Plotseling slechthorend. door een mogelijke Lues-infectie!

Als je slechthorend bent, kan het ook andere oorzaken hebben dan ouderdomsslechthorendheid.
Je kunt ook Tinnitus of Otoscerlerose hebben.
Heb je hier ook ervaringen mee en/of heb je tips schrijf het hier.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
MichelH

Plotseling slechthorend. door een mogelijke Lues-infectie!

Bericht door MichelH » zo 14.08.2011 23:24

Binnen een tijdsbetek van 3 weken ben ik een groot gedeelte van mijn gehoor verloren.
Ik weet niet wat me overkomt en de 'behandeling' door de huisarts vind ik tot nu toe vreemd.
Graag krijg ik reacties van mensen die hier ervaring mee hebben.

Ik ben een man van 55 jaar en heb nooit gehoorproblemen gehad.
Ongeveer 6 weken geleden was ik behoorlijk verkouden met koorts en zo Dit heb ik toen betiteld heb als een griepje. Mijn holtes zaten toen behoorlijk dicht. Dit was net op tijd weer over om op vakantie naar Mexico te gaan. Hoewel ik nog wel een vol gevoel in mijn hoofd had.

In Mexico heb ik de eerste week nergens last van gehad. Maar na die eerste week kreeg ik het gevoel alsof mijn oren dichtzaten en kon ik ook niet echt vrij ademen. Toen dit erger werd heb ik een mexicaanse arts bezocht, die mijn oren en keel bekeken heeft. Mijn gehoorgang was schoon en er waren geen aanwijzingen voor een ontsteking of wat dan ook. Zij vermoedde een ontsteking in de neusholten of iets dergelijks. Zij heeft mij toen een antibioticum voorgeschreven.
Dit heb ik geslikt maar hielp niets. Mijn gehoor werd langzamerhand steeds slechter.
Na 4 weken vakantie heb ik, thuisgekomen, mijn huisarts bezocht. Ook hij constateerde dat de gehoorgang schoon is en kon ook geen aanwijzingen vinden voor een oorontsteking. Hij heeft mij een paar dagen later een gehoortest laten ondergaan (op de huisartsenpraktijk) en sprak ook al over een gehoorapparaat.

Ik wordt overdonderd door wat mij overkomt en ook doordat er nu al sprake zou zijn van een gehoorapparaat. Dit ondanks dat ik toch altijd veel vertrouwen in mijn huisarts heb gehad.
Dit alles ontwikkelt zich in een tijdsbestek van een week of 3. En ik kan me niet voorstellen dat er geen andere oorzaken kunnen zijn. En dat er gelijk al zo makkelijk gepraat wordt over permanente (?) slechthorendheid en gehoorapparaten.

Bijkomende verschijnselen zijn: Constante gevoel van volle holtes, zonder dat ik aan het snotteren ben. Sterk gespannen nek en hals. En hoofdpijn naarmate ik langer dan een paar uur wakker ben. Soms is er sprake van duizeligheid.

Graag hoor ik van ervaringsdeskundigen hun reaktie.

Bij voorbaat dank
Michel

Trudie

Bericht door Trudie » ma 15.08.2011 09:36

Dit is iets voor de KNO arts.
Dus als u in mijn audicienspraktijk zou komen voor advies zou ik direct een afspraak voor u maken bij de KNO arts.

Succes!

MichelH

Plotselinge doofheid / slechthorendheid (neuro-lues)

Bericht door MichelH » do 27.10.2011 01:17

Beste lezers.

Half augustus plaatste ik een bericht dat ik plotseling een belangrijk deel van mijn gehoor verloren was. Uit metingen bleek dit ongeveer 40% te zijn t.o.v. een gezond iemand van mijn leeftijd. Ik was daardoor zeer zeker ongerust. Ik wil met dit bericht lotgenoten er alert op maken dat hier een hele vervelende ernstige bacteriéle infectie aan ten grondslag kan liggen.

Mede door adviezen van hier zat ik een week of 5 nadat ik het probleem signaleerde bij de KNO-arts. Hoe gaat dat als je eerst naar de huisarts gaat en dan een afspraak bij de KNO moet regelen. Dat gaat blijkbaar niet sneller.

De KNO-arts weet het aan overmoeidheid, en te weinig drinken tijdens mijn reis in bloedheet-Mexico. Na 4 weken moest ik maar eens terugkomen. Ook na die 4 weken was er geen verbetering. En er werden geen suggesties gedaan voor verder onderzoek. Ik moest nog maar een keer na 4 weken terugkomen en anders dan toch maar een gehoorapparaat.
Die 4 weken heb ik niet volgemaakt omdat ik plotseling met één oog veel slechter ging zien. Voor de huisarts was dit aanleiding om mij met spoed naar de oogarts door te verwijzen. Zeker omdat er die combinatie met mijn gehoor was.
Deze oogarts was een wakkere en heeft bloedonderzoek laten doen. Uit dit bloedonderzoek bleek dat ik geinfecteerd was met de Lues-bacterie. En nu komt het genante. Dit heet dus ook Syfilis. Hij heeft mij vervolgens direct doorverwezen naar de Neuroloog (Hulde voor de alertheid en snelheid waarmee dit gebeurde)

Het blijkt uit de medische literatuur en de informatie die ik kreeg van mijn neuroloog, dat deze sexueel overdraagbare aandoening een beetje in de vergetelheid is geraakt, maar nu toch weer de kop aan het opsteken is.
Ik had de pech dat dat ik de reguliere vroege symptomen niet gehad heb. Hierdoor heeft deze infectie meerdere jaren (2-10 jaar) door kunnen woekeren totdat deze ook in mijn hersenen is beland. En daar, als duidelijk symptoom, vervolgens mijn gehoor- en gezichtsvermogen heeft aangetast.

Waar ik het in mijn oorspronkelijke bericht niet over gehad heb is dat ik al lange tijd erg vermoeid was en last van concentratie-problemen e.d. . Ik had voldoende redenen, vanwege werkdruk en meer sociale problemen e.d., om aan te nemen dat dat te wijten was aan overspannenheid en burn-out. En ik heb daar een lange en verbeten strijd tegen gevoerd.

Achteraf blijkt dus dat vergelijkbare symptomen zijn behoren bij een vergevorderde Lues-infectie (derde-stadium) die doorgedrongen is tot in de hersenen.

Het was toen zaak om de infectie zo snel mogelijk tot staan te brengen en ik heb 2 weken aan het antibiotica-infuus gehangen. En nu is het de vraag en afwachten welke zenuwen zich nog zullen herstellen en welke permanent beschadigd zijn.

Ik hoop dat ik met dit bericht anderen kan behoeden voor een te late juiste diagnose van zo'n infectie. Want, dat is één ding dat ik goed gegrepen heb; Was ik er maar eerder bij geweest. FDan was de schade minder groot geweest.

ps: Normaliter is een ontsteking te zien in de bepaling van het bloedbezinksel. maar dus niet met een Lues-infectie. Daar moet een specifieke bepaling van antistoffen voor gedaan worden.

Ik ben geen arts en heb geprobeerd om dit bericht naar beste eer en geweten hier neer te zetten.

Trudie

Bericht door Trudie » do 27.10.2011 14:43

Ik heb om die reden een speciaal telefoonnummer van de KNO-arts, voor noodgevallen als deze.
Een plotseling sterke uitval van het gehooroorgaan is een dringende reden om dat telefoonnummer te gebruiken.
Uw verhaal herinnert mij om alert te blijven.
Dank daarvoor!

Sterkte met de revalidatie.

MichelH

Update plotselinge slechthorendheid (doofheid) t.g.v. Lues

Bericht door MichelH » vr 17.02.2012 00:34

Eerder berichtte ik over plotselinge slechthorendheid, waarvan in oktober bleek dat deze veroorzaakt werd door een Lues-infectie (syfilisinfectie)

Deze is toen behandeld met een intensieve antibioticakuur.
Ik ben nu ruim 3 maanden verder. De infectie lijkt bestreden te zijn. Zekerheid hierover is pas na lange tijd te geven omdat niet de bacterie direct gemeten kan worden. De antistoffen worden in het bloed gemeten. En deze blijven nog lange tijd in verhoogde mate aanwezig.

Mijn gezichtvermogen is voor een belangrijk deel hersteld. Maar helaas is mijn gehoor niet of nauwelijks hersteld. Nu hoop ik dat ik het goed verwoord. Maar ik ben ca. 40% van mijn gehoor kwijt, en dan vooral de hoge tonen (beide oren). Voor details, zie onderaan dit bericht.
De KNO-arts verwacht niet dat het nog verder zal herstellen.
En nu heb ik dus een verwijzing voor een hoortoestel.

Bijkomend is dat ik nog steeds erg snel vermoeid ben en last heb van concentratieproblemen. Ik vraag me af of dit ook het gevolg kan zijn van het moeizaam horen. Als er mensen zijn die dit ook ervaren als gevolg van plotselinge slechthorendheid, dan hoor ik daar graag van.

Ik plaats deze update vooral ook omdat ik patienten en professionals wil attenderen op de mogelijkheid dat plotselinge slechthorendheid het gevolg kan zijn van een luesinfectie. En dat in zo'n geval snelheid geboden is. De diagnose is eenvoudig te stellen door specifiek bloedonderzoek.
Zeker als er combinaties zijn met andere neurologische verschijnselen (bijv. uitval gezichtsvermogen (visusklachten)) is het tijd dat de alarmbellen gaan rinkelen.

Helaas is bij mij de diagnose te laat gesteld en zijn de zenuwen zodanig beschadigd dat herstel niet meer zal plaatsvinden.

Syfilis is een infectie die decennia lang nauwelijks meer voorkwam. Maar in de huidige tijd schijnt deze weer op te leven. Medisch specialisten komen slechts een enkele keer in hun loopbaan een dergelijk geval tegen. Het is dus niet verwonderlijk dat niet direct aan een dergelijke infectie gedacht wordt.

Mochten er professionals zijn die ervaring hebben met de behandeling van fysieke en psychologische gevolgen een dergelijke infectie. Dan houd ik me aanbevolen voor eventuele suggesties. Dit kan wat mij betreft ook om reden van het wetenschappelijk onderzoek zijn.
Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat ik ontevreden ben over mijn behandelend artsen. Integendeel.

mvrgr.
Michel

'audioprofiel'

resp. AD AS

0,25k: 20 30
0,50k: 25 25
1,00k: 30 30
2,00k: 40 40
4,00k: 45 50
8,00k: 45 65

José

Bericht door José » vr 17.02.2012 23:23

Beste Michel,

Bedankt weer voor je bericht. :cool:

Jammer, dat je gehoor niet hersteld is, maar gelukkig is je gezichtsvermogen verbeterd.

Het is natuurlijk niet leuk dat je gehoor slechter hierdoor is geworden.
Maar gelukkig kan er wel iets aan gedaan worden doormiddel van een hoortoestel.
Dan kan je het verlies redelijk ophalen door een hoortoestel.
Als ze de juiste type en instelling voor vinden, kun je weer wat horen.
Het zal natuurlijk ook weer wennen zijn.

Ik wens je heel veel succes met het zoeken naar de juiste toestel.
Michel schreef:Bijkomend is dat ik nog steeds erg snel vermoeid ben en last heb van concentratieproblemen. Ik vraag me af of dit ook het gevolg kan zijn van het moeizaam horen. Als er mensen zijn die dit ook ervaren als gevolg van plotselinge slechthorendheid, dan hoor ik daar graag van.
Als je slecht hoort en ook slecht ziet dan is het zeker vermoeiend en dat je de concentratie verliest. Want je moet nu op 2 dingen focussen en dat maakt het juist zo vermoeiend. Dus het is niet gek dat je daar last van hebt.
Hopelijk zal dat straks een stuk minder vermoeiend zijn als je een hoortoestel hebt.
Want dan hoef je minder "moeite" te doen om te horen.

Nogmaals bedankt voor het melden en blijf ons hierop attenderen!
Het is veel te belangrijk om het niet te melden.

Groet, José

MichelH

advies'ruggespraak aanschaf hoortoestel (2 stuks)

Bericht door MichelH » di 27.03.2012 00:21

ik ben op pad geweest voor aanschaf hoortoestellen en erg geschrokken van prijzen.
Zie hiervoor mijn bericht op:

http://forum.nvvs.nl/forum/algemeen/vie ... =3989#3989

Hoe 'eerlijk' zijn adviezen/offertes van audiciens?

Groet
Michel

Plaats reactie

Terug naar “Slechthorendheid en andere oorzaken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast