Waar heb ik last van?

Uw ervaringen met behandelingen van huisartsen, ARBO-artsen, KNO-artsen of andere specialisten, operaties in ziekenhuizen en de eventuele successen hierin.

Moderators: moderator, forumadmin

Plaats reactie
Matthieu87
Berichten: 2
Lid geworden op: di 22.05.2018 13:37

Waar heb ik last van?

Bericht door Matthieu87 » di 22.05.2018 15:33

Hi Allemaal!

Volgende maand heb ik een jaar lang een tinnitus. Ik ervaar geen problemen door mijn piep maar wel door de angst voor verergering die erbij hoort. Sinds een aantal weken heb ik last van een soort stressgevoel in mijn oren. Zelf dacht ik aan hyperacusis omdat het met geluid te maken heeft. Het begon met een drukkend gevoel in mijn oor. Dat gevoel kan ik wegkrijgen door te slikken. Die druk triggerde mijn gedachtes m.b.t. hyperacusis en dat riep uiteraard stress op.

Nu heb ik sinds een week een constant stressgevoel(?) in mijn oren. Het lijkt drukkend of jeukend in ieder geval is het er heel de dag. Ik hoor geluiden niet extra luid maar door mijn gedachtes roep ik een angstgevoel op bij harde geluiden. Ik ben heel moe en het gevoel lijkt hierdoor sterker te worden. Zijn er mensen die zich herkennen in hetgeen wat ik ervaar? Kan iemand mij vertellen wat dit is? Kan het ook zijn dat je door moeheid geluiden anders verwerkt. Ik heb bijvoorbeeld wel heel sterk de behoefte aan rust.

Afgelopen weekend ben ik wel 2 dagen in een luide omgeving geweest(uiteraard met oordoppen). Ik was toen zo afgeleid dat ik nergens last van heb gehad. Is het gevoel dat ik heb puur psychisch of is het bijvoorbeeld wel hyperacusis?

Ben benieuwd naar jullie reacties!

Groeten,
Matthieu

backspace
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 14.05.2018 14:24

Re: Waar heb ik last van?

Bericht door backspace » di 22.05.2018 17:07

Hi Matthieu,

In je oor zitten diverse kleine spiertjes (stapedius en tensor tympani), die kunnen samentrekken om je gehoor (een beetje) te beschermen bij hard geluid. Om goed te kunnen werken, moeten deze spiertjes echter al samentrekken vóór je daadwerkelijk het geluid hoort (want dan zijn ze te laat). Daarom trekken ze soms al samen bij de anticipatie van geluid. Wanneer je je constant zorgen maakt om je gehoor (wat vaak voorkomt met tinnitus en hyperacusis), dan raakt dit systeem soms zo overprikkeld dat de spiertjes té actief worden, wat kan zorgen voor pijn of een drukgevoel op het oor.

Ik kan natuurlijk geen diagnose stellen, maar op basis van wat je hier vertelt zou je hier best wel eens last van kunnen hebben. Bij somiggen zijn de spiertjes zelf zo van slag, dat ze het trommelvlies letterlijk doen 'ploppen'. Dit noemt men Tonic Tensor Tympani Syndrome (Google maar eens). In feite kan dit helemaal geen kwaad en is dit met name een angstreactie van het lichaam, maar het kan inderdaad wel vervelend zijn en je angstig maken. Ik heb hier ook af en toe nog last van, maar het is wel sterk verminderd en ik maak me er minder zorgen over.

Je zou eens via een KNO arts en vervolgens audioloog onderzoeken of alles naar behoren werkt in je middenoor (want het kan natuurlijk ook een oorontsteking zijn, vocht etc.), maar ook zeker het stress-gerelateerde aspect zou je hierin moeten meenemen. Ik wens je veel succes!

Matthieu87
Berichten: 2
Lid geworden op: di 22.05.2018 13:37

Re: Waar heb ik last van?

Bericht door Matthieu87 » di 22.05.2018 17:23

Ik heb inderdaad soms ook last van ploppende oren. Sinds een aantal maanden volg ik een tinnituscursus bij het GGMD en mijn begeleiders gaf aan dat het geen hyperacusis is. Ik heb geen last van geluid dat hard binnenkomt maar wel van een gespannen gevoel in mijn oren. Daarnaast heb ik ook last van mijn schouders en nek(stressgerelateerde spierpijn). Mijn oren zijn uitgebreid getest en die waren gewoon goed. Waarschijnlijk heb ik tinnitus ontwikkeld door een te lange periode van veel stress(dat is momenteel de hypothese).

Je geeft aan hier af en toe last van te hebben, wat zijn bij jou de triggers? Of hoe kom je er vanaf? In ieder geval thanks voor je bericht!

backspace
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 14.05.2018 14:24

Re: Waar heb ik last van?

Bericht door backspace » wo 23.05.2018 09:21

Het kan inderdaad gebeuren dat vanwege de stress de spieren in een groter gebied (nek, schouders etc) gespannen blijven, wat soms ook de tinnitus en TTTS weer erger kan maken en zo houdt het zichzelf in stand. Soms kan een (psychosomatische)fysiotherapeut hiermee helpen. Maar het belangrijkst is denk ik, om je te beseffen dat het een onschuldig fenomeen is en te leren je er niet te druk om te maken.

Ik heb het bijvoorbeeld nog wel eens als ik een telefoon tegen m'n oor hou, en gek genoeg gaat mijn linker oor ploppen wanneer ik m'n telefoon bij m'n rechter houdt (schijnt te kunnen, noemen ze een contralaterale reflex). Ook als ik met mijn handen langs m'n gezicht ga merk ik wel eens dat het rommelt in m'n oren. Vaak wordt dit na verloop van tijd minder, wanneer de stress omtrent de tinnitus afgenomen is (het lichaam laat de angstreflex dan weer langzaam afnemen) maar er kan veel tijd overheen gaan.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten