Informatie - Goede communicatiegewoonten

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Goede communicatiegewoonten

Bericht door José » do 20.09.2007 09:24

Goede communicatiegewoonten

Tijdens een normale dag kan onze geluidservaring drastisch veranderen:u nu een gesprek voert met één persoon of in een groep.
Er zijn een aantal manieren om luisteren en verstaan makkelijker en comfortabeler te maken. Communicatie is echter een tweerichtingsverkeer; niet alleen hoortoestelgebruikers, ook de personen waar zij tegen praten kunnen best de juiste gewoonten aanleren om gesprekken makkelijk en comfortabel te voeren.

De goedhorende gesprekspartner kan veel doen om u te helpen. Niettegenstaande hoortoestellen door velen liefst verborgen worden gehouden, is het toch best uw gesprekspartners te laten weten dat u hoortoestellen draagt. Pas dan kunnen ze er wel degelijk rekening mee houden en goede communicatiegewoonten hanteren.
Wij geven alvast enkele praktische tips voor de hoortoestelgebruiker zelf én voor vrienden en familie.

Tips voor de hoortoestelgebruiker

• Kom dichterbij! Hoe dichter u bij uw gesprekspartner staat, hoe gemakkelijker u kunt verstaan wat er wordt gezegd.
• Kies steeds de juiste plaats uit:
o ga bij een gesprek met meerdere mensen niet aan het eind van de tafel zitten, maar in het midden, waar u iedereen kunt horen én zien.
o indien u hoortoestellen heeft met directionele microfoons zet u dan steeds zoveel mogelijk met uw rug naar het achtergrondlawaai toe.
o vermijd in ruimten met veel lawaai de meest lawaaiige plekken: de deur, open ramen aan de straatkant, luidsprekers of rumoerige toestellen.
o ga met uw rug naar het raam zitten om de mond en de gelaatsuitdrukkingen van uw gesprekspartner beter te zien.
• Wees goed op tijd bij lezingen, seminaries, toneelstukken en zet u op de eerste rij. Vraag desnoods de spreker een microfoon te gebruiken of overhandig hem uw FM-zender.
• Probeer tijdens de gesprekken het achtergrondlawaai te verminderen indien u dat kan: zet de muziek zachter of helemaal uit, sluit de ramen of zoek de meest rustige plaats op om te praten.
• Bel naar het theater, publieke zalen of bioscoop en informeer of er luisterhulpmiddelen of speciale plaatsen zijn voor mensen met hoorproblemen.

Tips voor vrienden en familie

1. Kijk de spreker aan.
• Kijk uw gesprekspartner aan. Praat niet vanuit een andere ruimte of met uw rug naar iemand toe. U bent makkelijker te verstaan als anderen kunnen zien wat u zegt. Gelaatsuitdrukkingen en mondbewegingen helpen de luisteraars te verstaan wat u zegt.
• Zorg er steeds voor dat u met uw gezicht in het licht staat of zit, om uw gezichtsuitdrukkingen en mondbewegingen beter zichtbaar te maken.
• Vermijd kauwen of roken terwijl u spreekt – het is dan moeilijker om te verstaan wat u zegt en bijna onmogelijk om spraak af te zien.
• Praten terwijl u de krant leest of met uw kin op uw hand rust bemoeilijkt de duidelijkheid en het spraakafzien.

2. Praat op normale toon en snelheid
• U hoeft niet te schreeuwen. Praat op normale luidheid met iemand die hoortoestellen draagt. De meeste toestellen zijn ingesteld om het normale spraakniveau te versterken, zodat het geluid bij schreeuwen te hard of zelfs oncomfortabel kan worden voor de drager.
• Probeer niet té snel te spreken. Praat normaal en articuleer duidelijk zonder te overdrijven. Dat zal uw spraak op een natuurlijke manier vertragen.
• Als uw gesprekspartner u niet heeft verstaan kunt u uw zin beter anders formuleren dan hetzelfde te herhalen. Sommige woorden zijn makkelijker te horen of af te zien dan andere.
• Probeer in een groep om de beurt te praten en elkaar niet te onderbreken. Door elkaar praten wordt als een mengelmoes ervaren door de hoortoestelgebruiker.
• Informeer de persoon met hoorproblemen als het gespreksonderwerp plots verandert. Weten waar je naar luistert, vergemakkelijkt de verstaanbaarheid.

3. Probeer achtergrondlawaai te verminderen
Achtergrondlawaai kan behoorlijk hinderen bij communicatie. Stemmen zijn moeilijk herkenbaar als er allerlei geluiden zijn, dus:
• Probeer achtergrondlawaai tijdens een gesprek te vermijden. Zet de televisie uit en sluit openstaande ramen om verkeerslawaai te verminderen.
• Ga dichter bij uw gesprekspartner staan, zodat uw stem harder klinkt dan het achtergrondlawaai. Dit maakt het ook makkelijker de gezichtsuitdrukkingen en de mondmimiek te zien.
• Trek de aandacht van uw partner en geef hem tijdig de gelegenheid zich speciaal op u te concentreren.
• Probeer een rustigste plek te vinden om te praten.

4. Wees attent en geduldig

Test de hoortoestellen van uw gesprekspartner niet uit in akoestisch moeilijke situaties. Hij zal het horen met hoortoestellen stap voor stap moeten leren en de allermoeilijkste luistersituaties komen pas op het einde aan de beurt.
Wees attent. Bij aanvang kan de concentratie van de hoortoesteldrager snel afnemen. Horen en verstaan kosten bij aanvang toch wat moeite. Dwing uw partner niet tot een conversatie.

Let nauwkeurig op de vooruitgang die uw partner boekt bij het horen en verstaan. Help hem en moedig hem vooral aan. Ieder mens heeft zijn eigen ervarings- en leerritme. Tracht dit te respecteren
Wees een goede luisteraar, heb begrip en geduld. Dan zult u er getuige van zijn hoe een mens met uw hulp en met behulp van de moderne technologie een belangrijk stuk levenskwaliteit terugkrijgt.

Bron: Lapperre

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast