Gent is Goed

Alle informatie over TRT volgens Jastreboff en Hazell.

Moderators: moderator, forumadmin, Werkgroep OBB

Doerak
Berichten: 5
Lid geworden op: za 20.02.2010 21:36

Gent is Goed

Bericht door Doerak » ma 20.09.2010 03:02

Beste allemaal,

Zoals ik hier eerder heb beschreven ben ik door een acuut geluidstrauma in de wereld van de Hyperacusis en Tinnitus terecht gekomen. Sinds de bijna 9 maanden dat ik hier nu mee te maken heb is mij duidelijk geworden dat het niet alleen een bijzonder ingrijpende aandoening is maar ook op z'n minst zo een complexe aandoening. Daarnaast is het ook nog een zeer persoonlijke aandoening met sterk wisselende klachten.

Toch wil ik een deel van mijn ervaringen hier weergeven omdat ik een stuk gereedschap aangereikt heb gekregen waardoor de kwaliteit van mijn leven substantieel is verbeterd.

Om te beginnen ben ik binnen 2 weken naar Duitsland gegaan om 10 dagen infuustherapie te volgen. Ik wist toen ook al dat die behandeling omstreden is maar aan de andere kant klonken de verhalen dat een vroegtijdige behandeling noodzakelijk zou zijn. Toen dat ook in de nabehandeling niet het gewenste resultaat had, ben ik mij gaan wenden tot acupunctuur met overigens gelijk hetzelfde resultaat.

De enige lotgenote waarmee ik tot op vandaag contact heb, heeft mij deze zomer gewezen op de behandeling in Sint-lievenpoort Gent, het gebruik van ruisgenerators en het TRT model zoals zij dat hanteren. Ik heb direct een afspraak kunnen maken en tijdens het eerste gesprek heb ik van een bijzonder vriendelijke audiologe hoop gekregen. Genezing zou mogelijk zijn. Tijdens het 2e gesprek heb ik een uitleg gekregen over hun zienswijze (TRT-model) en de behandeling (met ruisgenerators) die daarop volgt.
Het resultaat was verbluffend. Ik kon niet geloven dat ik op de terugweg direct al mijn oordoppen niet meer nodig had. Daar had ik 7 maanden mee geleefd. Buiten het feit dat ik er dus ook direct baat bij had, ben ik volgens hun benadering ook bezig met het her-trainen (re-training) van mijn tolerantiegrens m.b.v. de ruisgenerators. De behandeling van T volgt volgens betreffende Belgische audiologe in een later stadium.

Het is me inmiddels ook duidelijk dat er verschillende manieren van denken de ronde doen als het gaat om wat de TRT methode genoemd kan worden. De opleiding met betrekking tot TRT zou alleen nog in Amerika bestaan. In Nederland ken ik wel de zienswijze zoals ze daar in België ook over denken namelijk de invloeden van het limbisch systeem, het vegetatieve zenuwstelsel etc. Maar mijn K&O arts (een specialist op dit gebied) is bijvoorbeeld niet bekend met het fenomeen ruisgenerator. In Nederland spreek men overigens wel over een ruismaskeerder maar volgens mijn informatie is die manier van werken hier inmiddels achterhaald. Een verklaring van de audiologe in Gent was, dat dit een andere naam is voor hetzelfde (?) en ofschoon zij al 10 jaar werken met de ruisgenerator niet iedereen hier per definitie zo bij gebaat is, zoals ik dat ben.

Soms zeggen mensen tegen me; ik zou helemaal gek worden van dat geruis maar zij weten niet waar ik vandaan kom. Dit jaar is voor mij begonnen met een reisje naar de hel. Sommige zullen misschien begrijpen wat ik bedoel anderen kunnen alleen vermoeden. Daarbij gaf de hulpverlening mij hier in Nederland geen enkel zicht op perspectief. Ik ben enorm geholpen met de ruisgenerators en dat lijkt mij wellicht ook voor anderen belangrijk nieuws.

Ik heb begrepen dat zij in Gent inmiddels overspoeld worden met mensen uit Nederland maar het zou mij niet verbazen als Gent zelf ook contact zoekt met Leidschendam en Ede om hun ervaringen te delen als het gaat om hun manier van werken en het positieve effect van ruisgenerators op mensen met H en T. Volgens Gent is overigens iedere vorm van H en T zodanig te behandelen dat er sprake kan zijn van genezing en dat heb ik in Nederland sowieso nog nooit iemand horen zeggen. Waarom kan in België wel wat in Nederland niet kan ?
Ik hoor hier in Nederland alleen mensen horen praten over acceptatie, iets wat in mijn geval nog verstrekkende gevolgen had kunnen hebben. Dubieus detail is wel dat de ruisgenerators zoals ik die aan de oren heb, van oorsprong een Nederlands (jawel) product zijn. Wie het nog begrijpt mag het zeggen ... graag.
Laatst gewijzigd door Doerak op ma 20.09.2010 18:02, 1 keer totaal gewijzigd.

sen
Berichten: 2897
Lid geworden op: zo 28.05.2006 13:27
Locatie: Polder

Bericht door sen » ma 20.09.2010 10:03

Wat je nu heb noemen ze dus in gent ruisgenerator en hier ruismarskeerder,is het een gehoorapparaat met ruis
Stellen zei dat voor je in of,jante heeft volgens mij een tafelruisgenerator
Nee ik snap het niet al 10 jaar belgie en nederland zegt mee leven,hoop dat lievenpoort ,contacht op neemt met ,nederland en hier wat gevestigt word
ooooooo.heel blij voor je doerak

Gebruikersavatar
opa cor
Berichten: 3949
Lid geworden op: wo 11.07.2007 14:33
Locatie: kaatsheuvel

Bericht door opa cor » ma 20.09.2010 11:45

Inderdaad: Wie het begrijpt mag het zeggen.
Ik ben in de loop der jaren met meniere, ernstige tinnitus en hyperacusis bij respectievelijk plaatselijke KNO arts geweest (niks aan te doen praten we niet verder over).
Vervolgens 8 x onderzoeken in Dijkzigt Rotterdam (uitslag dubbelzijdige m.t en h. niks aan te doen.)
Daarna consult Maastricht uitslag (zelfde verhaal als in Rotterdam )

Als ik dan de verhalen lees over Gent is mijn conclusie :
Ik wordt doodziek van de KNO in Nederland.

vr.gr opa cor

Gebruikersavatar
nieske
Berichten: 174
Lid geworden op: ma 05.01.2009 11:50
Contacteer:

Bericht door nieske » ma 20.09.2010 14:07

Oh Doerak wat een fantastisch verhaal.
Heel herkenbaar. Toen ik net H had, las ik op een Amerikaans forum.
Hyperacusis is a living hell. Zo ervaarde ik dat ook.
Ik heb ook TRT Gent gedaan en ongeveer 7 mnd de ruisgeneratoren in gehad. Nu voor 90 % genezen.
Ook ik stuitte hier bij de medici op een afwijzende houding ten opzichte van TRT zoals in Gent gegeven.

sen
Berichten: 2897
Lid geworden op: zo 28.05.2006 13:27
Locatie: Polder

Bericht door sen » ma 20.09.2010 14:55

De resultaten zijn er toch ,raar toch, nieske dat ze zo reageren

wat willen ze dan met ons,er mee leren :-( leven ,zouden die dokters zelf ook zo reageren als ze dit hadden,tjonge jonge we moeten dus naar de t.v ,voor dat ze wakker worden in ons land,mmmmm zal wel geld zijn zoals altijd
ppffffffff
nauw opa cor ik begrijp het niet meer,dus allemaal naar de tinnitus bijeenkomst in lunteren zie het progamma ppffffff :-P

Doerak
Berichten: 5
Lid geworden op: za 20.02.2010 21:36

Bericht door Doerak » ma 20.09.2010 18:54

Dank voor jullie reactie.

Feitelijk gaat mijn verhaal nog iets verder. Ik heb van voornoemde audiologe in Gent ook het tafelmodel op proef gehad. Dat beviel op zich prima maar via een kennis werd ik op de hoogte gebracht van het feit dat er tegenwoordig wekkers bestaan die natuurgeluiden produceren. Bij de Hema gevonden en dus aan de audiologe gevraagd of dergelijke geluiden ook hetzelfde TRT-effect teweeg brengen. Zij stelde dat het waarschijnlijk geen breedbandruis betreft maar dat dat op zich ook niet noodzakelijk hoeft te zijn. Ieder geluid is goed zolang het aanvaardbaar geluid is. Alleen stilte is funest voor het proces.
Welnu, het Hema apparaat functioneert prima, het heeft 4 natuurgeluiden in volume ook regelbaar kost 49 euro en dat scheelt sowieso 200 euro met het tafelmodel zoals ik dat op proef had. Bovendien heb ik meteen een nieuwe wekker en dat is ook mooi.
De oor-modellen kosten inderdaad 640 euro en zijn van het type Viennatone Silent Star-1. Deze zijn ook qua volume instelbaar. Nieuwere modellen zouden storingsgevoelig zijn. Ook de counseling is belangrijk en dat kost tot mijn verbazing in Gent maar 30 euro dus voor die prijs hoef je dat ook niet te laten. Ik ga het natuurlijk nog wel proberen terug te krijgen van zorgverzekeraar.

Tot slot heb ik zelf een digitale geluidsrecorder aangeschaft en ga daar o.a. het geluid van de zee mee opnemen om ze vervolgens in repeterende functie als achtergrond af te spelen op cd. Ik kan dat dan zelf beter. Tropisch regenwoud, waterval geluiden, kabbelend beekje en woestijn geluiden volgen later. Misschien is een mix wel wat. Dan krijg je vanzelf breedband :-)

Gebruikersavatar
Jacob
Berichten: 238
Lid geworden op: wo 28.07.2010 21:27

Bericht door Jacob » ma 20.09.2010 21:13

Doerak schreef:via een kennis werd ik op de hoogte gebracht van het feit dat er tegenwoordig wekkers bestaan die natuurgeluiden produceren. Bij de Hema gevonden en dus aan de audiologe gevraagd of dergelijke geluiden ook hetzelfde TRT-effect teweeg brengen. Zij stelde dat het waarschijnlijk geen breedbandruis betreft maar dat dat op zich ook niet noodzakelijk hoeft te zijn. Ieder geluid is goed zolang het aanvaardbaar geluid is. Alleen stilte is funest voor het proces. )
Echt waar? Ik val bijna van m'n stoel. Is het zo simpel?
Dat geluid wordt niet speciaal voor je bewerkt?
Is niet per geval/patient verschillend?

Gebruikersavatar
Maartje
Berichten: 1143
Lid geworden op: zo 22.11.2009 18:28

Bericht door Maartje » ma 20.09.2010 21:59

Wat mij benieuwd, die ruisgeneratoren, zetten ze daar wel een ruis op die op de persoon is afgesteld? Of zou ik zo de ruisgenerator van een ander kunnen gebruiken? (dit laatste bij wijze van spreken dan...) :P

Doerak
Berichten: 5
Lid geworden op: za 20.02.2010 21:36

Bericht door Doerak » di 21.09.2010 00:07

Ja dat zou kunnen ... en zo simpel is het inderdaad

Gebruikersavatar
Jacob
Berichten: 238
Lid geworden op: wo 28.07.2010 21:27

Bericht door Jacob » di 21.09.2010 04:04

Als ik nog even door mag vragen:
Deel 1 van de therapie is het langdurig gebruik van ruisgeneratoren.
Deel 2 van de therapie is het innemen van voorgescheven middelen
als Deanxit en Rivotril?

olufade
Berichten: 81
Lid geworden op: ma 17.08.2009 09:14

Bericht door olufade » di 21.09.2010 08:54

Jacob schreef:
Doerak schreef:via een kennis werd ik op de hoogte gebracht van het feit dat er tegenwoordig wekkers bestaan die natuurgeluiden produceren. Bij de Hema gevonden en dus aan de audiologe gevraagd of dergelijke geluiden ook hetzelfde TRT-effect teweeg brengen. Zij stelde dat het waarschijnlijk geen breedbandruis betreft maar dat dat op zich ook niet noodzakelijk hoeft te zijn. Ieder geluid is goed zolang het aanvaardbaar geluid is. Alleen stilte is funest voor het proces. )
Echt waar? Ik val bijna van m'n stoel. Is het zo simpel?
Dat geluid wordt niet speciaal voor je bewerkt?
Is niet per geval/patient verschillend?
Als TRT ervaringsdeskundige geef ik hier even antwoord op.

Neen, uiteraard is die ruisgenerator niet individueel op jou afgestemd qua geluid. De ruisgeneratoren leveren gewoon een breedband ruis, die je qua geluid moet instellen net onder het volume van je T. Je kan hem dus enkel luider of stiller zetten.

Het is echter de bedoeling dat je je T er nog net boven hoort, want is de redenering, aan iets wat je niet hoort kan je ook niet wennen.

Ruismaskeerders zijn dan ook de grootste vijand van de TRT.

In principe kan dit dus ook met andere geluid, maar breedbandruis zou toch het beste zijn heb ik mij laten vertellen.

Gebruikersavatar
Jacob
Berichten: 238
Lid geworden op: wo 28.07.2010 21:27

Bericht door Jacob » di 21.09.2010 09:47

olufade schreef: Het is echter de bedoeling dat je je T er nog net boven hoort, want is de redenering, aan iets wat je niet hoort kan je ook niet wennen.

Ruismaskeerders zijn dan ook de grootste vijand van de TRT.
Veel dank voor je uitleg Olufade. Het blijft me intrigeren, want opnieuw zijn we bij een bekend punt aangeland dat voor mij nog altijd niet afdoende is verklaard. Wat ik nu meen te moeten begrijpen is dat in beide soorten 'ruisgebruik' precies dezelfde ruis wordt gebruikt, van natuurgeluiden tot white noise. Overal vrij verkrijgbaar.

Bij ruismaskering 'verdrinkt' je eigen piep of ruis in het geluid van de generator.

Bij 'geluidsverrijking', zoals toegepast door TRT/J&H, moet je eigen ruis er net bovenuit klinken.


Als dit waar is zou Het Grote Verschil neerkomen op een klein verschil in de stand van de volumeknop!!!
Het zal toch niet waar zijn....
Wie kan uitleggen wat er niet deugt aan mijn redenering?

olufade
Berichten: 81
Lid geworden op: ma 17.08.2009 09:14

Bericht door olufade » di 21.09.2010 10:44

De basisredenering van de TRT is dat je aan het geluid van de T moet 'habitueren' of gewennen. Zodat je hersenen dat signaal op den duur gaan negeren, of als niet langer bedreigend ervaren.

Hierdoor gaat je lichaam ook niet meer negatief reageren (onrustig zijn, angstig zijn,...) als je het geluid hoort, waardoor het als vanzelf steeds minder belangrijk én minder luid wordt. Alhoewel luid hier een relatief begrip is, de meeste studies wijzen uit dat het geluid van T over de jaren helemaal niet luider wordt, enkel de perceptie ervan.

Het principe van TRT is dus dat je het geluid nog net moet horen, zij het opgenomen in een breedbandruis, zodat je hersenen eraan kunnen wennen. Maskeer je het geluid volledig, dan kunnen je hersenen er ook nooit aan wennen, en zal het probleem steeds terugkeren van zodra je de maskeerder uitzet.

Absolute stilte is ook een grote vijand van TRT, in een absoluut stille omgeving zal je T geluid immers als een paal boven water staan, waardoor de kans op negatieve reactie in je lichaam opnieuw sterk toeneemt.

Gebruikersavatar
Jacob
Berichten: 238
Lid geworden op: wo 28.07.2010 21:27

Bericht door Jacob » di 21.09.2010 11:18

olufade schreef:De basisredenering van de TRT is dat je aan het geluid van de T moet 'habitueren' of gewennen. Zodat je hersenen dat signaal op den duur gaan negeren, of als niet langer bedreigend ervaren.
Dat heb ik begrepen, want ik heb inmiddels een en ander gelezen over Jastreboffs' uitgangspunt. Ik vind zijn benadering van het probleem een soort opluchting. Niet meer tobben over eventuele oorzaken, niet meer gissen, maar het zenuwgestel dat jou belazert als het ware terug belazeren. Dat zal 'm leren! Deze gedachte alleen helpt al om dreigende paniekmomenten te bezweren.

Maar voor mij blijft het hele kleine verschil in de toepassing van ruis voorlopig nog even bestaan.

Gebruikersavatar
nieske
Berichten: 174
Lid geworden op: ma 05.01.2009 11:50
Contacteer:

Bericht door nieske » di 21.09.2010 11:19

Ik had alleen Hyperacusis,
Ik mocht hem zo hard doen, als voor mij prettig was om aan te horen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten