Info:Wat zijn je rechten en plichten als je een HA aanschaft

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Info:Wat zijn je rechten en plichten als je een HA aanschaft

Bericht door José » di 01.07.2008 23:49

Dit is belangrijk om te weten:

De audicien adviseert je een bepaald merk en type hoortoestel op basis van de intakeresultaten en eventueel het ‘recept’ van de kno-arts of het audiologisch centrum. Je mag verwachten dat je meerdere geschikte toestellen worden aangeboden, inclusief een voorkeursadvies voor een bepaald toestel.
Zorg dat je weet waarop je moet letten bij het uitproberen van je nieuwe hoortoestel - en dat je uw rechten als cliënt kent. Met een dagboek kunt je je ervaringen tijdens de proefperiode in kaart brengen, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Lukt het na diverse pogingen niet om tot een goede afstelling van het hoortoestel te komen? Overleg dan met de audicien of je niet beter een ander toestel kunt uitproberen. Bespreek dit voordat de proefperiode voorbij is. Vraag welk ander toestel in aanmerking komt, wat je daarvan kunt verwachten en wat het kost. Zorg er ook voor dat je dan opnieuw een volle proefperiode krijgt. Maak pas een definitieve keuze voor een hoortoestel als je zelf vindt dat de proefperiode tot goede resultaten heeft geleid!

Lukt het niet om samen met je audicien een geschikt of juist afgesteld hoortoestel te vinden en wilt je overstappen naar een andere audicien? Het is mogelijk dat je bij de volgende proefperiode niet meer in aanmerking komt voor vergoeding van oorstukjes door je zorgverzekeraar, omdat deze al tijdens de eerste proefperiode vergoed zijn. Heb je dus in de eerste proefperiode oorstukjes op maat laten maken, neem deze mee naar de volgende audicien om ze te gebruiken tijdens een nieuwe proefperiode. Je houdt namelijk wel recht op vergoeding van een hoortoestel als je de proeftijd binnen een jaar vervolgt en dan wel slaagt.


Rechten als cliënt

Heb je binnen de proeftijd een geschikt hoortoestel gevonden? Pas als je audicien expliciet (en eventueel door het zetten van een handtekening) heeft gemeld dat een bepaald toestel wilt aanschaffen, begint de financiële afhandeling.

Bij het afleveren van uw hoortoestel moet de audicien je duidelijk uitleggen hoe je het toestel bedient, instelt (bijvoorbeeld voor ringleiding), onderhoudt en schoonmaakt. Ook moet de audicien je helder toelichten wat de service voor het periodiek onderhoud van je hoortoestel precies inhoudt.

De audicien behoort te garanderen – in samenwerking met de fabrikant – dat je hoortoestel naar behoren functioneert. Als je gehoor of gehoorbehoeften tussentijd wijzigen, past de audicien de instelling van je hoortoestel aan (indien mogelijk). Zo nodig gebeurt dit op basis van de adviezen van de kno-arts of het audiologisch centrum.

Dan kom ik op je volgende vraag of ik een site of instantie weet om verder te zoeken naar andere mogelijkheden. Nou, dan tref je het nu. Vandaag is officieel een vernieuwde website : Hoorwijzer online gegaan. Op deze onafhankelijke website van NVVS komen heel veel dingen aan de orde, ook over audiciens. Welke door mensen die ervaringen hebben met audiciens en erover opschrijven wat zij van ‘hun’ audicien vinden. Ook kun je daar audiciens zoeken in jou regio of in omgeving.

Dit is de link naar de homepage >> : http://www.hoorwijzer.nl/ en kies vervolgens : Zoek en Kies óf klik meteen hier op deze link >> Zoek en kies
Hier vind je o.a. links naar de betreffende onderwerpen en je vriendin kan ook een eigen Hoorwijzer-match doen – wel eerst je aanmelden om deze match te kunnen doen. Maar dat wijst zich van zelf op de site. Je kan dan aan de hand van je audiologische gehoortest – als je die hebt en anders gewoon een printje bij de audicien/KNO arts opvragen en je huidige toestel invoeren en dan komt er een antwoord uit. Let wel, het is een richtlijn en kan geen rechten aan verleend worden. Maar op die manier kun je ook kijken welke toestellen misschien ook op jou gehoorverlies geschikt zou kunnen zijn.


Bron: Hoorwijzer

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast