Voorstellen: Arjen

Schrijf hier iets over jezelf

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
Arjen

Voorstellen: Arjen

Bericht door Arjen » ma 27.07.2009 16:16

Hoi iedereen!

Vandaag een rustige dag op het werk, zal wel door de zomervakantie komen. Dus ik was wat op internet aan het snuffelen en vond dit forum. Heel erg veel leuke, leerzame, spontane reacties gezien van slechthorenden/doven waardoor je merkt dat het onderwerp leeft. Daarom dacht ik, ik meld me aan en stel me voor!

Ik ben Arjen, 27 jaar, woon samen met een (goedhorende) vriendin en ben ernstig slechthorend. Eigenlijk val ik klinisch gezien onder de categorie doof, maar omdat ik me daar eigenlijk niet erg in vind thuishoren zeg ik altijd ernstig slechthorend.

Ik ben geboren met beiderzijds perceptieve verliezen, de trilhaartjes in de cochlea's ontbreken bij mij grotendeels. In de lage tonen heb ik ongeveer 60 dB verlies en dit neemt toe in de hoge tonen tot 110 à 120 dB verlies.
De oorzaak is onbekend, het komt verder niet voor in de familie en na eigen onderzoek kom ik uit bij DFNB uit. Dit zal niet iedereen wat zeggen, maar in het kort: geslachtsgebonden recessief overervend niet syndromale perceptieve slechthorendheid/doofheid bij baby's. Geslachtsgebonden?? Ja, ik heb een jonger broertje van 20 jaar welke precies hetzelfde hoorverlies heeft en een jonger zusje welke een normaal gehoor heeft. Mijn ouders en opa's en oma's hebben/hadden verder ook een gezond gehoor (natuurlijk wel last van de bekende ouderdomsslechthorendheid op latere leeftijd).
Het is natuurlijk een beetje giswerk, maar opmerkelijk is het wel!

Tegenwoordig ben ik HBO-audioloog in opleiding! Ik volg deze studie in Eindhoven en zit nu in het 4e jaar. Op dit moment ben ik met mijn laatste week stage bezig welke ik 10 maanden heb gevolgd op het audiologsch centrum te Zwolle. Hier heb ik werkzaamheden als audiologie-assistent uitgevoerd, les gegeven aan nieuwe collega's en voorlichtingen gegeven aan peutergroepen (ouders van een slechthorend kind(eren) welke thema-ochtenden hebben op het audiologisch centrum).

Verder heb ik geprobeerd me te specialiseren in hoortoestellen door onder andere ze allemaal, mits geschikt natuurlijk, uit te proberen en door allerlei instellingen uit te zoeken. Zelf heb ik een hele tijd de Phonak Naìda III UP op proef gehad in combinatie met solo-apparatuur welke ik al in mijn bezit had. Deze toestellen ken ik inmiddels door en door. Hiervoor had ik altijd analoge toestellen gehad, de Phonak Picoforte. Best een grote stap hoor, van analoog naar digitaal. Maar doordat ik zelf in staat was om de instellingen te veranderen om zo het prettigste maar ook het meest verstaanbare geluid binnen te krijgen, is deze aanpassing toch best wel goed gegaan. Inmiddels draag ik ze nu 3 maanden en zou ze eigenlijk niet meer kwijt willen.. Helaas moet ik ze aan het einde van de week inleveren... :(

Nu zullen er vast nog mensen denken: heb je wel eens aan een CI gedacht? Door mijn opleiding ben ik hier ook veel over te weten gekomen, heb veel interessante colleges hierover gehad en alle voordelen van een CI hebben me aan het twijfelen gebracht. Ik denk wel dat ik door de selectie-testen heen kom, alhoewel het spraakverstaan met toestellen in eigenlijk nog best goed is. Het enige wat mij al die tijd nog tegengehouden heeft is het cosmetische aspect. Ik heb best kort haar en bij andere mensen met kort haar en een CI vind ik het toch altijd een beetje schrikken. En lang haar staat me niet :P

Tot zover een beetje mijn introductie op deze site! Mochten er mensen zijn die vragen hebben, ik zal de site een beetje in de gaten houden. Je kan ze me over vanalles vragen, ook van audiologische aard. Mocht ik er dan niet uitkomen, dan kan ik ze hier op het audiologsch centrum wel stellen.

Groetjes Arjen!

José

Bericht door José » di 28.07.2009 20:50

Hallo Arjen,

Welkom hier op het forum :)

Het is momenteel rustig op deze forum door de vakantie.
Ik ben zelf ook nu nog op vakantie in Frankrijk ( maar zoals je ziet, hou ik het forum bij :cool: ).

Maar wat goed van jou dat je in de opleiding Audioloog volgt :cool: hoe lang moet je nog?

Het is altijd handig hier om op het forum een 'audioloog' in het midden te hebben. Want net wat je zegt aan jou kunnen we misschien ook het één en ander vragen m.b.t. audiologische aspect.

Tja, wat betreft een CI.... ik ben zelf ook CI-gebruikster en ik moet nageven dat het voor mij een voordeel is wat betreft het cosmetische aspect ik heb lang haar :lol:.

Nou, Arjen ik hoop hier nog van jou veel te lezen.

Saluut vanuit het zonnige Zuiden van Frankrijk, José

Rosy

Bericht door Rosy » di 28.07.2009 20:51

Hallo Arjen,

Welkom :D !

Bijzonder om te lezen dat je een HBO opleiding volgt voor audioloog! Ik had niet gedacht dat dat mogelijk was als slechthorende.
Wel super natuurlijk..... je kunt je als geen ander inleven in iemands situatie.

Zelf heb ik 2 SH kinderen en ik hoop dat zij later ook een opleiding kunnen doen die ze leuk/interessant vinden. Jouw verhaal laat zien dat er veel mogelijk is!

Ik wens je veel succes met je laatste week stage! Klinkt goed, afwisselende baan met veel sociale contacten. Op naar het examenjaar?!

Arjen

Bericht door Arjen » do 30.07.2009 16:53

Hoi iedereen,

het is inderdaad best wel bijzonder dat ik als zwaar-slechthorende een HBO-opleiding audiologie aan het volgen ben. Ik zit nu in mijn laatste jaar en er wacht mij alleen nog een afstudeerstage. Ik ben tijdens mijn opleiding niet tegen echte problemen aangelopen wat ik ook aan de docenten van de opleiding audiologie te danken heb. Deze waren altijd erg betrokken bij de leerlingen. Wel jammer dat deze opleiding er na dit jaar mee stopt wat betreft nieuwe inschrijvingen. Huidige studenten kunnen het (gelukkig) nog afmaken.

Morgen is het mijn laatste dag op het AC. Best wel een raar idee na hier 10 maanden te hebben gewerkt. Was ontzettend gezellig en ook superleuke collega's. Wie weet keer ik hier nog weer terug, maar laat dat voor mezelf nog een beetje open. Ik pin me niet graag vast op dingen. Eerst een maand tot rust komen. Het was ook een erg inspannende periode door het vele luisteren naar allerlei leuke, minder leuke, interessante, motiverende verhalen van patiënten. Hierdoor was ik na een dag vaak doodop. Gelukkig heb ik een begripvolle vriendin die daar rekening mee kan houden, terwijl die ook een leuk beroep (logopediste) heeft met allemaal leuke verhalen en die graag kwijt wil.

Het is nu bijna 5 uur, ik ga de computer afsluiten en naar huis! Nog even van het zonnetje genieten in de tuin!

Groetjes!

TC
Gevorderd
Gevorderd
Berichten: 70
Lid geworden op: ma 21.05.2007 15:33

Bericht door TC » za 01.08.2009 21:23

Dag Arjen,

Handig om je eigen slechthorendheid te kunnen "behandelen" als audioloog :)

Ik ben laatdoof. Zo te zien is jouw audiogram in de hoge tonen nog wat slechter dan dat van mijn nog wat horende oor. In het andere oor heb ik een CI en na 1,5 jaar moet ik zeggen dat als de volgende processor een grote oranje knobbel met blauwe en groene knipperende lichtjes zou zijn, ik hem nog steeds zou dragen. Geen CI is geen optie meer, daar zijn cosmetische aspecten voor mij ondergeschikt aan!

Plaats reactie

Terug naar “Stel je zelf voor "volwassenen"”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast