Informatie - Wat mensen zich soms afvragen …

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Wat mensen zich soms afvragen …

Bericht door José » do 20.09.2007 09:20

Wat mensen zich soms afvragen …

Onze professionele audiciens verzamelden enkele van de meest gestelde vragen door ons cliënteel betreffende hoortoestellen:


Hoe lang gaan batterijen voor hoortoestellen mee?


De levensduur van batterijen voor hoortoestellen is sterk afhankelijk van tal van factoren, zoals het type batterij en hoelang het hoortoestel dagelijks wordt gebruikt.Over het algemeen zullen batterijen in de kleinste hoortoestellen van enkele dagen tot een week meegaan. Batterijen in grote hoortoestellen houden het dan weer 7–14 dagen uit.


Hoe onderscheid ik het rechter van het linker hoortoestel?

Alle in-het-oor-toestellen dragen uitwendige één of ander gekleurd teken, zoals een serienummer, een aantekening of een stip. Het rechter toestel draagt een rood teken, linker een blauw. Achter-het-oor-toestellen kan u herkennen aan het serienummer of kunnen door uw audicien met een rode of blauwe stip worden gekentekend.


Moet ik echt twee hoortoestellen dragen?


Indien u aan beide oren een gehoorverlies heeft, draag je best ook een hoortoestel aan elk oor. Ze vergemakkelijken de mogelijkheid om verschillende geluidsbronnen te lokaliseren, geven u een duidelijk betere geluidskwaliteit, meer volume en verhogen het spraakverstaan. Wist u dat u met twee hoortoestellen twee keer zoveel hoort – maar vier keer meer verstaat!

Hoe vaak moeten hoortoestellen gereinigd en wat is daarvoor nodig?

Reinig uw hoortoestellen uitwendig dagelijks met een droog doekje. Gebruik speciale natte ontsmettingsdoekjes om uw oorstukjes dagelijks van oorsmeer en –olie ontdoen. Met een oorsmeerhaakje verwijdert u best het opgehoopte oorsmeer vooraan in de opening van het oorstukje of –schaaltje. Oorstukken dienen om de twee weken ook inwendig gereinigd. Hiervoor gebruikt u best een reinigingsset. Uw audicien zal u er alles over vertellen.


Mag ik mijn hoortoestellen aanhouden tijdens het slapen?


Dit is niet aan te raden. Gebeurt het echter toch dat u in slaap valt op de sofa, maak u dan zeker niet ongerust hierover. Hoortoestellen zijn er om mee te luisteren – en dan nog vooral om naar spraak en muziek te luisteren. Dat heeft u in principe ’s nachts niet nodig. Bovendien kunnen ze u pijnlijk hinderen in u oor indien erop gaat liggen, maar ook vervelend beginnen fluiten. Wilt u echter de telefoon of het alarmsignaal in het midden van de nacht horen, dan bestaan daarvoor speciale hulpmiddelen. Uw audicien kan u hierover voldoende inlichtingen geven.

Hoe kan ik best telefoneren met mijn hoortoestel?

Ofwel houdt u uw hoortoestel in een bepaalde positie ten opzichte van de hoorn, ofwel activeert u de telefoonspoel (T).Hebt u geen T-stand op uw hoortoestel, hou dan de telefoon net voor de microfoonopening van het hoortoestel. Hoor je een fluitsignaal, hou dan de hoorn een beetje verder af. Hebt u een automatische telefoonspoel, dan zal deze onmiddellijk aanspringen indien u de telefoonhoorn in de nabijheid brengt.


Kan dat achtergrondlawaai uit mijn hoortoestellen?


Geen enkel hoortoestel kan achtergrondlawaai volledig wegfilteren. Hoortoestellen helpen u beter te horen door geluiden te versterken. Bevindt u zich in een omgeving met achtergrondlawaai, dan zal u ontegensprekelijk ook die geluiden horen. Bepaalde geavanceerde hoortoestellen met directionele microfoons kunnen achtergrondlawaai onderdrukken zodat de stem van de persoon, die rechtstreeks tot u spreekt vóór u, toch nog duidelijk doorkomt.


Van hoortoestellen krijg je luie oren …!?


Mensen die toestellen gebruiken die spierfuncties ondersteunen of deels vervangen zullen moeten opletten dat ze inderdaad geen luie spieren aankweken (bril voor de ogen, braces voor enkels, knieën, ellebogen, polsen, …). Het oor echter bevat geen spieren en daarom is het tegenovergestelde vaak waar. Indien u als slechthorende géén hoortoestellen draagt, zullen uw hersenen minder geluiden te verwerken krijgen. De hersenen worden dan voor bepaalde klanken op non-actief geplaatst, ze worden lui. Wilt u uw hersenen blijven trainen en dus ook goed blijven horen en verstaan, dan is er maar één mogelijkheid: uw hoortoestellen zoveel mogelijk dragen in alle situaties.

Twee hoortoestellen duiden op een ernstige handicap … ?

Mensen die twee hoortoestellen dragen hebben een evenwichtig gehoor. Dat heeft met ernstige handicap totaal niets te maken, integendeel. Het betekent dat deze personen nog in staat zijn de veelvuldige voordelen van binauraal horen (= horen met beide oren) te benutten.

Een kort overzicht van deze voordelen:
• een betere verstaanbaarheid
• luisteren is niet meer vermoeiend
• een betere spraakverstaanbaarheid in een rumoerige omgeving
• een beter ruimtelijke localisatie- en oriënteringsvermogen
• met twee hoortoestellen heeft u minder geluidsversterking nodig, zodat u zachte geluiden beter hoort en luide klanken beter kan verdragen
• een beter geluidsreliëf, dat zorgt voor herkenbare stem- en klanktimbres
• een groter auditief geluidsveld: een stem die nauwelijks kan waargenomen worden tot op 4 meter met één hoortoestel, kan nu misschien wel gehoord worden tot op 6 meter afstand
• beide oren blijven actief, anders wordt het oor zonder hoortoestel lui
• kan oorsuizingen duidelijk verminderen

Gehoorverlies is altijd een vorm van slijtage … ?

Gehoorverlies kan zeer veel oorzaken hebben. Slijtage is er slechts één van. Vaak is het erfelijk bepaald, of is lawaai of één of andere ziekte (rode hond, bof, mazelen, hersenvliesontsteking, toxoplasmose, …) de oorzaak.
Maakt eigenlijk weinig uit. Minder goed horen vraagt eenvoudig om een correctie. Hoortoestellen helpen in de meeste gevallen uitstekend.


Bron: Lapperre

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast