Verschillende gehoortesten

Hier kan je algemene informatie vinden en lezen over: Hoortoestellen, oorstukjes, oorzaken van slechthorendheid, links ect. Dit is een informatierubriek, u kunt geen berichten op plaatsen.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

Verschillende gehoortesten

Bericht door José » ma 07.09.2009 14:30

Hallo Allemaal,

Om achter te kunnen komen waarom je slechter hoort of wat de oorzaak van je slechthorendheid is kunnen ze op verschillende manieren onderzoeken. Zowel voor volwassenen en als kinderen.

Dit zijn de meest voorkomende onderzoeken die er gaan wordt - niet elke ziekenhuis en/of audiologische centrum doen alle onderzoeken of hebben andere onderzoeken -

Ik zal een korte omschrijving geven van deze onderzoeken ( van het AMC).

1. Een Toondrempelaudiometrie:

Hier wordt de gehoordrempel bepaald.
Je krijgt dan een koptelefoon op en hierdoor worden piepjes en andere tonen weergegeven en dan moet je op een knopje drukken als je iets hoort of ja zeggen.

2. Spraakaudiogram:

Bij de toondrempel wordt gekeken naar de gevoeligheid van het oor, dus bij welke toon op zijn zachts iemand net iets hoort. Bij Spraakaudiogram wordt er getest zowel met als zonder koptelefoon, hoeveel spraakverstaan de persoon heeft. Voor deze test hebben ze speciale woorden lijsten van 10 tot 20 woorden. Bij deze test worden over het algemeen woorden gebruikt met één lettergreep. De persoon moet dan de woorden na zeggen. Deze test wordt op 3 manieren gedaan. * met spraakafzien ( liplezen) * zonder spraakafzien ( alleen horen) * met koptelefoon en worden de woorden met stappen van 5 Decibel zachter gezet tot je het niet meer verstaat.

3.Tympanometrie:

Hier wordt de beweegelijkheid van het trommelvlies gemeten. Bij deze test wordt er in de gehoorgang door middel van een "oordopje" luchtdicht gemaakt. Dan wordt er "druk"op gezet. ( dit doet geen pijn en duurt slechts enkele seconde).

4. BERA:

Deze test wordt ook wel Hersenstamaudiometrie genoemd. Hier ga je naar een geluidsdichte ruimte en daar ga je op een soort ligstoel liggen. Dan worden eer elektroden op hoofd, nek, voorhoofd en bij de slaap geplaatst. En vervolgens krijg je een koptelefoon op. Je moet hierbij zo stil mogelijk blijven liggen ( dus zorg er voor dat je lekker en goed ligt want het onderzoek duurt vrij lang 1 uur ongeveer). Dan gaat de onderzoeker in het kamertje ernaast het onderzoek doen. Via de koptelefoon hoor je "klikjes" , je hoeft zelf niks te doen of te zeggen. Hier testen ze of er eventueel problemen zijn in de gehoorzenuw. De gehoorzenuw loopt vanaf het slakkenhuis naar de hersenen. Door de geluidstrillingen ( klikjes) naar het slakkenhuis te zenden, wordt er een reaktie verwacht dat deze het door geeft aan de gehoorzenuw en die weer aan de hersenen. Hier wordt de afstand gemeten hoe snel het doorgegeven wordt. ( je kunt na deze onderzoek een aantal dagen last hebben van een soort suis door dat je oor lang achter elkaar klikjes heeft gehoord. Dit gaat weg en je kunt ook hoofdpijn van hebben. Ook dit is normaal en gaat weg)

5. Evenwichtsorgaan onderzoek:

Hier wordt het evenwichtsorgaan onderzocht door middel van diverse kleine testjes. Zo'n onderzoek duurt ongeveer 1 á 1,5 uur. Ook hier krijgt de persoon elektroden op het hoofd geplaatst op het voorhoofd, rond de ogen, slaap en bij de neus. Er zijn testen met lichtjes, en bewegingen. En er wordt ook een test gedaan met koud en warm water; dat in het oor zachtjes ingespoten wordt ( je ligt en het lijkt net of je een douchestraal in je oor krijgt) en hierbij wordt er een reactie vastgesteld. Mijn ervaring was als of ik in een draaimolen zat en daarna stil probeerde te staan. Dan voel je zo'n "golf".( dit effect heb je ook als je heel snel rondjes draait en dan plotseling stil staat. Maar je gevoel zegt dat je nog draait). Ook dit is een korte test, ze geven je aanwijzingen wat je moet doen.

Groetjes, José

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen informatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast