Tuinwachter werkt niet: vraag is of hij overlast veroorzaakt

Alle interessante nieuwtjes en artikelen uit de krant, de TV, tijdschriften enz.

Moderators: moderator, forumadmin

Plaats reactie
vragen
Berichten: 332
Lid geworden op: do 19.08.2010 14:17

Tuinwachter werkt niet: vraag is of hij overlast veroorzaakt

Bericht door vragen » ma 10.11.2014 10:47

Volkskrant van 10 oktober 2014:

Door: Jeroen Trommelen 10 oktober 2014, 02:00 1
© Tuinwachter
Product
Solar Tuinwachter
Prijs € 15-30 euro
Verkrijgbaar tuincentra, postorderbedrijven
Oordeel *
Het is veilig en diervriendelijk en werkt ook nog eens op zonne-energie. Volgens de catalogi van diverse postorderbedrijven is de Solar Tuinwachter een ideale, groene en milieuvriendelijke manier om overlast te bestrijden van 'honden, katten, hazen, muizen, mollen en ratten'. Dat doet hij met hoogfrequent geluid waaraan dieren een hekel zouden hebben. Het ding wordt vooral gekocht om in de tuin poepende katten te verjagen aanleiding voor veel burenleed.
Geluid is beter dan klemmen, strikken of gif. Bovendien is gif tegen katten zelden effectief en geldt volgens gebruikersfora van hobbytuiniers hetzelfde voor de speciaal geurende planten of bloemen waar katten een hekel aan zouden hebben. Daar haalt poes haar neus voor op.
Werkt de Solar Tuinwachter wel? Nog voordat we hem kunnen installeren om dat uit te proberen, blijkt dat natuurprogramma VARA's Vroege Vogels die test al eens heeft laten uitvoeren. Volgens het Kenniscentrum Dierplagen zijn de apparaten vrijwel zeker zinloos. Zo blijken muizen zich best prettig te voelen in de buurt van het apparaat en daar zelfs te nestelen. Twee VARA-honden vonden de piepende Solar Tuinwachter interessant genoeg om in de bek te nemen en een lik te geven. Er bestaat geen onderzoek dat de effectiviteit van het apparaat bevestigt, zegt het Kenniscentrum. De wetgever stelt zoiets ook niet verplicht. De fabrikant kan beweren wat hij wil.
Pijn aan de oren
Er kan echter pas na een blootstelling van 8 uur sprake zijn van een gezondheidsrisico
Vorig jaar werd bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen een adverteerder die beweerde dat het apparaat 'ultrasoon' geluid produceertdat voor mensen 'nagenoeg niet hoorbaar is'. Dat klopt niet, zei de commissie. Het is geen ultrasoon maar hoogfrequent geluid, en een groot deel daarvan ligt onder de frequentie van 20 kHz die goed hoorbaar is.
De echte vraag is niet of de Tuinwachter werkt, maar of hij te veel overlast en schade veroorzaakt voor mens en dier. Op pieptonen.nl, waar geluidsgevoelige burgers hun klachten deponeren, blijkt dat hij bij sommige mensen pijn doet aan de oren. Afgelopen maart leidde dat zelfs tot Kamervragen aan staatssecretaris Mansveld van Milieu.
Zij gaat er niks aan doen, zei ze. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht enkele kattenverjagers. Resultaat: 'Bij een enkel toestel zijn de meetwaarden tot op een afstand van 7 meter hoog te noemen. Er kan echter pas na een blootstelling van 8 uur sprake zijn van een gezondheidsrisico. Een dergelijke lange duur van de geluidsblootstelling treedt bij normaal gebruik niet op.'


Die laatste gegevens kloppen niet. Ook bericht naar NVVS en anderen is gegaan dat het pas n a 8 uur schadelijk is. Dat komt omdat GGD arts uit Amsterdam de gegevens heeft veranderd van 140dB naar 80dB en van 13 naar 21Khz toonhoogte heeft gewijzigd. Als je dat zo stelt is dat inderdaad veilig. Alhoewel?

simonverkerk
Berichten: 1
Lid geworden op: vr 17.07.2015 18:54

Re: Tuinwachter werkt niet: vraag is of hij overlast veroorz

Bericht door simonverkerk » za 18.07.2015 17:30

Ik heb pas geleden nog een goede manier gevonden om ongedierte in de tuin te bestrijden, wij hebben er al last van sinds we in ons huidige huis wonen. Met carbid is ht in ieder geval voor een tijdje goed opgelost.

http://www.melkbusshop.nl/mollen-verjagen/

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten