Geluids intolerantie

Uw ervaringen met behandelingen van huisartsen, ARBO-artsen, KNO-artsen of andere specialisten, operaties in ziekenhuizen en de eventuele successen hierin.

Moderators: moderator, forumadmin

Plaats reactie
NielZ
Berichten: 71
Lid geworden op: di 21.03.2006 19:51

Geluids intolerantie

Bericht door NielZ » zo 02.08.2009 23:36

Dusja, sinds het aanbreken van de zomer vakantie heb ik weer meer last van mijn oren. Verhoogd aanwezig, en nog erger na de uitreiking van diploma van mijn vriendin.

Het bleef irritant, dus ik ben naar de huisarts gegaan.

De klachten waren nogal verergerde piep met als gevolg lusteloosheid, irritatie, slecht slapen. Maar ook extreem last van geluid waarbei geluiden harder of zelfs pijnlijk klinken terwijl het normaal niet (zo erg) is.


Deze nam daarbei logischerwijs een kijk in de oren. Waarbij beide trommelvliezen behoorlijk ingetrokken bleken te zijn. Dit kon volgens hem wel een oorzaak zijn voor de verergering van de pieptoon, en ook voor de verhoogde intoleratie voor geluid.
Andere kenmerken was bijvoorbeeld het waarnemen van geluid dat er niet is, maar daar lijk ik geen last van te hebben.

Hij noemde het echter geen Hyperacussis, maar iets anders. Ben de naam weer vergeten, maargoed. Hyperacussis is bij mij nooit formeel geconstateerd, maar de definitie sluit bij mij wel aardig aan. Mits de defintie is of gebaseerd op 'te harde verwerking van geluidsimpulsen aan de hersenen waardoor geluid harder wordt waargenomen dan het daadwerkelijk zo is en daardoor sneller als irritant of pijnlijk wordt ervaren'.

Hoe dan ook; ik kreeg een neusspray mee (Nasonex 50 Neusspr 140DO; kenmerk VI-73; Inhalatiecorticosteroiden mometason, fluticason, beclomethason, triamcinolonacetonide, budesonide, beclometason).
Deze 1 maand te gebruiken en effect pas merkbaar na 1 week.

Ben echter inmiddels meer dan een week verder en dusver weinig resultaat. Mijn vraag dan ook of iemand van jullie ervaring heeft, dan wel vanzichzelf; dan wel van een bekende; met ingetrokken trommelvliezen en eventuele effecten; gevolgen, oplossingen en tips.


Wil er nu wel weer eens van af, de enige reden waarom ik in slaap val is dat ik zo moe wordt van het niet focussen op die piep dat ik vanzelf bekaf ben en daardoor in slaap val, wordt gek van een afzuigkap en ga dood als iemand met een krakende zak chips aankomt. =(

Gebruikersavatar
Erica47
Berichten: 402
Lid geworden op: di 26.05.2009 19:11
Locatie: Heiloo

Bericht door Erica47 » ma 03.08.2009 08:22

Helaas.
Ook ik kreeg van de huisarts een neusspray mee omdat mijn ene trommelvlies ietwat (?) ingetrokken was.
Na een maand sprayen was het trommelvlies weer in orde, maar de piep is gebleven.

Vraag een doorverwijzing voor een KNO-arts of Audiologisch Centrum. De KNO-arts kan beter zien wat er eventueel aan de hand is en een AC heeft goede tips / cursussen.
Ik zelf zit 16 september voor een uitgebreid onderzoek bij een KNO-arts en sta op de wachtlijst voor een cursus. De cursus die ik ga volgen 'loopt' via een GGMD. Deze GGMD heeft weer contact met een AC.

Succes.
Helaas zul je zelf op onderzoek uit moeten gaan want een huisarts is gauw geneigd om te zeggen dat je er 'maar mee moet leren leven'. Hoe vertelt hij er niet bij, een AC of GGMD kan je verder helpen. Echt waar.

Erica

NielZ
Berichten: 71
Lid geworden op: di 21.03.2006 19:51

Bericht door NielZ » ma 03.08.2009 08:31

Hey Erica, weet je ook hoe het komt dat de piep is gebleven? Omdat de oorzaak wel word weggenomen maar het gevolg niet lijkt het mij dat er ook iets anders gebeurd moet zijn dan enkel de trommelvliezen.

Gebruikersavatar
Erica47
Berichten: 402
Lid geworden op: di 26.05.2009 19:11
Locatie: Heiloo

Bericht door Erica47 » ma 03.08.2009 10:18

Volgens mij heeft het oorpiepen niets met je trommelvliezen te maken, maar is het meer een noodgreep van de huisarts in de trant 'ik hoop dat het helpt', 'beter iets, dan niets', 'god zegene de greep' etc. (streep door wat voor jou huisarts niet van toeassing is).

Dit heeft heel duidelijk te maken met het niet op de hoogte zijn van wat er allemaal speelt.
Is denk ik een huisarts ook niet kwalijk te nemen gezien het aantal kwalen waar een mens aan kan lijden. En als de specialisten het er al niet over eens zijn ...
Wat ik ze wel kwalijk neem is als er geen duidelijke doorwijscultuur is.

Als je het niet vertrouwd of beter advies wil: ga terug, vraag eventueel een second opinion of vraag een doorverwijzing naar een KNO-arts of een Audiologisch Centrum.
Als je echt twijfelt wacht er dan niet te lang mee. Onzekerheid over wat er aan de hand is, is vreselijk en zeer vermoeiend. Ik ben geen deskundige op het gebied van trommelvliezen. Wat ik inmiddels wel weet (= heb er over gelezen) is dat voor ongeveer 1/3 van de lijders aan tinnits geen duidelijke oorzaak gevonden wordt. En verder schijnen er iets van 400 andere oorzaken te zijn.
Maw een zeer ingewikkelde materie.

Ik hoop dat je er iets aan hebt.
Erica

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten