TRT TRAINING GENT

Alle informatie over TRT volgens Jastreboff en Hazell.

Moderators: moderator, forumadmin, Werkgroep OBB

sen
Berichten: 2897
Lid geworden op: zo 28.05.2006 13:27
Locatie: Polder

TRT TRAINING GENT

Bericht door sen » wo 11.08.2010 17:16

http://www.reva-slp-gent.be/nl/SLP-Dien ... /index.asp

VELE ZIJN ER VOOR ONS GEGAAN EN ZIE EN HOOR;

GEWOON DOEN


PS;NIESKE HEB HET EFFE ZO GEDAAN KAN IEDEREEN REAGEREN DIE GEWEEST IS EN HET RESULTAAT SCHRIJVEN TRT TRAINING

SEN

olufade
Berichten: 81
Lid geworden op: ma 17.08.2009 09:14

Bericht door olufade » wo 11.08.2010 19:20

Zoals ik hier al meermaals schreef:

Ik ben er van mijn tinnitus af geholpen!

Mijn T was ook gerelateerd aan een depressie, maar pas toen ik in Gent TRT begon te volgen ben ik langzaam uit het dal beginnen kruipen, met als resultaat dat mn T voor 95% verdwenen is.

Een echte aanrader!

(doch geen garantie dat het bij iedereen zo succesvol is)

sen
Berichten: 2897
Lid geworden op: zo 28.05.2006 13:27
Locatie: Polder

Bericht door sen » wo 11.08.2010 19:57

DAS SUPER DANK JE WEL

SEN

udo j
Berichten: 1753
Lid geworden op: za 29.12.2007 20:48
Locatie: beverwijk

Bericht door udo j » vr 13.08.2010 02:52

Dat is absoluut mooi. Maar ik vraag me af als je T hebt door lawaai schade
en je zelf al redelijk mee om kan gaan wat de trt nog voor je kan doen?

Het geluid is er altijd en wordt echt niet minder hoe ik er ook over denk.
Als je T hebt gekregen op een andere manier kan ik me voorstellen
dat je het kan verbeteren.

Maar het helpt altijd als je mensen je begeleiden die begrip hebben voor
je klachten en zo kan je je al beter gaan voelen.
Ben benieuwd naar Jante,s tweede ervaring aldaar.
mvg udo

olufade
Berichten: 81
Lid geworden op: ma 17.08.2009 09:14

Bericht door olufade » vr 13.08.2010 09:30

Inderdaad Udo, bij mij is geen lawaaischade ofzo vastgesteld. T werd dus vooral veroorzaakt door stress, depressie e.d.

Weet niet hoe dat zit met mensen die echt zware lawaaischade hebben.

Jante
Berichten: 570
Lid geworden op: zo 10.01.2010 22:24

Bericht door Jante » vr 13.08.2010 16:21

Ik ben vandaag na mijn bezoek aan Gent gewoon helemaal gelukkig!!
Ik had het in de Goed Nieuws box willen plaatsen maar zie dat dit de plek is.
Mijn verhaal had ik eigenlijk allang als goed nieuws willen brengen, maar ik durfde steeds nog niet, bang het toch weer mis zou gaan.
Nu is het een heeeel lang verhaal geworden. Excuus daarvoor!.
En: ik moet een belangrijk algemeen probleem op de kaart zetten.

Eerst mijn eigen verhaal:
Mijn eerste sessie TRT in Gent eind maart vormde zoals de meesten van jullie weten al een mentale en fysieke ommekeer. Ik begreep dat ik door mijn schrikreacties al die jaren mijn hyperacusis steeds dieper had verankerd in mijn systeem: in mijn geest, maar ook in mijn limbische en autonome zenuwstels, mijn onderste ruggengraat, mijn onderbewuste. De tinnitus ging gelijk op.
De doorbraak destijds, toen ik op weg naar huis zonder oordoppen weer een toekomst voor me zag, heb ik jullie beschreven.

Nadien ben ik steeds verder gegaan mijzelf 'om te programmeren', mijn grenzen oprekken. Met als resultaat dat ik uiteindelijk weer op mijn gemak door drukke straten kon lopen, de zee kon zien, kon winkelen en kleren kopen, en een normaal leven zag opdoemen inclusef vakanties in Tibet of elders.

De tinnitus ging van ondraaglijk naar overdag draaglijk, ik had geen lawaaiaanvallen meer. En met behulp van rivotril kon ik ook weer praten, zingen, telefoneren (wat ook allemaal niet meer ging vanaf december) . Ik begon weer voor mezelf te zorgen, alles bouwde zich op.

Maar het was vallen en opstaan. Het grote probleem was bovendien nog steeds mijn slaap: ondanks veel slaapmedicatie (benzo's) bleef die zwaar verstoord, ook doordat de tinnitus vaak juist midden nacht opeens toesloeg. Mede daardoor dronk ik - met name 's nachts - nog steeds een hoeveelheid wijn die volgens mijn artsen 'niet met het leven verenigbaar is'. Al eerder was dat voor mij een halve zelfmoordpoging geweest.

De positieve resultaten met de t en h waren overigens bereikt zonder de ruisgeneratoren, want die bleven bij mij maar op technische problemen stuiten. Dat heeft te maken met mijn smalle, bochtige gehoorgangen, die al snel afgesloten raken door plastic slangetjes en dergelijke. Bovendien zijn ze erg gevoelig en doen snel pijn. Aanpassingen hielpen wel maar toen vielen de buisjes steeds uit mijn oren.
Overigens zocht ik zoveel mogelijk compensatie in geluid vanuit de omgeving en muziek.

Gisteren hebben we met de audiologe een laatste poging gewaagd met de ruisgeneratoren (nu weer langere buisjes, smal afgesneden aan het eind).
Tegelijkertijd heb ik om een tafelruisgenerator gevraagd, in de hoop dat die mijn nachten zou verbeteren, dus mijn slaap, dus mijn drankgebruik. Ik heb er een meegekregen.

En al na één nacht weet ik het: dit is het voor mij. Ik heb de zee gekregen, de zee die ik zo lang gemist heb, de zachte blauwe gollfjes van de Middellandse zee, de woeste golven die in mijn geliefde Bretagne stukslaan op de steile rotskust, de donkerblauwe Noordzee golven, alles zwelt aan en trekt weer terug met het getij. (Of stroomt constant als een bergbeekje als je dat wilt)
Ik doe er mijn zachte gitaarmuziek-cd doorheen.

Ik heb geslapen als een roos, hoorde mijn tinnitus niet en heb geen enkele zin meer in drank. De wijn smaakt zelfs vies (maar nu kan ik lekkere dingen gaan drinken zoals die hemelse Limone Cello, alleen met mate!)

De tafelruisgenerator staat naast me nu ik typ, en de golven ruisen rustig door. (Ik hoorde net dat dit soort geluiden ook in kinderdagverblijven worden gebruikt als de kinderen moeten slapen.)
Ik was even bang dat het mijn tinnitus maskeerde want dat mag absoluut niet volgens de originele TRT: maar nee hij is weg. Mijn hoofd zelf is op dit moment stil!!!

Het grappige is dat ik steeds denk de zeeruis ook in de keuken te horen: maar dat is de buurman die aan de overkant zijn kozijnen machinaal schuurt. Mijn hersens vatten het op als zeegeruis.
Na een paar dramatische verbouwingen om mij heen had ik tot nu toe het omgekeerde: als er een ketel water bij ons opstond dacht ik dat ze onder ons weer met een cirkelzaag bezig waren.
Grappig hoe je hersenen dingen interpreteren volgens hoe je jezelf voelt.

Wat betreft zingen, ik had me na twee jaar wachten zelfs al aan een elektrische band gewaagd. Maar LK en Udo jullie hadden volkomen gelijk dat ik dat niet zonder gehoorbescherming moet doen. (ik kreeg ook last!)
De KNO-arts in Gent heeft gisteren mijn audiogrammen nog eens bekeken. Ik heb (nog) geen lawaaischade. Volgens het audiogram van 2008 heb ik gehoorverlies in de lage frequenties, maar volgens het audiogram van 2009 zijn die frequenties hersteld, echter heb ik nu gehoorverlies in de middenfrequenties! (Dat kan dus nog varieren ook!)
De hoge tonen zitten nog goed.
Dit betekent echter wel dat als ik die verknal door lawaaaischade, ik een een groot probleem heb. Dan zal ik geen gesprekken meer kunnen verstaan en zal de tinnitus mogelijk toenemen.

Dus: ik heb ter plekke Variphone gehoordoppen (MEP, Musician Earplugs) aangemeten gekregen. Ik krijg 2 filters, 1 van 15 db en 1 van 25 db. Die laatste is genoeg om veilig in de band te kunnen zingen.

Waar ik wel een beetje van baalde, is dat ik ze ook zou moeten dragen als ik gewoon zangles heb, bij de vleugel. Ik heb dan wel operavolume maar ik kan dit niet helemaaal verenigen met het motto 'niet beschermen tenzij iedereen dat nodig zou hebben'.
Ik ken niemand anders die voor eigen stem demping nodig heeft! Maar goed, dat zoek ik nog wel uit.

De audiologe bestelt de doppen in ieder geval met de grootste spoed, zodat ik hopelijk de langverwachte repetitie van 1 september zal kunnen meemaken. Ik heb het zingen al zo lang zo gemist! Het mijn grote hobby.

Wat zet die audiologe zich hard in, met allles wat ze heeft, voor mij en haar andere clienten.

Dit laatste brengt me op het algemene probleem van deze toch bijzonder succesvolle methode, de TRT van Jastreboff en Hazel met geluidverrijking. (Udo, ze pakken er alles mee aan, ook lawaaischade en Meniere!)

Naarmate bekend wordt hoeveel baat mensen hierbij hebben, krijgt men het in Sint-Lievenspoort drukker. Ook de Nederlanders die dit willen, komen erheen.
Alles komt neer op 2 audiologen die zich hierop hebben toegelegd. Zij werken zich op dit moment bijna over de kop. Er was al een patientenstop, maar de geplande reorganisatie om meer mensen te kunnen helpen is nog niet helemaal gelukt.
Als er 1 van deze twee uitvalt (en ze neemt niet eens tijd om te lunchen nu!!) dan is iedereen in de aap gelogeerd.

Onlangs hebben wij op dit forum besproken dat - met alle respect voor de verdiensten van de bestaande TRT in Nederland - deze originele TRT volgens het model van Jastreboff en Hazel met geluidsverrijking, ook in Nederland zou moeten worden ingevoerd.
Daarvoor moeten audiologen een opleiding in Engeland volgen. Echter: ik hoorde van de audiologe in Gent dat deze opleiding niet meer bestaat. Er zou er mogelijk nog een in Amerika zijn - wel een eind verder.
Ik heb gevraagd of ze in Gent geen mensen kunnen opleiden, maar daar hebben ze natuurlijk absoluut geen tijd voor.

Kortom, er is een een flink aantal mensen met heel grote t- en h problemen die naar mijn overtuiging door deze vorm van TRT geholpen kunnen worden. Maar er zijn veel te weinig cq overbelaste hulpverleners.

Hoe kan dit probleem worden aangepakt?
Hoe kunnen er genoeg hulpverleners worden opgeleid (en waar?) om de enorme ellende van zoveel mensen met t en h van wie een heel aantal het leven zelfs vaak niet meer ziet zitten, te verlichten en wellicht te verhelpen???? Hoe en bij wie kan dit op touw worden gezet?

Ik weet het antwoord niet, maar nu is in ieder geval de vraag gesteld.
Ik hoop dat dit het begin is van een discussie en actie die tot antwoorden en oplossingen leidt.

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te denken.

Hartelijke groet,

Jante
Laatst gewijzigd door Jante op za 14.08.2010 22:44, 4 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
annelies1980
Berichten: 108
Lid geworden op: vr 12.02.2010 13:29
Locatie: België

Bericht door annelies1980 » vr 13.08.2010 16:46

Dat is geweldig nieuws Jante, ik ben echt blij dat het zo enorm helpt voor jou.

Stiekem hoop ik dat het bij mij ook zo'n effect gaat hebben.

Het is waar dat die audiologes echt prima werk leveren en heel begripvol zijn.

Jammer inderdaad, dat er niet meer opgeleide mensen zijn, ze zitten momenteel met een wachtlijst tot in november voor opstarten van TRT.

Wanneer ik zelf begin met TRT zal ik ook af en toe verslag uitbrengen.

Geniet van een welverdiend rustig weekend.

Groetjes,
Annelies
Verlies jezelf niet in het geluid

Gebruikersavatar
romika
Berichten: 814
Lid geworden op: vr 16.07.2010 17:01

Bericht door romika » vr 13.08.2010 16:48

Lieve lieve Jante,

Ik kan alleen maar zeggen dat ik je verhaal met tranen in de ogen die nu rollen heb gelezen.
Ik ben er helemaal stil van en ben zo gelukkig voor je dat je dit hebt bereikt!!

Je leven terug gekregen, GEWELDIG!!!!!!!!!!!

Ik weet even niets meer te zeggen nu. Ben er stil van geworden.
Zo ongelooflijk blij voor je.........

Toch wil ik dit gedichtje nog even opschrijven voor je.

Geluk

Om geluk uit te drukken
heb je bijzondere woorden nodig.
Waar vind je die?
In een gedicht!
Of soms heel gewoon
in een korte zin.

De regels van een gedicht hebben
een ritme
dat overeenkomt
met het kloppen van je hart
en het rijm is
als een kus
dús
Lieve mens:

Geluk is wat ik je wens!


(door Ina Sipkes de Smit)

Heel veel liefs en een superknuffel voor jou van mij!
Niets is zo hopeloos dat wij geen nieuwe reden tot nieuwe hoop zouden vinden

sen
Berichten: 2897
Lid geworden op: zo 28.05.2006 13:27
Locatie: Polder

Bericht door sen » vr 13.08.2010 17:06

jee jante wat ben ik blij voor je zit met tranen hier
ongelooflijk meiss je heb het toch maar gedaan super
ja ik heb dit geopend omdat er zo vele baat er bij hebben
zie jante haar verhaal :cool:
toppie meiss
dikke knuf van mij

olufade
Berichten: 81
Lid geworden op: ma 17.08.2009 09:14

Bericht door olufade » vr 13.08.2010 17:10

Men kan inderdaad nog de opleiding volgen om TRT te mogen geven, maar dan wel in de VS. In september start er zelfs een opleiding.

Enkel voor specialisten en mensen die al met T & H patienten werken uiteraard.

http://www.tinnitus-pjj.com/training.html

udo j
Berichten: 1753
Lid geworden op: za 29.12.2007 20:48
Locatie: beverwijk

Bericht door udo j » vr 13.08.2010 17:14

Jante, ik zat al te wachten op het verloop van gent. Ze pakken het goed aan en ik hoop dat de oordoppen die je hebt aangemeten gekregen
niet in je hoofd rezoneren als het bij mij doet.

Maar dat heeft denk ik met mijn gehoorgang te maken. Overigens zingen
met vleugel begeleiding lijkt me wat over dreven om dan ook de doppen in te doen. Mits je niet te lang achter elkaar zingt. En je van de vleugel afstaat.

Maar goed dat merk je van zelf wel. Je hebt in ieder geval weer een goed gevoel overgehouden aan je bezoek in gent. Beging er ook wat voor te voelen maar dat zal gezien je verhaal voorlopig niks worden.

Ps, kreeg je nog deanxit voorgeschreven?
mvg udo

sen
Berichten: 2897
Lid geworden op: zo 28.05.2006 13:27
Locatie: Polder

Bericht door sen » vr 13.08.2010 17:17

udo j schreef:Dat is absoluut mooi. Maar ik vraag me af als je T hebt door lawaai schade
en je zelf al redelijk mee om kan gaan wat de trt nog voor je kan doen?

Het geluid is er altijd en wordt echt niet minder hoe ik er ook over denk.
Als je T hebt gekregen op een andere manier kan ik me voorstellen
dat je het kan verbeteren.

Maar het helpt altijd als je mensen je begeleiden die begrip hebben voor
je klachten en zo kan je je al beter gaan voelen.
Ben benieuwd naar Jante,s tweede ervaring aldaar.
mvg udo
http://www.reva-slp-gent.be/nl/SLP-Dien ... /index.asp
udo gewoon bellen naar gent zei kunnen je vraag beantwoorden wat heb je te verliezen gewoon doen sen

Gebruikersavatar
opa cor
Berichten: 3949
Lid geworden op: wo 11.07.2007 14:33
Locatie: kaatsheuvel

Bericht door opa cor » vr 13.08.2010 19:41

Ik heb je uitvoerige verhaal gelezen Jante.
Goed dat je het hier neergezet hebt.
Triest is wel dat ik voorlopig in nederland een dergelijke behandeling niet van de grond zie komen.
Hier zit men te veel vastgeroest in de veronderstelling "er is niets aan te doen".
Wat is dat toch. Is dat gemakzucht, onwil, onverschilligheid betweterigheid . ??????

gr. opa cor

Jante
Berichten: 570
Lid geworden op: zo 10.01.2010 22:24

Bericht door Jante » vr 13.08.2010 23:40

Ja dat vraag ik me nou ook altijd af, opa Cor!!!

Ik had het geluk dat ik aan het begin iemand ontmoette bij wie het helemaal over is gegaan, na 9 maanden. Daar heb ik me altijd mentaal aan vastgehouden.

Het valt me ook op dat de mensen met de meest positieve leuzen achter hun naam (zoals John van Loon: 'One day it will happen...') ook de mensen lijken te zijn die het best genezen.
Een positieve, vertrouwende instelling helpt gewoon. Maar is niet altijd makkelijk...

Groet!
Jante

Jante
Berichten: 570
Lid geworden op: zo 10.01.2010 22:24

Bericht door Jante » vr 13.08.2010 23:42

PS En Udo: zoals Sen zegt, gewoon bellen!

Zij willen jou helpen en ze zullen het doen zodra ze kunnen!!!!

Jante

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast