Pfff, zo jong en zo bang

Mededelingen over Tinnitus die niet bij bovenstaande onderwerpen passen.

Moderators: moderator, forumadmin

Plaats reactie
Fleurebel
Berichten: 4
Lid geworden op: di 15.05.2018 14:40

Pfff, zo jong en zo bang

Bericht door Fleurebel » vr 18.05.2018 15:49

Hoi forummers,

Ik ben een piepjonge twintiger in de bloei van haar leven. Het ging goed op school, maar dan begint een nachtmerrie.
Sinds begin mei heb ik last van oorsuizen.

Het begon met een soort 'plonk'geluid in mijn linkeroor in de avond. Ik raakte in paniek en daarna ging het even weg.
De volgende ochtend was het er weer en sindsdien is het niet meer weggegaan. Wel verandert het gedurende de dag van aard, intensiteit en toonhoogte. Ik ben naar de KNO-arts geweest en hij zegt dat het een combinatie is van stress en kaakspanning. Ik doe aan tandenknarsen in de nacht (heb wel een bitje i.v.m. beugeltraject in het verleden), klemmen en er is iets met mijn houding denk ik.
Bij de huisarts ben ik gelijk gaan bloedprikken en daaruit blijkt niets aan de hand met mijn schildklier (ik slik Thyrax sinds januari), magnesium, zink, ijzer, foliumzuur, glucose en femitinine (of zoiets).

Bij mij lijkt het somatische tinnitus te zijn. Ik las op een wetenschappelijk fysiotherapeutisch platform dat naar schatting ongeveer de helft van de gevallen te maken heeft met zenuwen, spieren en pezen (vooral knellingen, etc.) in het bewegingsapparaat. Ook waard om te vermelden: de eerste nacht dat ik dit had, heb ik een Oxazepam ingenomen. Toen ik wakker werd, was het geluid helemaal verdwenen totdat Oxazepam was uitgewerkt. Dit geldt ook voor de tweede keer Oxazepam. De derde keer bleef er 1 geluid over van de 3 en dat ene geluid was aanzienlijk minder luid en had een andere (aangenamere aard). Aangezien ik niet afhankelijk wil zijn van Oxazes en Diazes, ben ik na driemaal gestopt. Ik heb die toen ingenomen omdat ik echt niet kon slapen.
Iets wat handig is om te vermelden is dat ik een aantal dagen geleden mijn tanden ging ragen (met van die irritante raggertjes), toen verdween 1 geluid ook eventjes om erna weer hinderlijk terug te komen. Ik heb een TANDVLEESONTSTEKING.

Ik hoor 3 (soms 2 of 4) geluiden en ik heb gemerkt dat 1 van die geluiden in intensiteit toeneemt zodra ik mijn hoofd naar achteren kantel (dat geluid komt dus vanuit mijn nek dan?). De fysio denkt/zegt van wel en is gisteren begonnen met een behandeling.
Een andere lijkt af en toe toe te nemen zodra ik gaap.

Ook heb ik gisteren acupunctuur gehad. De acupuncturist heeft mijn overactieve zenuwstelsel tot rust gebracht (verder even niks anders, omdat ik in paniek ben, wel naaldje gezet in nek en onderrug). Door het laten rusten van een overactief zenuwstelsel heb ik een verminderde waarneming van de oorsuizen of het is echt minder... Acupunctuur lijkt iets in beweging te zetten.

In geluidsrijke omgevingen lijkt het oorsuizen toe te nemen. Zo ervaar ik het echt. WTF!

Een acupuncturist heb ik ingeschakeld omdat er mensen zijn die er baat bij hebben en aangezien er bij mij beweging lijkt te zijn, kan ik er ook baat bij hebben. Hij begint met het laten rusten van overactief zenuwstelsel, omdat ik te paniekerig was/reageerde.
Fysiotherapeut had ik al langer, hij verricht altijd wel uitstekend werk en ging gisteren aan de slag met mijn nekregio. Hij heeft medical taping gedaan op mijn borstspier (WHY?!).
Kaakfysiotherapeut heb ik ingeschakeld i.v.m. kaakspanning (tandenknarsen, klemmen, etc.). Ik snap dat op dit vlak iets gedragsmatig moet veranderen en dat is nogal een langdurig proces.
Een osteopaat in Tilburg met uitstekende reviews heb ik ingeschakeld i.v.m. mijn hele bewegingsapparaat. Volgens mij doet deze iets andere dingen dan een fsyio. Sommige mensen hadden daar baat bij.
Verwijsbrief naar psycholoog heb ik i.v.m. mijn angsten en stress als gevolg van.
Ook wil ik iets met bloedzuigerstherapie gaan doen.
Alle specialisten etc. hebben in ieder geval aangegeven dat het erg positief is dat ik zo snel aan de bel heb getrokken.

Een paar vragen aan jullie:
1. Hoe zit het met het vliegen?! Ik lees hele wisselende dingen en ik durf het niet zo goed aan. Sterker nog: ik durf het helemaal niet door de luchtdruk in het vliegtuig... What to do? Audiciens zeggen ook wisselende dingen. De ene krijgt er erg veel last van en de ander... Wat zijn jullie ervaringen?
2. Van veel geluid lijkt het erger te worden, maar mijn oren moeten ook niet lui worden (ik ben al slechthorend),
Hoortoestellen op maat laten instellen zodat mijn brein (neuronen) verbinding met auditief cortex niet verliest of juist oordoppen op maat laten maken om te harde geluiden te weren? Ook hier weer: wisselende geluiden.
3. Is mijn verhaal voor 1 van jullie (deels) herkenbaar? Zo ja, hebben jullie hulp gezocht? En wat waren de resultaten?
4. Mijn KNO zegt wel dat het door kaakspanning komt, maar stel dat dat het nou juist niet is en het echt ligt in mijn nek/schouderregio. Dan is de kaakfysio tijdverspilling geweest.
5. Wat denken jullie als jullie mijn verhaal zo lezen? Wat is de reden dat ik meerdere geluiden hoor?
6. Klopt het dat als het geluid bijv. intenser wordt door een bepaalde handeling met een lichaamsdeel, het daarvandaan komt?

Geneest dit ook weleens spontaan? Ik word er een beetje bang van. Ik lees vaak negatieve verhalen over oorsuizen. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het na 3 maanden of 6 of 9 spontaan genas. Of zelfs na 3 jaar. Vaag eigenlijk, je auditieve cortex slaat zo op tilt, dat zorg toch voor blijvende veranderingen? En toch geneest men spontaan.

Mij wordt gezegd dat ik niet zo bang moet zijn en dat twee weken nog echt erg kort is en dat het zomaar over kan gaan over bijv. een maand. Toch ben ik bang.

Groetjes.

backspace
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 14.05.2018 14:24

Re: Pfff, zo jong en zo bang

Bericht door backspace » vr 18.05.2018 16:34

Hi Fleurebel,

Heel begrijpelijk dat je zo geschrokken bent, dat gebeurt vaker bij dit soort klachten. Laat je vooral niet gek maken door verhalen op internet, hier lees je de raarste dingen maar je moet niet vergeten dat die vooral geplaatst worden door mensen die net dit soort klachten hebben gekregen en in paniek zijn, wat een vertekend beeld geeft, en door een kleine minderheid met hevige klachten (mensen bij wie het weggaat /beter wordt, zitten vaak niet op dit soort forums!)

Zeker bij somatische tinnitus (tinnitus die veroorzaakt wordt door b.v. kaak/spierspanning) is er een goede kans dat deze weggaat of minder wordt wanneer de spanning afneemt. Ook psychische spanning kan tinnitus doen ontstaan of doen toenemen. Het is goed om je te laten adviseren door de verschillende artsen en het geheel aan klachten dat je ervaart aan te pakken, niet alleen vanwege de tinnitus maar ook omdat je je sowieso beter zult voelen als je je spanningen onder controle hebt en minder bezig bent met tandenknarsen e.d.

Vaak trekt tinnitus dan inderdaad weg, bij sommigen blijft het aanwezig maar uiteindelijk hoor je het bijna niet meer, omdat je hersenen er als het ware aan wennen en het wegfilteren. Net als wanneer je b.v. net een bril gaat dragen: de eerste dag valt het je op dat je de randen van het montuur ziet, maar na verloop van tijd zie je dit niet meer, tenzij je er echt op gaat letten. Zo is het bij tinnitus ook. Bij een kleine minderheid blijven de klachten aanhouden, maar je hoeft echt nog niet er vanuit te gaan dat jij bij die groep hoort.

Een paar tips naar aanleiding van jouw verhaal:
- Oxazepam kan tinnitus inderdaad tijdelijk laten verdwijnen, met name wanneer het een psychische / spannings-gerelateerde oorzaak heeft. Echter, als je weer stopt met de Oxazepam kan de tinnitus juist weer heviger terugkomen omdat je een soort terugslag krijgt. Wees dus liever voorzichtig met dit soort middelen.
- Een 'ploppend' geluid in het oor kan spanningsgerelateerd zijn, dan gaan spiertjes in je oren zich soms onbewust samentrekken met een plop van het trommelvlies tot gevolg. Dit kan storend zijn maar is verder niet schadelijk.
- Als je vaak en veel aan hard geluid blootstaat (b.v. bij een concert) dan zijn oordoppen op maat inderdaad zeer verstandig om het gehoor te beschermen. Ga deze doppen echter niet dragen in alledaagse situaties, waarin het eigenlijk niet nodig is. Dan wordt je gehoor alleen maar gevoeliger en je tinnitus harder. Je geeft wel aan dat je al slechthorend bent. Je zou eens je gehoor helemaal kunnen laten testen bij een audioloog, om te kijken of een hoorapparaat zou kunnen helpen. Dit heeft vaak ook een gunstig effect op tinnitus.

Het is moeilijk, maar blijf vooral een manier vinden op rust te zoeken en je niet te druk te maken. Ook vliegen zou ik je niet te druk over maken, tinnitus kan tijdelijk wat meer opvallen na een vlucht, maar ook dit trekt vaak weer weg. Ik ken genoeg mensen met tinnitus die vliegen, duiken etc. en alles doen wat mensen zonder tinnitus ook doen. Ik wens je heel veel succes!

Fleurebel
Berichten: 4
Lid geworden op: di 15.05.2018 14:40

Re: Pfff, zo jong en zo bang

Bericht door Fleurebel » vr 18.05.2018 16:47

backspace schreef:
vr 18.05.2018 16:34
Hi Fleurebel,

Heel begrijpelijk dat je zo geschrokken bent, dat gebeurt vaker bij dit soort klachten. Laat je vooral niet gek maken door verhalen op internet, hier lees je de raarste dingen maar je moet niet vergeten dat die vooral geplaatst worden door mensen die net dit soort klachten hebben gekregen en in paniek zijn, wat een vertekend beeld geeft, en door een kleine minderheid met hevige klachten (mensen bij wie het weggaat /beter wordt, zitten vaak niet op dit soort forums!)

Zeker bij somatische tinnitus (tinnitus die veroorzaakt wordt door b.v. kaak/spierspanning) is er een goede kans dat deze weggaat of minder wordt wanneer de spanning afneemt. Ook psychische spanning kan tinnitus doen ontstaan of doen toenemen. Het is goed om je te laten adviseren door de verschillende artsen en het geheel aan klachten dat je ervaart aan te pakken, niet alleen vanwege de tinnitus maar ook omdat je je sowieso beter zult voelen als je je spanningen onder controle hebt en minder bezig bent met tandenknarsen e.d.

Vaak trekt tinnitus dan inderdaad weg, bij sommigen blijft het aanwezig maar uiteindelijk hoor je het bijna niet meer, omdat je hersenen er als het ware aan wennen en het wegfilteren. Net als wanneer je b.v. net een bril gaat dragen: de eerste dag valt het je op dat je de randen van het montuur ziet, maar na verloop van tijd zie je dit niet meer, tenzij je er echt op gaat letten. Zo is het bij tinnitus ook. Bij een kleine minderheid blijven de klachten aanhouden, maar je hoeft echt nog niet er vanuit te gaan dat jij bij die groep hoort.

Een paar tips naar aanleiding van jouw verhaal:
- Oxazepam kan tinnitus inderdaad tijdelijk laten verdwijnen, met name wanneer het een psychische / spannings-gerelateerde oorzaak heeft. Echter, als je weer stopt met de Oxazepam kan de tinnitus juist weer heviger terugkomen omdat je een soort terugslag krijgt. Wees dus liever voorzichtig met dit soort middelen.
- Een 'ploppend' geluid in het oor kan spanningsgerelateerd zijn, dan gaan spiertjes in je oren zich soms onbewust samentrekken met een plop van het trommelvlies tot gevolg. Dit kan storend zijn maar is verder niet schadelijk.
- Als je vaak en veel aan hard geluid blootstaat (b.v. bij een concert) dan zijn oordoppen op maat inderdaad zeer verstandig om het gehoor te beschermen. Ga deze doppen echter niet dragen in alledaagse situaties, waarin het eigenlijk niet nodig is. Dan wordt je gehoor alleen maar gevoeliger en je tinnitus harder. Je geeft wel aan dat je al slechthorend bent. Je zou eens je gehoor helemaal kunnen laten testen bij een audioloog, om te kijken of een hoorapparaat zou kunnen helpen. Dit heeft vaak ook een gunstig effect op tinnitus.

Het is moeilijk, maar blijf vooral een manier vinden op rust te zoeken en je niet te druk te maken. Ook vliegen zou ik je niet te druk over maken, tinnitus kan tijdelijk wat meer opvallen na een vlucht, maar ook dit trekt vaak weer weg. Ik ken genoeg mensen met tinnitus die vliegen, duiken etc. en alles doen wat mensen zonder tinnitus ook doen. Ik wens je heel veel succes!
Wat bent u een sympathiek en geruststellend persoon!

Kent u ook mensen bij wie het is weggetrokken en zo ja, waren dat er veel?

Ontspannen vind ik zo moeilijk, omdat ik zo bang ben! :(

Waarom hebben hoortoestellen er een gunstig effect op?

Wat merken die mensen eigenlijk na een vlucht?


Groet

Mangler
Berichten: 5
Lid geworden op: do 11.01.2018 13:29

Re: Pfff, zo jong en zo bang

Bericht door Mangler » zo 20.05.2018 13:49

Deze zou ik graag even volgen.
Ook ik ben een jongeman van 22 jaar die sinds een jaar getroffen is door tinnitus.

Bij mij zouden spanningen, stress ( juist voor de T kwam ben ik vader geworden), tandenknarsen 's nachts of verstandskiezen de oorzaak kunnen zijn.
Ook gehoorverlies zou de oorzaak kunnen zijn.

Ikzelf heb ook erg veel stress en angst sinds ik de tinnitus heb.

Ik heb mezelf wel een hoorapparaatje in combi met ruisgenerator aangeschaft, deze laat me de T heel vaak vergeten, zeker een aanrader! ;)

Ondanks dat is het bij mij net in volume toegenomen met de tijd en krijg ik het in mijn linkse oor ook ondertussen.
Maar zoals ik zei, het kan bij mij ook door stress of verstandskiezen komen dus die zouden evengoed harder kunnen zijn gaan drukken waardoor de T feller word. Dus neem mij maar niet als voorbeeld..

Mij hebben ze verteld dat de meeste mensen het na een jaar ongeveer accepteren waardoor ze er minder mee bezig zijn & ze dus minder last hebben van de T, hier houd ik mezelf maar aan vast. :)

Fleurebel
Berichten: 4
Lid geworden op: di 15.05.2018 14:40

Re: Pfff, zo jong en zo bang

Bericht door Fleurebel » ma 21.05.2018 21:16

backspace schreef:
vr 18.05.2018 16:34
Hi Fleurebel,

Heel begrijpelijk dat je zo geschrokken bent, dat gebeurt vaker bij dit soort klachten. Laat je vooral niet gek maken door verhalen op internet, hier lees je de raarste dingen maar je moet niet vergeten dat die vooral geplaatst worden door mensen die net dit soort klachten hebben gekregen en in paniek zijn, wat een vertekend beeld geeft, en door een kleine minderheid met hevige klachten (mensen bij wie het weggaat /beter wordt, zitten vaak niet op dit soort forums!)

Zeker bij somatische tinnitus (tinnitus die veroorzaakt wordt door b.v. kaak/spierspanning) is er een goede kans dat deze weggaat of minder wordt wanneer de spanning afneemt. Ook psychische spanning kan tinnitus doen ontstaan of doen toenemen. Het is goed om je te laten adviseren door de verschillende artsen en het geheel aan klachten dat je ervaart aan te pakken, niet alleen vanwege de tinnitus maar ook omdat je je sowieso beter zult voelen als je je spanningen onder controle hebt en minder bezig bent met tandenknarsen e.d.

Vaak trekt tinnitus dan inderdaad weg, bij sommigen blijft het aanwezig maar uiteindelijk hoor je het bijna niet meer, omdat je hersenen er als het ware aan wennen en het wegfilteren. Net als wanneer je b.v. net een bril gaat dragen: de eerste dag valt het je op dat je de randen van het montuur ziet, maar na verloop van tijd zie je dit niet meer, tenzij je er echt op gaat letten. Zo is het bij tinnitus ook. Bij een kleine minderheid blijven de klachten aanhouden, maar je hoeft echt nog niet er vanuit te gaan dat jij bij die groep hoort.

Een paar tips naar aanleiding van jouw verhaal:
- Oxazepam kan tinnitus inderdaad tijdelijk laten verdwijnen, met name wanneer het een psychische / spannings-gerelateerde oorzaak heeft. Echter, als je weer stopt met de Oxazepam kan de tinnitus juist weer heviger terugkomen omdat je een soort terugslag krijgt. Wees dus liever voorzichtig met dit soort middelen.
- Een 'ploppend' geluid in het oor kan spanningsgerelateerd zijn, dan gaan spiertjes in je oren zich soms onbewust samentrekken met een plop van het trommelvlies tot gevolg. Dit kan storend zijn maar is verder niet schadelijk.
- Als je vaak en veel aan hard geluid blootstaat (b.v. bij een concert) dan zijn oordoppen op maat inderdaad zeer verstandig om het gehoor te beschermen. Ga deze doppen echter niet dragen in alledaagse situaties, waarin het eigenlijk niet nodig is. Dan wordt je gehoor alleen maar gevoeliger en je tinnitus harder. Je geeft wel aan dat je al slechthorend bent. Je zou eens je gehoor helemaal kunnen laten testen bij een audioloog, om te kijken of een hoorapparaat zou kunnen helpen. Dit heeft vaak ook een gunstig effect op tinnitus.

Het is moeilijk, maar blijf vooral een manier vinden op rust te zoeken en je niet te druk te maken. Ook vliegen zou ik je niet te druk over maken, tinnitus kan tijdelijk wat meer opvallen na een vlucht, maar ook dit trekt vaak weer weg. Ik ken genoeg mensen met tinnitus die vliegen, duiken etc. en alles doen wat mensen zonder tinnitus ook doen. Ik wens je heel veel succes!
Zou je naar je inbox kunnen kijken?

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten