en uw ruimtelijk horen weer optimaal werken.
Een mens heeft echt twee oren nodig om alles beter te horen en zich te oriënteren.

Een mens heeft twee oren

Indien u twee hoortoestellen kreeg aangepast, had dat meerdere redenen. Ga a.u.b. niet zelf oordelen wanneer en in welke situaties u nu één of twee toestellen zult dragen. Uw gehoorcorrectie is beiderzijds en u zult steeds de beste resultaten bereiken door beide hoortoestellen gelijktijdig te gebruiken. U zal beter verstaan, zeker ook in groepsverband, u krijgt een aangenamer en completer geluid te horen i.p.v. een doffer en onverstaanbaar signaal aan slechts één zijde. Maar bovendien zal u ook veel beter kunnen geluiden opsporen en ontdekken omdat uw lokalisatievermogen en uw ruimtelijk horen weer optimaal werken.
Een mens heeft echt twee oren nodig om alles beter te horen en zich te oriënteren.Telefoneren


Als drager van hoortoestellen hebt u verschillende mogelijkheden om het horen en verstaan bij het telefoneren te verbeteren. Uw audicien licht u graag in welke van de volgende voorbeelden voor u het meest geschikt zijn.


De hoortoestelmicrofoon


Veel gebruikers van hoortoestellen bereiken een goede kwaliteit door de telefoonhoorn direct tegen de ingebouwde microfoon van het hoortoestel te houden. Bij achter-het-oor-toestellen bevindt de microfoon zich boven aan het oor en bij in-het-oor-toestellen ter hoogte van de gehoorgang. Als er een fluittoon optreedt, houdt u de hoorn van de telefoon best iets van de microfoon af. Om de positie te vinden waarin het signaal het best te verstaan is, kunt u een telefoondienst (bv. het weerbericht of de sprekende klok) bellen en de optimale stand van de telefoonhoorn bepalen. De huidige hoortoestellen bevatten een anti-Larsensysteem, dat de vervelende fluittonen automatisch opheft.

De ingebouwde luisterspoel

Veel achter-het-oor-toestellen en ook sommige in-het-oor-toestellen hebben een ingebouwde luisterspoel. Deze kunt u met de hand activeren door de schakelaar van het hoortoestel op de “T-stand” te zetten. Heeft u een afstandsbediening, dan kan u eveneens de luisterspoel daarmee activeren.
Met de luisterspoel wordt een elektromagnetisch signaal ontvangen. Hiervoor hebt u een telefoontoestel nodig dat naast het gebruikelijke akoestische signaal ook een degelijk elektromagnetisch signaal uitzendt. Als de luisterspoel op uw hoortoestel is ingeschakeld (stand “T”), is de hoortoestelmicrofoon uitgeschakeld, zodat het hoortoestel alleen het telefoonsignaal ontvangt. Op die manier wordt u niet gestoord door omringend achtergrondlawaai.


Bediening van de luisterspoel

1. Schakel het hoortoestel met de schakelaar of de afstandsbediening naar stand “T”.
2. Verhoog zo nodig het volume.
3. Houd de telefoonhoorn zo bij het toestel dat de signaalontvangst optimaal is.
4. Schakel na het telefoneren terug naar stand “M”.

Ingebouwde telefoonversterker

Vele telefoonmerken bieden telefoontoestellen aan met ingebouwde versterker en volumeregelaar. Stel het gewenste volume van het telefoonsignaal in en houd de hoorn bij de microfoon van uw hoortoestel.
Gesofisticeerde hoortoestellen hebben een eigen telefoonprogramma. Heef u zo’n toestel, dan zal het zich zelf instellen op uw telefoongebruik. Correcties worden aangebracht door uw audicien.

Voor een geslaagde hoortoestelaanpassing zijn juist de eerste ervaringen doorslaggevend. Als u zich aan dit leerprogramma houdt, zult u veel plezier hebben en ten volle kunnen profiteren van de mogelijkheden van de moderne hoortechnologie. Neem in ieder geval de gebruiksaanwijzing in acht die u bij uw hoortoestellen hebt ontvangen. Bij verdere vragen of problemen kunt u altijd contact opnemen met uw audicien/audioloog.

Bron: Lapperre

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast