ervaringen met speltherapie en gezinsbegeleiding gezocht

Ervaringen met kinderen met spraak-taalproblemen (als ouder, als opvoeder) op school, in de opleiding, met vriendjes.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
Annemieke mv Joakim

ervaringen met speltherapie en gezinsbegeleiding gezocht

Bericht door Annemieke mv Joakim » di 21.10.2008 10:55

Hoi,

ik zal eerst kort de problematiek van mijn zoontje schetsen...

Joakim (bijna 4) is een erg pienter mannetje met een bovengemiddeld IQ, die heel goed weet wat hij kan en niet kan en behoorlijk gefrustreerd kan raken als hij niet wordt begrepen. Qua grammatica, zinsbouw, woordenschat en begrip loopt hij ruim voor op leeftijdgenoten. Probleem zit hem in de uitspraak, hij krijgt zijn spraakmotoriek maar niet onder controle en heeft een afwijkende fonologische ontwikkeling. Hij heeft inmiddels ruim een jaar logopedie, zonder veel resultaat, al doet hij enorm zijn best, het wil gewoon niet vlotten.

Lang hebben wij gedacht dat hij een voorkeur had voor gebaren en praten gewoon nog niet zo interessant vond. Hij communiceerde heel goed en we hadden prima contact met hem. Toen hij 2,5 werd begonnen we ons daar toch wel zorgen om te maken. Gebaren bleken niet meer toereikend, maar toch kwamen de woorden niet. Nu is hij bijna vier en loopt het praten nog steeds zeer moeizaam. Zijn eigen naam kan hij niet correct uitspreken. Als hij een nachtmerrie heeft kan hij alleen maar gillen en huilen, het is voor hem onmogelijk zoiets in woorden te uiten en samen met mamma of pappa te verwerken. Het fysieke reageren wat door andere mamma's ook al werd omschreven is ook hier heel herkenbaar. Zijn kleine broertje heeft soms heel wat te verduren. Het helpt uiteraard niet mee dat die de oren van ons hoofd kletst met zijn 1,5jr en nog verstaanbaar is ook.

Door de psycholoog van het audiologisch centrum wordt speltherapie aangeraden, maar dan wel gespecialiseerd en gericht op spraak-taal problematiek. Ik heb één praktijk logopedie/speltherapie gevonden in A'dam, maar deze heeft een wachtlijst van minimaal 6 maanden. Daarbij wonen wij in Katwijk, dus Leiden e.o. is voor ons praktischer. Maar voor de zekerheid hebben we hem toch maar op de wachtlijst geplaatst.

Ook raadt zij gezinsbegeleiding aan, omdat hij zo slim is en compensatie zoekt d.m.v. sterk controlerend gedrag richting zijn omgeving. Hij dwingt zijn wil op en dit drukt uiteraard een stempel op het hele gezin. Hij wil de touwtjes in handen hebben, wil dat stuk grip op de wereld koste wat het kost niet óók kwijtraken. Er zit zoveel in zijn hoofd wat er niet uit kan, ik snap zijn frustratie, zooo goed.

Kortom, wij zoeken naar wegen om hem te begeleiden zonder dat het hele gezinsleven om hem hoeft te draaien. Zijn broertje van 1,5jr verdient ook onze aandacht en in de grote boze buitenwereld werkt het nu eenmaal ook anders. Wil hij zich daar straks zelfstandig staande houden, zal dit in goede banen geleid moeten worden.

Puntje bij paaltje, loop ik vast. Ik lijk maar niet het goede loket te vinden waar men ons kan helpen. Intussen verstrijkt genadeloos de tijd en vindt Joakim het steeds moeilijker zichzelf staande te houden.

Wie o wie heeft tips, een ingang, een adres waar we verder komen?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Annemieke en Joakim

heleen

Bericht door heleen » za 25.10.2008 13:40

heb je al gedacht aan gedragstherapie voor kinderen met een handicap/chronische ziekte, het kan zijn dat het met acceptatie te maken heeft, ik denk dat hij daar problemen mee heeft, dus eerst accepteren van het ziektebeeld, hij probeert op negatieve manier aandacht te zoeken, die moet je omgaan zetten in positieve momenten. Het is heel moeilijk, heb je weleens aan gedacht om te gaan informeren bij een ambulante gezinsbegeleiding ( via google veel info te vinden) deze kun je aanvragen via de huisarts/kinderarts. Wij hebben het via de kinderarts gedaan, en AB (ambulante Begeleiding ) kwam toen 2 uur per week, ruim tien maanden lang. Het was om negatieve houding van Rudy om te gaan zetten in positieve, en daar mee leren om te gaan, het had te maken met accpetatie. Maar je kan beter stap voor stap doen, anders wordt het teveel voor je kind en dan kan het helemaal niet kwijt.

Veel sterkte!

José

Bericht door José » za 25.10.2008 21:33

Hoi Annemieke, e.o.lezers,

Voor informatie over rugzakje, ambulante begeleiding ect. , kun je HIER in de rubriek vinden.

Annemieke heel veel succes met Joakim en het vinden van de juiste begeleiding voor hem. En dat jou gezinsituatie weer rust krijgt.

Groetjes, José

mamarenate

Bericht door mamarenate » do 07.04.2011 16:00

praktische pedagogische gezinsbegeleiding (PPG
dat hebben wij


Er kan iemand bij u thuis komen om u te helpen bij dit soort vragen. Dat heet praktische pedagogische gezinsbegeleiding (PPG).

PPG is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand. Maar ook ouders met een verstandelijke beperking kunnen PPG krijgen.

PPG-medewerkers werken samen met maatschappelijk werkers, kinderartsen, fysiotherapeuten, logopedisten, onderwijzers en anderen. Zo kunnen ze u de juiste begeleiding geven.

PPG kan een paar weken duren, maar ook een jaar. Het is maar net hoe lang u de hulp nodig hebt.

normaal is dit 20 weken

Plaats reactie

Terug naar “Ervaringen: Kinderen met spraak-/taalmoeilijkheden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast