tinnitus wordt erg lastig de laatste maanden

Moderators: moderator, forumadmin

Plaats reactie
chris81

tinnitus wordt erg lastig de laatste maanden

Bericht door chris81 » wo 28.05.2008 01:30

Ik heb al ongeveer vier - vijf jaar tinnitus. (denk ik) Van wat ik mij kan herinneren ben ik een keer flink verkouden geweest waarna alles dicht zat. (ogen, neus, en enorme druk op de oren) Toen dat eenmaal voorbij was had ik last van twee dingen:

- krakende oren tijdens slikken (daarvoor nooit last van gehad. En tot op de dag van vandaag aanwezig)
-soms last van lichte 'tikjes' in een van mijn oren...

Ik wist niet wat het was en ging daarom maar op bed liggen of ergens relaxen. Vervolgens was het over. Prima, dacht ik.

Naarmate het jaar vorderde werd het erger. Van zo nu en dan tikjes werden het vreemde piepjes. Soms wat druk op de oren, maar niet vaak. Ik ben naar de dokter geweest, maar die keek even in mijn oren en zei dat er niks aan de hand was. Hij stuurde mij weer weg. Ik wist op dat moment helemaal niets van tinnitus.
De piepjes waren niet constant. Soms was er namelijk helemaal niks. Of een licht ruis/briesje. En een andere keer ging het van hard naar zacht en andersom. Kortom het was niet constant. Vrij vaag en onregelmatig.

Vooral na een inspanning of douchen kon ik van piepjes naar 'niks' of lichte ruis gaan. Douchen werkte alleen met warm water. Dat heb ik nooit begrepen en na een doktersbezoek waar ik dit toevallig ter sprake stelde verklaarde hij mij 'voor gek'. Als ik namelijk warm water over mijn hoofd en in mijn oren liet lopen, was het gepiep binnen no time weg of veranderd in een zacht 'briesje'. Bijkomend effect van water in mijn oren was, dat ik kort enorm duizelig werd... (ik heb later gelezen dat dit normaal is....) Ook nog iets vreemds.. ik had heel vaak dat ik wakker werd met gepiep... zodra ik was opgestaan en even iets was gaan doen merkte ik dat het of weg was of overgegaan in lichte ruis.

Ik weet ook nog dat ik gevoelig werd voor geluid. Bijvoorbeeld als ik borden in de kast legde na het afwassen. (maar ook van andere dingen zoals een voorbij razende trein) Het gekletter deed pijn aan mijn oren. Dit heb ik nu nog steeds.

Vanaf dat moment weet ik het niet meer zo goed. Ik heb op een gegeven moment op maat gemaakte oordoppen aangeschaft (deze heb ik nu +-3-4 jaar) omdat ik concerten begon te bezoeken en in een poppodium ging werken. Ik ben vroeger gedurende een bepaalde periode vrij vaak uitgeweest. Alleen in cafés e.d. Maar nooit echt meer dan dat. Bij concerten e.d. heb ik vrijwel nooit (uitgezonderd enkele keren) onbeschermd rondgelopen. Wel heb ik in het verleden thuis muziek geluisterd en een koptelefoon opgehad.

De piepjes bleven.. maar nooit echt lang. Dan weer een dag niets of gewoon een week lang een hele zachte ruis. Echter, gedurende de jaren werd het steeds frequenter. De laatste maanden hoor ik alleen maar gepiep. Het kost mij ontzettend veel moeite om alleen de zachte ruis (of heel soms niks) te horen. Ik probeer veel te sporten en te ontspannen. Echter, het is niet meer als voorheen. Het lijkt niet meer weg te gaan...

Ik ga weinig meer naar concerten of omgevingen met hard geluid, omdat ik als de dood ben dat het nog erger wordt. (zeker als ik verhalen van andere ‘lotgenoten’ lees over straaljagergeluiden en fluitende ketels) Zelfs bij het minste geringste (voorbij razende trein, muziek in café, vallend iets, etc.) gaan de oordoppen of snel de vingers in de oren. (die geluiden doen ook gewoon echt pijn)

Je leest het al, het begint een soort van dagelijks probleem te worden.
Ik vind het enorm vervelend en heb er met werkzaamheden en studie last van. Ik kan mij erg moeilijk concentreren. En ik heb al een aantal keer hele middagen naar dat gepiep zitten luisteren met oordoppen in, terwijl er veel andere nuttige dingen te doen waren.

De laatste maanden, zo niet jaar heb ik vaak last van druk op mijn oren. Tevens doet het soms pijn... ik bedoel niet het geluid dat pijn doet, (zoals boven beschreven) maar gewoon echt pijn aan mijn oren. Ook lijkt er tijdens die druk vocht in mijn oren/achter het trommelvlies te zitten. Ik kan het ook horen als ik bv slik. (aanvulling nov 2008: dit gevoel van de aanwezigheid van ‘vocht’ heb ik al een tijdje niet meer ervaren. De druk en pijn zijn wel bijna continue aanwezig)

Ik heb een vorm van autisme en ben dus van nature gevoelig voor geluid en overprikkeling. Dit wist de dokter ook, misschien heeft hij mij daarom 'gewoon' twee keer weggestuurd. Ik kon het zelf daarom de afgelopen jaren ook niet erg plaatsen. En ik vond het vreemd dat het de ene keer aanwezig was en de andere keer niet.

Nu begint het toch wel erg vervelend aanwezig te zijn... en ik wil eigenlijk dat er iets gebeurd. Ik denk eraan (ik heb inmiddels een nieuwe dokter) om weer naar de dokter te gaan en kijken wat hij zegt.

Ik hoop eigenlijk dat het niet blijvend is , maar dat ik toch een een of andere aandoening heb of iets dergelijks wat verholpen kan worden. Tenminste, ik hoop het maar om nog fatsoenlijk en geconcentreerd werkzaamheden als een studie te kunnen volgen. Studeren is echt een hel als het niet rustig is.....

Dit was mijn verhaal....
Laatst gewijzigd door chris81 op za 06.12.2008 10:15, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
JV
Berichten: 664
Lid geworden op: di 19.07.2005 11:32
Contacteer:

Bericht door JV » wo 28.05.2008 08:10

Hoi Chris, welkom hier!
Je verhaal bevat best wel veel 'bekende / herkenbare' punten.
Volgens mij moet je echt op zoek naar hulp en normaal gesproken zou je -via de huisarts en/of kno-arts - daarvoor bij een Audiologisch Centrum terecht moeten komen. Daar zitten ongetwijfeld mensen die je kunnen helpen, voorzover dat met tinnitus mogelijk is.
Laat je in ieder geval niet afschepen door je huisarts of kno-arts met de mededeling 'leer er maar mee leven'! Sterkte!

Groet,
JV
Info? Tinnitus? -----> www.jvrijsen.nl

Gebruikersavatar
annelies E
Berichten: 70
Lid geworden op: vr 28.03.2008 13:51

Bericht door annelies E » wo 28.05.2008 15:45

Hoi Chris, welkom op dit forum.
Kan me helemaal vinden in de reactie van JV.
Jij hebt klachten en die beïnvloeden jouw functioneren, eis gewoon een doorverwijzing naar de KNO.
Artsen zijn geen goden en kunnen ook niet alles weten,al denken sommigen van wel.
Sterkte en groetjes Annelies
Ervaring is de optelsom, van alle vergissingen, die je begaan hebt.

chris81

Bericht door chris81 » ma 10.11.2008 15:18

Ik ben inmiddels bij de huisarts geweest (een nieuwe) die mij naar het audiologisch centrum heeft gestuurd. De huistarts constateerde meteen dat mijn trommelvliezen naar binnen zijn getrokken en er dof uitzien. Het is wel 'vreemd' Maar, dat hoeft nog niet meteen iets te betekenen. Al is het niet zoals de meeste mensen het hebben.. recht en glanzend.

De audioloog constateerde dat ik de lage tonen niet goed hoor en hij vindt nader onderzoek zeer wenselijk, omdat normaliter de hogere frequenties beschadigd zijn en die zijn bij mij nog prima in orde.

Binnenkort ga ik dus naar de specialist. Ik ben benieuwd.

Ondertussen word ik nog steeds para van dat gepiep en geruis waar maar geen patroon in lijkt te zitten. Het ene moment word ik weggepiept en het andere moment hoor ik een zeer relaxed licht achtergrondruisje.

Gebruikersavatar
JV
Berichten: 664
Lid geworden op: di 19.07.2005 11:32
Contacteer:

Bericht door JV » ma 10.11.2008 17:40

Hoi Chris,
Uit je bericht maak ik op dat je in ieder geval serieus geholpen wordt op dit moment! Sterkte verder en hopelijk is er een herstelbare oorzaak voor je klachten te vinden!

Groet,
Jos
Info? Tinnitus? -----> www.jvrijsen.nl

chris81

Bericht door chris81 » di 11.11.2008 01:00

Ik hoop echt dat het een oplossing kan bieden. Het wordt de laatste tijd weer enorm lastig en lijkt wel in intensiteit toe te nemen. Dus zit je 's avonds laat toch nog maar ff achter de comp of ga je een blokje om in de hoop daarna snel in slaap te vallen.

Tis mij de afgelopen tijd al een paar keer voorgekomen dat ik tot 6 uur 's morgens wakker lag.

Ik wil alleen maar van de piep af. Een gehoorverlies (die ik klaarblijkelijk op het eerste gezicht niet echt heb) neem ik op de koop toe. Wat ik nu hoor en waarneem vind ik prima.

chris81

Bericht door chris81 » do 04.12.2008 12:39

Ik ben inmiddels geweest en de uitslag van de KNO arts is dat mijn gehoor enorm goed is. 'Mensen zouden jaloers zijn op je gehoor'

OK :?

Hij heeft geen verklaring en ik ga nu maar naar een psycholoog om te leren er mee te leven.

Gebruikersavatar
JV
Berichten: 664
Lid geworden op: di 19.07.2005 11:32
Contacteer:

Bericht door JV » do 04.12.2008 15:55

Het Audiologisch Centrum sla je over??

Gr.
Jos
Info? Tinnitus? -----> www.jvrijsen.nl

chris81

Bericht door chris81 » za 06.12.2008 10:10

Ik ben niet doorverwezen naar het audiologisch centrum. Wel naar de psycholoog. (door de KNO arts) Ik heb er zelf ook niet aan gedacht. Wat zouden deze mensen nog kunnen betekenen?


http://www.ac-eindhoven.nl:8080/?cat=27
Oorsuizen, oftewel tinnitus in het latijn, is het verschijnsel dat mensen ruis-, brom- of fluitgeluiden horen zonder dat deze aangeboden worden aan het oor. De geluidssensatie ontstaat dus in de luisteraar zonder dat er een echt geluid aan ten grondslag ligt! De sterkte en de klank van de geluidssensatie verschilt van persoon tot persoon.

Oorsuizen komt veel voor; ongeveer 2 % van de mensen heeft te lijden onder een ernstige tinnitus; bij een kwart daarvan (dus 0.5 %) is de aandoening ondraaglijk en is de persoon zwaar gehandicapt.
De exacte oorzaak van oorsuizen is niet bekend. Men vermoedt dat de stoornis in het orgaan van Corti ligt of in de primaire zenuwvezels. Wel is bekend dat een binnenoorslechthorendheid vaak gepaard gaat met oorsuizen. Oorsuizen komt echter ook voor bij otosclerose, een oorontsteking en enkele andere ziektebeelden. Uitvoerige diagnostiek door de kno-arts en het Audiologisch Centrum is noodzakelijk.

Oorsuizen is vaak, net als alle andere aandoeningen in het binnenoor of in de gehoorzenuw, niet te opereren of met medicijnen te bestrijden. Mensen kunnen alleen "leren omgaan" met zo’n permanent aanwezig geluid. Spanning en vermoeidheid kunnen het oorsuizen echter sterk doen toenemen. Soms helpt het dragen van een gewoon hoortoestel bij het overstemmen. Bij een audiologisch onderzoek wordt altijd onderzocht of het oorsuizen overstembaar is. Door het horen van andere geluiden valt het oorsuizen minder op. Bij ongeveer 50% van de patiënten heeft het dragen van een hoortoestel een positieve werking.

Oorsuizen wordt soms getracht te ‘verdoezelen’ door een maskeersignaal aan te bieden. Er wordt een geluid aan het oor aangeboden dat lijkt op de tinnitus. Het enige voordeel dat de patiënt dan heeft, is de wetenschap dat het geluid nu van buitenaf komt en daardoor beter verdraagbaar is. Helaas horen we vaak van de dragers van zo’n tinnitusmasker dat het oorsuizen na verloop van tijd weer hoorbaar wordt. Wordt het geluid als zeer hinderlijk ervaren dan geeft psychotherapie soms een steun bij het helpen verdragen ervan. De maatschappelijk werkende van het Audiologisch Centrum verzorgt deze begeleiding.

Ervaringen en adviezen van mede-patiënten zijn echter zeer bruikzaam. Op een audiologisch centrum zijn deze adviezen bekend, is literatuur aanwezig en zijn de patiëntengroepen bekend.
Als ik dat zo lees namelijk niet heel veel. Ik had al 2 maanden mijn hoop op de kno arts gevestigd.... en dan nu nog een teleurstelling? :?

De afgelopen 2 dagen hoorde ik weer alleen een zacht ruisje. Heel relaxed. Echter, sinds vanmorgen vanaf het moment dat ik wakker was weer veel 'hoge tikjes.' Gekkenhuis!!!

Gebruikersavatar
JV
Berichten: 664
Lid geworden op: di 19.07.2005 11:32
Contacteer:

Bericht door JV » za 06.12.2008 17:15

Het AC kan je verder begeleiden met je T-probleem, bijv door een ruismaskeerder te proberen of 'acceptatie-curses'. Een andere optie daarvoor is het BDDS. Ook kan je via het AC psychologische hulp krijgen (en dan van psychologen die iets weten van T, dat is bij 'reguliere' meestal niet het geval).
Je 'linkt' door naar het AC in Eindhoven... daar ben ik zelf ook geweest en ze deden echt wel hun best.

Gr.
Jos
Info? Tinnitus? -----> www.jvrijsen.nl

chris81

Bericht door chris81 » do 26.03.2009 11:45

Mijn dokter verwijst mij helaas niet meer verder. Voor het AC heb je een verwijzing nodig.

Ik ben 1x bij de medische psycholoog geweest (via kno) en heb een vervolg afgezegd, omdat ik niet het gevoel had dat deze er genoeg van af wist.

Zit nu dus nog steeds ongeholpen, heb last tijdens studie/werk... maar ja.

Gebruikersavatar
Kees
Berichten: 7000
Lid geworden op: zo 17.07.2005 11:30
Locatie: Deventer

Bericht door Kees » do 26.03.2009 15:35

Als je huisarts je niet wil doorverwijzen kun je altijd een second opinion aanvragen.
Of nog assertiever met je vuist "op tafel slaan".

Ook kun je naar je KNO-arts voor een verwijzing naar het AC.
Groeten,

Kees.

E-mail: info@keesdevries.eu

Gebruikersavatar
JV
Berichten: 664
Lid geworden op: di 19.07.2005 11:32
Contacteer:

Bericht door JV » do 26.03.2009 17:23

Helemaal mee eens!
Info? Tinnitus? -----> www.jvrijsen.nl

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten