Onderzoek: Functionele Beeldvorming: auditieve verwerking ..

Moderators: moderator, forumadmin

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Anke
Berichten: 80
Lid geworden op: do 04.05.2006 23:04
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Onderzoek: Functionele Beeldvorming: auditieve verwerking ..

Bericht door Anke » vr 16.05.2008 10:10

Functionele Beeldvorming: auditieve verwerking bij perceptieve slechthorendheid en tinnitus
MRI- en PET-technieken kunnen worden gebruikt om te bepalen welke hersengebieden bij tinnitusgeneratie zijn betrokken. Het is goed denkbaar dat bij verschillende vormen van tinnitus verschillende hersengebieden betrokken zijn. Het onderzoek zal zich concentreren op specifieke patiëntengroepen. Om te bepalen waar neurale activiteit plaatsvindt, wordt MRI gebruikt bij patiënten met eenzijdige tinnitus en een overigens normaal gehoor, en bij patienten die hun tinnitus kunnen moduleren met kaakbewegingen. Bij patienten met een zogenaamde neuromodulator, waarmee overactieve hersendelen op non-actief worden gezet, is PET de aangewezen techniek. Het doel van deze laatste studie is te komen tot een objectieve maat voor het effect van de neuromodulator.

M.b.v. functionele beeldvorming kan hersenactiviteit in het menselijk brein worden gemeten en gelokaliseerd. In Groningen wordt gebruik gemaakt van fMRI en (H2O-)PET. Beide technieken zijn gebaseerd op het detecteren van lokale veranderingen in de doorbloeding van het brein ter plekke van neurale activiteit. Deze doorbloeding geeft een lokale verandering van de magnetisatie ter plekke van actieve hersengebieden. Met behulp van een MRI scanner kan dit worden gedetecteerd en gelokaliseerd. Op vergelijkbare wijze kan ook met een PET-scanner hersenactiviteit gemeten worden. Maar hierbij wordt gebruik gemaakt van een radioactieve tracer: locale verhoging van de geëmitteerde radioactieve straling duidt op lokale hersenactiviteit.

Functionele MRI kenmerkt zich door een hoge spatiële resolutie: ~1mm. Dit blijkt voldoende te zijn voor het detecteren van activiteit van de kleine auditieve kernen in de hersenstam en de thalamus (proefschrift Langers). Een beperking van MRI is dat het niet mogelijk is om functionerende elektronische implantaten in de scanner te gebruiken. Voor patiënten met een elektronisch implantaat (CI of tinnitusneuromodulator) is PET de aangewezen techniek.

De imaging technieken kunnen worden gebruikt om te bepalen welke hersengebieden bij tinnitusgeneratie zijn betrokken. Tinnitus kent vele uitingsvormen. Het is goed denkbaar dat bij verschillende vormen van tinnitus ook verschillende hersengebieden betrokken zijn. In eerste instantie zal het onderzoek zich concentreren op specifieke groepen van tinnituspatiënten. Bij patiënten met unilaterale tinnitus en een overigens vrijwel normaal gehoor, wordt MRI gebruikt om het verschil in response te bepalen tussen stimulatie van het linkeroor en het rechteroor. De verwachting is dat de toename van MRI-response minder zal zijn in het tinnitusoor, als gevolg van de basisactiviteit (verhoogde spontane activiteit) die geassocieerd is met de tinnitus. Een tweede patiëntengroep is die waarbij de tinnitus gemoduleerd wordt door somatosensorische manipulaties. Dergelijke tinnitus zou gebaseerd kunnen zijn op input van de nervus trigeminus op de bloedvoorziening van de cochlea en cochleaire nucleus en directe neurale input naar de cochleaire nucleus. Indien deze hypothese juist is zou tinnitus in deze patiëntengroep geassocieerd moeten zijn met neurale activiteit in de lage hersenstam.

Voor patiënten met een elektronische implantaat is PET de aangewezen techniek. Inmiddels zijn de patiënten die geïmplanteerd zijn met een neuromodulator (zie project C) gescand met behulp van PET. Het doel van deze studie is te komen tot een objectieve maat voor het effect van de neuromodulator. Daarbij werd onderzocht wat voor effect het uit of aanschakelen van de neuromodulator heeft op de activiteit van de hersenen. De verwachting is dat het uitschakelen van de neuromodulator de tinnitus perceptie en de activiteit in auditieve hersencentra verhoogt. De resultaten worden op dit moment geanalyseerd.

Looptijd: januari 2006 tot januari 2012

Organisaties:
UMCG afd KNO/Audiologie, Groningen
UMCG afd Neurochirurgie, Groningen
Rijksuniversiteit Groningen afd Biomedische Technologie, Groningen
Rijksuniversiteit Groningen afd Neuro-Imaging Centre BCN, Groningen
UMCG afd PET Centrum, Groningen

Onderzoekers:
prof.dr. P. van Dijk
dr. E. de Kleine
ir. C.P. Lanting
ir. D.R.M. Langers
drs. H. Bartels
prof.dr. H. Duifhuis
prof.dr. G.J. ter Horst
prof.dr. M.J. Staal
dr.ir. A.T.M. Willemsen

Bron: http://www.hoorplatform.nl/index.php?s_ ... =133&id=19

Gebruikersavatar
JV
Berichten: 664
Lid geworden op: di 19.07.2005 11:32
Contacteer:

Bericht door JV » vr 16.05.2008 15:12

Hoi Anke,

Bedankt voor de serie artikelen over de diverse onderzoeken, allemaal zeer lezenswaardig!

Zijn er onder de forumleden mensen aanwezig die deelnemen aan deze onderzoeken? Ik ben erg benieuwd naar hun ervaringen/bevindingen!

Eigenlijk zou ik zelf wel mee willen doen aan het onderzoek in Groningen!
Maar zie deze brief... ze zitten vol (??):

http://www.umcg.nl/azg/store/pdf/inform ... suizen.pdf

Groet,
JV
Info? Tinnitus? -----> www.jvrijsen.nl

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten