Probéér TRT nou!

Alle informatie over TRT volgens Jastreboff en Hazell.

Moderators: moderator, forumadmin, Werkgroep OBB

dutchbird
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 22.12.2008 21:42

Probéér TRT nou!

Bericht door dutchbird » di 23.12.2008 14:48

Hallo iedereen,

Ik wil iedereen hier op het hart drukken dat Tinnitus/Hyperacusis Retraining Therapy (TRT) zoals geimplementeerd door P. Jastreboff verreweg de beste behandeling is voor hyperacusis/misophonia/phonofobie en tinnitus. Grijp niet eerst naar al die alternatieve behandelingen, maar eerst naar TRT. Want het is bewezen dat het gewoon werkt. Zie alternatieve geneeswijzen als hulpmiddel maar niet als hét middel om jou weer op de rails te krijgen.

Ik wil jullie op het hart drukken: probéér het nou. Veruit de meeste mensen met H en T (met of zonder gehoorverlies) kunnen er supergoeie resultaten mee behalen zodat het leven echt weer leefbaar wordt. Het is géén genezing maar meer dan 84% ervaart zeer significante klachtenverminderingen. Bij velen 'verdwijnt' hyperacusis/tinnitus zelfs in het geheel zodat het geen noemenswaardige belemmeringen meer vormt. Maar het kost tijd: gemiddeld 18-36 maanden of zelfs langer (maar ook korter) om je gehoor en je opvattingen te hertrainen. Want om dat laatste gaat het namelijk óók: ik weet ook hoe vreselijk het kan zijn. Maar je komt wel mooi in een neerwaartse spiraal terecht...en hoe meer je er mee bezig bent hoe meer het jouw realiteit gaat vormgeven.

Ik wil alleen maar zeggen: leg je niet te gauw neer bij je lot 'dat je er maar mee moet leren leven'. Hoe dan? TRT! Accepteer gewoon niet dat er 'niets' aan te doen is en laat je niet meeslepen door alle negatieve verhalen en counselling van artsen die er in de meeste gevallen totaal geen verstand van hebben. Vermijd zulke artsen want daar heb je meestal niets aan. De meeste kno-artsen en huisartsen hebben geen flauw benul wat jou aan het overkomen is, dus laat je niet door in de put praten door allerlei achterhaalde opvattingen en onwetendheid.

Hetzelfde met internet: hoe vaak lees je niet dat hyperacusis bijvoorbeeld niet te genezen valt tot op heden en dat het meestal chonisch van aard is. Als ik diezelfde goedbedoelde voorlichtingswebsites mag geloven dan kom je ook nog in een sociaal isolement terecht, moet je je leven drastisch aanpassen en kan je in veel gevallen ook je beroep en/of je hobby's niet meer fatsoenlijk uitvoeren. Etc. Alleen maar negatief nieuws!

Nou, heeeel opbeurend! Geen wonder dat mensen met H/T het zo moeilijk hebben. Wat héb je hier nou aan, aan die doemscenario's? Het geeft alleen nog meer angst en onzekerheid. Vermijd deze negatieve counselling en informatie mensen! Er klopt gewoon veelal niets van.

Ga in de plaats naar iemand die gespecialiseerd is in het toepassen van TRT. En dan kun je het beste naar Belgie of Engeland gaan. In Hoensbroek doen ze ook zoiets maar zonder geluidstherapie en is niet intensief qua counselling...en dat werkt dus niet optimaal weet ik uit ervaring.

Tip 1:

Dus ga naar www.tinnitus.org
of:
www.tinnitus-pjj.com/

Lees die informatie daar eens goed door, liefst meerdere keren en wedden dat je weer een sprankje hoop krijgt? Maak een afspraak of contacteer hen en vraag wie er op redelijk afstand deze therapie verstrekt (maar dus niet in Nederland).

Ik ben er enige tijd mee geleden mee begonnen (heb voornamelijk hyperacusis en misophonia) en ik kan inmiddels weer gewoon in het dagelijkse leven deelnemen en ervaar alleen nog wat irritatie bij vuurwerk of hard rinkelend bestek, maar dat gaat ook weg op den duur, misschien over een jaar of nog langer, maar het zal gebeuren, daar heb ik alle vertrouwen in.

Tip 2:

vermijd negatieve informatie. Je moet die doemscenario's en ellende van mensen die zich al 30 jaar verkruipen gewoon niet willen horen en al zeker niet geloven dat JOU dat ook gaat overkomen! Denk constructief, niet destructief! Lees anders eens het wetenschappelijk boek van Pawel. J. Jastreboff & Jonathan W.P. Hazell: Tinnitus Retraining Therapy, Implementing the Neurophysiological Model
te bestellen bij Bol.com en www.cambridge.org

Hoop dat jullie hier wat aan hebben en heb er vertrouwen in dat je er ooit geen of zeer veel minder hinder van zult ondervinden

Tim

Gebruikersavatar
JV
Berichten: 664
Lid geworden op: di 19.07.2005 11:32
Contacteer:

Bericht door JV » wo 24.12.2008 00:16

Ik ben het met je eens dat TRT op dit moment de beste optie is voor mensen met T, alhoewel er niet altijd 100% succes is (zeker niet). Je moet dus niet al te hoge verwachting wekken.
Ik vind wel dat je ook in NL op dit gebied hulp kunt krijgen. Bovendien is het maar de vraag of iedereen de kosten van een buitenlandse behandeling kan betalen.

Overigens prijs ik je positieve instelling, dat is zeer zeker belangrijk!

Groet,
Jos
Info? Tinnitus? -----> www.jvrijsen.nl

ankie

Bericht door ankie » vr 26.12.2008 11:11

hoi dutchbird,
ik moet eerlijk bekennen dat ik er tot nu toe ook vanuit was gegaan, dat als het eenmaal chronisch is je er niet meer vanaf komt, omdat ik toch te horen krijg dat het een beschadiging in het slakkenhuis is. maar ik ga toch maar eens informeren of hier ook zoiets als een trt behandeling is. ik ben gewoon erg bang mijn oren aan meer lawaai bloot te stellen, want (ik heb voornamelijk H), ik heb ervaring dat zodra ik dit doe, ik weer een T geluid hoor. IN ieder geval een opbeurend bericht.
groetjes ankie

John van Loon
Berichten: 136
Lid geworden op: do 24.04.2008 01:17
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Bericht door John van Loon » za 27.12.2008 14:37

Heel verstandig Ankie! :-D

Vooral voor hyperacusis is de TRT-training volgens model Jastreboff/Hazell erg effectief. En wat jij beschrijft is eerder fonofobie, dan hyperacusis. Als je bang bent dat 'lawaai' je een T bezorgt (die niet meer weggaat) is dit klassiek vermijdingsgedrag. Iedereen krijgt wel eens een piep of iets dergelijks in zijn oor nadat ze blootgesteld zijn aan harde geluiden. Maar dat betekent niet dat het blijvend is? En wat versta je onder lawaai?

Ik heb juist gemerkt, des te meer ik mij weer blootstel aan 'lawaai', des te minder ik situaties ga vermijden. En die T is nog altijd hetzelfde, en soms zelfs minder of helemaal weg. En de hyperacusis wordt steeds minder en minder.
One day it will happen... One day it will all make sense...

ankie

Bericht door ankie » za 27.12.2008 17:07

John, ik heb geen fonofobie..ik heb heel duidelijk hyperacusis, hard en schel geluid doet mij echt pijn aan de oren en als ik in een groep mensen zit, doen mij de harde stemmen ook pijn aan de oren en begint mijn linker oor te ruisen. ik heb al een paar keer meegemaakt dat als ik ergens op straat liep zonder oordoppen en er plotseling een hard lawaai is (drilboor, vuurwerk of ziekenwagen) ik daardoor T krijg. (die ik met infuustherapie weer weg heb gekregen, maar als er dan plotseling weer is na een volgende lawaaiblootstelling). Dit heb ik al een keer of vier meegemaakt. Dit is dus een angst uit ervaring.

John van Loon
Berichten: 136
Lid geworden op: do 24.04.2008 01:17
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Bericht door John van Loon » zo 28.12.2008 23:49

Hoi Ankie,

je kunt ook fonofobie hebben naast hyperacusis. Als je bang bent voor geluid, is dat fonofobie, niets anders.

Ik heb, door training van mijn gehoor met breedbandruis en door TRT-counseling, inmiddels veel minder dat geluiden zeer doen aan mijn oren. Het kost pijn en moeite (inderdaad), doorzettingsvermogen en the occasional piep en T extra, maar uiteindelijk pluk ik de vruchten. Oordoppen dragen heb ik ook zo min mogelijk gedaan, dit maakt de boel alleen maar gevoeliger. En de gevoeligheid neemt nog steeds af!

Maar goed, dit is slechts mijn ervaring.
One day it will happen... One day it will all make sense...

Gebruikersavatar
annelies E
Berichten: 70
Lid geworden op: vr 28.03.2008 13:51

Bericht door annelies E » ma 29.12.2008 12:11

Ik denk dat Ankie bedoelt, dat ze op haar hoede is voor geluiden.
Dat is nog geen fobie.
Groetjes Annelies
Ervaring is de optelsom, van alle vergissingen, die je begaan hebt.

John van Loon
Berichten: 136
Lid geworden op: do 24.04.2008 01:17
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Bericht door John van Loon » ma 29.12.2008 17:35

Ik hoop dat Ankie dat bedoelt, want bang zijn voor geluid is een neerwaartse spiraal. Ik heb ook fonofobie gehad, voor allerlei geluiden. Gelukkig wordt dat steeds minder en laat ik mijn T mij niet meer de les lezen.

Maar ik wil graag net als Dutchbird aangeven dat er in Nederland een nogal 'leer er maar mee leven' tendens heerst, in de trand van 'als je het eenmaal hebt gaat het niet meer weg'. En dat is wel jammer, want op die manier gaan mensen berusten in de situatie, terwijl je wel degelijk stappen vooruit kunt nemen!
One day it will happen... One day it will all make sense...

Gebruikersavatar
pepon
Berichten: 59
Lid geworden op: ma 29.01.2007 11:28
Locatie: Hollandscheveld

Bericht door pepon » wo 21.01.2009 16:50

Ik heb mijn intake gesprek afgelopen donderdag voor de TRT bij de Gelderse Roos in Ede gehad,.

Dat was heel bijzonder (voor mij), ik moest allemaal vragen beantwoorden tegen iemand die zelf doof is en ik werd vertaald door een doventolk. Met mijn gehoor is niets mis, ik heb alleen tinnitus, dit was voor het eerst dat ik met iemand die doof is moest praten.

De vragen gingen best diep, maar zijn nodig om een goed inzicht te krijgen.
Over twee weken hoor ik wat de beste aanpak voor mij is.

Groet, Ron.
A cry ............, for silence!!
Naar Edvard Munch 1893

___________________

Gebruikersavatar
Kees
Berichten: 7000
Lid geworden op: zo 17.07.2005 11:30
Locatie: Deventer

Bericht door Kees » wo 21.01.2009 18:40

Ja, dat klopt.

In "de Riethorst" werken ze met veel personeel die zelf doof of slechthorend zijn.
Ook hebben ze personeel die zelf Tinnitus hebben, dus weten ze waar ze over praten.
Groeten,

Kees.

E-mail: info@keesdevries.eu

Gebruikersavatar
pepon
Berichten: 59
Lid geworden op: ma 29.01.2007 11:28
Locatie: Hollandscheveld

Bericht door pepon » wo 21.01.2009 20:32

Kees,

Jij hebt de therapie ook gedaan en hebt er veel aan gehad heb ik hier al eens gelezen.
Ik ben niet zo van het groepsgebeuren maar in dit geval denk ik dat dit voor mij het beste is.
Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren en hoe het mij
gaat helpen,
Ik heb er lang over nagedacht maar heb nu de knoop doorgehakt. Ik ben erg depresief geraakt door mijn werkeloosheid die nu al drie jaar duurt.
Dat heeft trouwens niets met mijn tinnitus te maken maar ik merk dat
door het depressief zijn mijn weerstand tegen de tinnitus steeds meer afneemt.

Groet, Ron.
A cry ............, for silence!!
Naar Edvard Munch 1893

___________________

Gebruikersavatar
JV
Berichten: 664
Lid geworden op: di 19.07.2005 11:32
Contacteer:

Bericht door JV » do 22.01.2009 01:17

@ pepon/ron,

Inderdaad verstandig dat je de knoop hebt doorgehakt en dit traject in iedergeval gaat proberen! Veel succes!

Gr.
Jos
Info? Tinnitus? -----> www.jvrijsen.nl

John van Loon
Berichten: 136
Lid geworden op: do 24.04.2008 01:17
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Bericht door John van Loon » zo 25.01.2009 13:20

Ik wil wel even duidelijk stellen dat de TRT die in de Riethorst gegeven wordt NIET de TRT is die die Dutchbird en ik bedoelen. Kan er verder natuurlijk geen oordeel over geven, omdat ik dat traject niet ben ingegaan (in Ede). En uiteraard ben ik blij dat het solaas biedt.

Meer informatie over de 'officiele' TRT waar wij op doelen kun je lezen op www.tinnitus.org en www.hyperacusis.net

Vooralsnog wordt deze therapie gebaseerd op het model van Jastreboff en Hazell niet gegeven in Nederland.
One day it will happen... One day it will all make sense...

Gebruikersavatar
Kees
Berichten: 7000
Lid geworden op: zo 17.07.2005 11:30
Locatie: Deventer

Bericht door Kees » zo 25.01.2009 19:33

Dat klopt, heb ik ook al in een eerder bericht ergens op het forum gezegd.
Hier wordt dit soort TRT niet gegeven.
Welke redenen daar voor zijn is mij ook niet bekend.
Wel weet ik dat sommigen hier in Nederland niet zo voor dit soort therapieen zijn.
Groeten,

Kees.

E-mail: info@keesdevries.eu

John van Loon
Berichten: 136
Lid geworden op: do 24.04.2008 01:17
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Bericht door John van Loon » ma 26.01.2009 18:41

Kees schreef: Wel weet ik dat sommigen hier in Nederland niet zo voor dit soort therapieen zijn.
Dat is zeer spijtig. Mij heeft het onnoemelijk goed geholpen tot noch toe.

Wat bedoel je overigens met 'dit soort' therapieën Kees? Het gaat hier uitsluitend om 1 soort therapie.
One day it will happen... One day it will all make sense...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast