Informatie - Wat voor soort hoortoestellen zijn er?

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Informatie - Wat voor soort hoortoestellen zijn er?

Bericht door José » do 20.09.2007 10:08

Wat voor soort hoortoestellen zijn er?

Een hoortoestel biedt mensen met gehoorproblemen ondersteuning bij het horen, met name voor het verstaan van spraak.
Dit is immers de belangrijkste luisterbehoefte. Hoortoestellen versterken geluid op de door het gehoorverlies aangetaste frequenties.
Tegenwoordig onderscheiden we grofweg twee groepen hoortoestellen: achter-het-oor hoortoestellen en de zogenaamde in-het-oor hoortoestellen.

In-het-oor hoortoestellen (IHO)

Afbeelding

Een in-het-oor hoorapparaat bestaat uit een zeer klein kunststof omhulsel waarin alle electronica is opgenomen.
De naam zegt het al: de toestellen worden in het oor gedragen.
Afhankelijk van de mogelijkheden is dit of in de oorschelp of gedeeltelijk of geheel in de gehoorgang zelf. Deze hoortoestellen zijn dus vrijwel onopvallend te dragen!

Vanwege het minuscule formaat van deze hoortoestellen is slechts een beperkte versterking mogelijk, dus met name voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies.

De in-het-oor toestellen vormen niet voor iedereen de beste oplossing.
Buiten het feit dat de gehoorgang geschikt moet zijn, vereist het bedienen van de kleine volumeregelaar en het wisselen van de zeer kleine batterijtjes ook enige handigheid.

Achter-het-oor hoortoestellen (AHO)
Afbeelding
Een achter-het-oor hoortoestel bestaat uit een banaanvormig kunststof kastje, dat vrijwel onopvallend achter het oor gedragen wordt.
Alle electronica is verwerkt in dit kleine omhulsel, dat via een plastic slangetje verbonden is met een oorstukje dat in het oor gedragen wordt.
Het geluid wordt via het slangetje en het oorstukje in de gehoorgang gebracht.

Achter-het-oor hoortoestellen bevatten een groter batterijtje dan de kleinere in-het-oor hoortoestellen.
Hierdoor kunnen de achter-het-oor toestellen meer versterking bieden vanwege het grotere vermogen van het batterijtje.
Ze zijn daardoor geschikt voor zowel licht als zwaar gehoorverlies. Het kleine kastje dat achter het oor wordt geplaatst is verkrijgbaar in vele kleuren.
Van een onopvallende huidskleur tot een vrolijk fel kleurtje.


Digitaal of analoog?

Zowel de achter-het-oor hoortoestellen als de in-het-oor toestellen zijn verkrijgbaar in een analoge en een digitale uitvoering.
Bij een analoog hoortoestel wordt het geluid dat binnen komt door de microfoon aan een speciaal geselecteerde versterker doorgegeven, die het geluid naar de luidspreker doorgeeft.
Bij digitale toestellen wordt het geluid dat binnenkomt omgezet naar een signaal dat door een processor (= een soort computer) bewerkt kan worden. Na deze bewerking wordt dat signaal weer omgezet naar geluid, zoals de gebruik(st)er dat nodig heeft.

U kunt niet bij voorbaat kiezen voor een digitaal of analoog hoortoestel. Dit is in grote mate afhankelijk van uw persoonlijke situatie en hoorwensen. In overleg met een audioloog of audicien komt u erachter welke variant voor u de beste oplossing is.

Opmerking José: * Tegenwoordig bestaan er ook 'life' hoortoestellen.
Niet dat het toestel weg is, maar deze zijn zo klein en compact en door de nieuwe techniek van het oorstukje genaamd: Parapluutje. Zie je bijna niets meer van je toestel en/of oorstukje. Zie afbeelding 3.

Afbeelding


Afbeelding Hier zie je hoe het 'open' parapluutje' werkt.
Het geluid weerkaatst via het trommelvlies door de opening van het parapluutje.


AfbeeldingAfbeelding 3.


Techniek

Een technologisch wonder

Afbeelding

Een modern hoortoestel is veel meer dan alleen maar een geluidsversterkertje. Naast versterken van het geluid wordt het geluidssignaal "digitaal" bewerkt.

Een hoogwaardige snelle computerchip ingekapseld in het hoortoestel welke door de audicien kan worden geprogrammeerd, zorgt ervoor dat een hoortoestel nooit meer te zacht en nooit meer te hard klinkt.
Het hoortoestel regelt de versterking volautomatisch afhankelijk van verschillende voorkomende situaties.
Storende bijgeluiden kunnen in de actuele toestellen worden gescheiden van spraak, waardoor deze laatste extra kan worden benadrukt.

Afstandsbediende hoortoestellen bieden nog meer luistercomfort.
Hier kan de gebruiker met een druk op de knop kiezen voor de instelling die volgens hem het best past bij de luistersituatie waarin hij zich op dat moment bevindt.
Ten opzichte van volledig automatische toestellen heeft de slechthorende met een afstandsbediend hoortoestel zelf ook controle over de werking van het toestel.
Uiteraard kan ook dit toestel in een automatische mode werken. Praktische voorbeelden zijn oa: de Perseo, Savia en Syncro.

Voor een juiste keuze is een goed advies onontbeerlijk. Zeker als men beseft dat we pas aan het begin staan van de digitale ontwikkeling.
Niet alleen worden audiologische principes door het d.m.v. digitale bewerking van het geluidssignaal optimaal benut.
Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie met technieken uit de telecommunicatie-industrie de toekomstige hoortoestellen nog een grote stap verder zullen brengen.
Vandaag zijn onze hoortoestellen reeds compatibel met draadloze microfoons, televisietoestellen, GSM's en enz.

*
opmerking José: * Er zijn verschillende merken en types hoortoestellen op de markt. Om te kijken wat er is kunt u naar de betreffende links:

Klik hier>> voor Oticon,
Klik hier>>voor Siemens,
Klik hier>>voor Widex,
Klik hier>>voor Phonak,
Klik hier>> Bernafon
Andere interessante links:

Klik hier>>voor GN ReSound Dit is een amerikaans merk en is bijna bij elke audicien te verkrijgen.,
Klik hier>> voor meer informatie van Diva deze is van Widex,
Klik hier>>voor Starkey Dit is een engelstalig site, maar er is een nederlands site waar deze merk ook te zien is: Klik hier>> voor Faida

Tekst Bron: Lapperre/Phonak

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast