Wijzigingen in de basisverzekering per 1-1-2015

Hier kun je tips en nuttige informatie plaatsen zoals vergoedingen van hoortoestellen, hulpmiddelen, wat te doen bij calamiteiten e.o.

Moderator: Forummoderator

Gebruikersavatar
Forummoderator
Forum Beheerder
Forum Beheerder
Berichten: 184
Lid geworden op: zo 22.04.2007 01:07

Wijzigingen in de basisverzekering per 1-1-2015

Bericht door Forummoderator » ma 29.09.2014 22:47

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering hebben. Het basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek.

Basispakket
De Rijksoverheid beslist wat er in het basispakket zit. Dit pakket is bij alle verzekeraars gelijk. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen als verzekerde voor de basisverzekering te accepteren. Zij mogen geen duurdere premie rekenen voor ouderen of voor mensen met veel medische problemen.

U hoeft geen aanvullende verzekering af te sluiten. U bent ook niet verplicht het basispakket en de aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Veranderingen in het basispakket in 2015
Het kabinet wil de inhoud van het basispakket wijzigingen per 1 januari 2015. Het parlement moet de plannen nog goedkeuren. De voorgestelde wijzigingen van het basispakket omvatten onder andere:

Enkele aanspraken uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar zorgverzekering
Door de hervorming van de langdurige zorg worden zorgverzekeraars verantwoordelijk voor:
- gehandicaptenzorg;
- vergoeding voor de wijkverpleging. De eigen betalingen voor verpleging en verzorging komen hiermee te vervallen. Net als de huisarts valt de wijkverpleging niet onder het verplicht eigen risico;
- verblijf in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het gaat hier om GGZ-zorg in het 2e en 3e jaar van de behandeling. Het 1e jaar GGZ-zorg zit al in het basispakket.
Geriatrische revalidatiezorg
Geriatrische revalidatiezorg hoeft straks niet meer direct aan te sluiten op verblijf in het ziekenhuis. Voorwaarde is wel dat is vastgesteld dat de patiënt geriatrische revalidatiezorg nodig heeft. En dat revalidatie binnen 1 week start na vertrek uit het ziekenhuis. Nu is het zo dat geriatrische revalidatie direct aansluitend op een ziekenhuisopname moet starten. Alleen dan is vergoeding mogelijk.
Ook wordt het mogelijk dat een bepaalde groep patiënten zonder voorafgaand ziekenhuisverblijf geriatrische revalidatiezorg krijgt. Er moet dan wel sprake zijn van een acute aandoening. Daarnaast moet uit een geriatrisch onderzoek in het ziekenhuis blijken dat de patiënt tot de doelgroep behoort. En dat er noodzaak is tot geriatrische revalidatiezorg.
Prenatale testen
De niet-invasieve prenatale test (NIPT) komt in het basispakket. Voorwaarde voor vergoeding is een positieve combinatietest. De combinatietest is voor eigen rekening. Vrouwen met een medische indicatie hoeven geen combinatietest te doen. Het gaat om vrouwen die een verhoogd risico lopen op een kindje met het Downsyndroom. Of het syndroom van Edwards of Patau.
Alle voorgestelde wijzigingen staan in de Kamerbrief wijzigingen Zvw-pakket per 2015.
Veranderingen in het basispakket in 2014
Het eigen risico is in 2014 €360.
Behandelingen door een eerstelijns psycholoog vallen onder de Basis GGZ. De eigen bijdrage voor de psycholoog en het internetbehandeltraject zijn vervallen. Wel geldt het verplicht eigen risico.
Er komen 2 nieuwe behandelingen. Het gaat om patiënten met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn of met weefselontsteking in de alvleesklier (geïnfecteerde pancreasnecrose). Deze behandelingen zijn voorlopig opgenomen in het basispakket. Blijken ze effectief, dan wordt later besloten of ze definitief in het basispakket komen. Voor deze ‘voorwaardelijk toegelaten’ behandelingen gelden speciale regels. Informeer ernaar bij uw zorgverzekeraar.
Thuisdialyseapparatuur wordt vergoed als medisch-specialistische zorg, niet meer als medisch hulpmiddel. Daardoor wordt het ziekenhuis verantwoordelijk voor de thuisdialyse. De nodige aanpassingen van de woning blijven in het basispakket.
Patiënten die een vacuümtherapie ondergaan, krijgen de vacuümpomp vergoed als onderdeel van de therapie. En niet meer apart als hulpmiddel. Het ziekenhuis is verantwoordelijk voor de gehele therapie inclusief de pomp.
De Diane-35 pil is sinds 1 februari 2014 uit het basispakket.
Premie basisverzekering
Voor de zorg uit het basispakket betaalt u een vast bedrag aan uw zorgverzekeraar, de nominale premie. Jongeren tot 18 jaar betalen deze premie niet.

Mensen met een laag inkomen kunnen soms zorgtoeslag krijgen als tegemoetkoming voor de kosten van de zorgverzekering.

Inkomensafhankelijke bijdrage niet meer op loonstrookje
Naast de nominale premie moet u een inkomensafhankelijke bijdrage betalen voor het basispakket. Deze bijdrage is een percentage van uw inkomen. Dit wordt de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) genoemd.

Sinds 1 januari 2013 betaalt uw werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering (IAB) rechtstreeks aan het Zorgverzekeringsfonds. U ziet de IAB dus niet meer op uw loonstrookje. Daar is zowel de vergoeding voor de IAB als de inhouding ervan verdwenen. Het loonstrookje is daardoor overzichtelijker geworden.

Acceptatieplicht zorgverzekeraar en risicoverevening
Zorgverzekeraars mogen klanten niet weigeren voor de basisverzekering. Ook mogen ze geen hogere premie vragen aan mensen die meer kosten maken, zoals chronisch zieken of ouderen. De overheid compenseert het risico dat zorgverzekeraars hierdoor lopen. Dit heet risicoverevening. Het bedrag wordt berekend door het Zorginstituut Nederland.

De minister van VWS wil het systeem van risicoverevening aanpassen zodat zorgverzekeraars meer financieel risico gaan lopen. Zorgverzekeraars krijgen dan meer belang bij een doelmatigere inkoop van zorg.

Bron: [url=http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... erzekering]Rijksoverheid/url]

Plaats reactie

Terug naar “Handige Tips en nuttige Informatie voor vergoedingen e.d.”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast