Duizenden euro's zelf betalen voor hoortoestel.

Hier kun je tips en nuttige informatie plaatsen zoals vergoedingen van hoortoestellen, hulpmiddelen, wat te doen bij calamiteiten e.o.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
joepie1234

Duizenden euro's zelf betalen voor hoortoestel.

Bericht door joepie1234 » di 12.11.2013 12:01

Duizenden euro's zelf betalen voor hoortoestel

Het rommelt in de wereld van de slechthorenden. Het nieuwe vergoedingensysteem lijkt een vervelend bijeffect te hebben. Voor mensen met ingewikkelde hoorproblemen is het lastig een adequaat toestel te vinden. Tenzij ze zélf duizenden euro's betalen.

Per 1 januari 2013 is er een nieuw vergoedingensysteem in werking getreden dat is gebaseerd op het principe van functiegericht verstrekken. Je krijgt wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Niet meer, maar ook niet minder.

Categorieën
In het kort komt het er op neer dat slechthorenden in categorieën worden ingedeeld. Van categorie 1 voor lichte hoorproblemen tot categorie 5, voor de slechtst horenden. De hoortoestellen zijn ook in vijf categorieën ingedeeld. Alléén als je een toestel kiest uit jouw categorie, krijg je 75% van het aankoopbedrag door de zorgverzekeraar vergoed. Wat als je daarbinnen geen geschikt toestel kan vinden?

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS), die nauw betrokken is bij de introductie van het systeem, trekt in Kassa aan de bel. Ze ontvingen honderden klachten. "Wij blijven enthousiast over de wetgeving maar de wijze waarop verzekeraars deze in de praktijk uitvoeren met hun regels en met name ook met hun inkoopbeleid maakt dat er nu ook mensen in de kou komen te staan."

In de studio doen de NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden), de NVAB (Nederlandse Vereniging van Audicien Bedrijven) en een aantal slechthorenden hun verhaal. Zorgverzekeraars Nederland wilde niet in de studio reageren, wel hebben ze schriftelijk gereageerd.

De NVVS roept mensen op om klachten te blijven melden.

Bron: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/f ... l/speel/1/

Ik snap nog steeds niet dat NVVS met deze vergoedingensysteem hebben ingestemd.
Het is nu ingewikkeld systeem geworden en de slechthorenden zijn hier zeer zwaar de dupe van.

Wat was er mis met oude systeem en daar kon je voor de beste gehoortoestel gaan?

Snuggertje

Re: Duizenden euro's zelf betalen voor hoortoestel.

Bericht door Snuggertje » vr 01.08.2014 11:25

Het oude systeem werkte fraude in de hand. Vooral de ketens verkochten gehoorapparaten aan mensen van 80 die soms wel 3 of 4000 euro moesten bijbetalen en dit totaal niet nodig hadden :-( . Met dit systeem kan dat niet meer. Er kleven voor én nadelen aan.

Groet Snuggertje

Plaats reactie

Terug naar “Handige Tips en nuttige Informatie voor vergoedingen e.d.”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast