Kun je met erge T en H nog vliegen?

Moderators: moderator, forumadmin

Vincent

Bericht door Vincent » do 20.04.2006 22:50

Beste Tineke,

Ik ben geen chirurg en ook geen specialist en heb (tot nu toe) niet de T & H gehalte zoals jij hebt. Dus wat ik nu ga zeggen is puur vanuit mijn logica beredeneerd en nergens anders van.

Goed, ik heb je artikel gelezen, erg mooi trouwens, en vraag me of je ook een erge gehoorverlies hebt bij de T & H? mocht dit het geval zijn, dan zou ik idd niet gaan vliegen.

Maar ik ben de laatste paar dagen bezig met een theorie, vooral voor de H. Als je bang wordt van geluid, dan ga je je oren beschermen. Die bescherming zorgt ervoor dat je oren wel niet meer beschadigd raken, maar ook dat jouw tolerantie niveau nog lager gaat worden en dan is op een gegeven moment elke geluid te hard. Vergelijk het met een aboriginal die in New York weggezet wordt. Die wordt helemaal gek van al het geluid, en logisch.

Jouw hersenen wennen zich aan de situatie, dus als je een jaar in soedan woont, ga je op een gegeven moment aan de hitte wennen. Zo ook met geluid. Door stapje voor stapje die oordoppen uit te doen of door meer dingen te doen (bv vliegen) gaat die tolerantie omhoog. Zo laat je je hersens weten dat die harde geluiden, ok zijn. En nu bedoel ik niet dat je nu recht voor speakers en vliegtuigen moet gaan staan zonder oordoppen, maar naar de supermarkt enzo misschien wel.
Zo ook met dat vliegen. Je bent zo bang dat er iets gaat gebeuren, dat er waarschijnlijk ook iets gaat gebeuren. Maar ik zeg tegen je, neem die stap en ga (met oordoppen!!!) dat vliegtuig in en vecht tegen je angst. Want die allerdaagse geluiden, brengen (denk ik) geen meer schade a/h hoor. Alleen onze hersens zeggen van wel vanwege die trauma's die we allemaal op de 1 of andere manier hebben opgelopen. Je hersens zijn geschrokken en zeggen nu: "stop dit is teveel geluid"
Want als ik het nu lees, heb jij, anderen en ik geen normaal, laat staan leuk leven. En dat is echt verschrikkelijk.
Nogmaals ik heb het niet zo erg als jij, maar ik merk dat als ik er tegen vecht, de H (voorlopig?) minder wordt.

Hoop trouwens dat anderen hier ook iets mee kunnen (mocht ik het helemaal verkeerd zien, dan hoor ik dat ook graag!!)

Dus neem earplanes me voor het dalen en oordoppen voor de rest.

Maar uiteindelijk is het jouw keuze en jouw keuze alleen. Ik wens je veel sterkte en wijsheid toe bij je keuze

Vincent
PS heb overigens niet gevlogen met T & H
Laatst gewijzigd door Vincent op do 20.04.2006 23:12, 1 keer totaal gewijzigd.

Henk
Berichten: 17
Lid geworden op: zo 11.12.2005 23:24

Bericht door Henk » do 20.04.2006 23:11

Vincent,

Leesvoer: http://www.tinnitus.org/home/frame/hyp1.htm

Kun je je theorie mooi mee vergelijken ;-)

Overigens bestaat er iets als 'reactieve tinnitus' - en daar zit ondergetekende helaas mee.

Ik heb van geluiden van laag - gemiddeld niveau (tot max 65 dB) onlangs weer meer tinnitus & pijn opgelopen. En ik beeld me die tinnitus en pijn niet in ...

Wat je wel kunt 'inbeelden' zijn dus te negatieve houding c.q. reflexen, altijd op je hoede zijn, enz. Een soort onterechte geluidsangst - maar deze levert geen tinnitus en/of pijn op ...

Groeten,
Henk

Vincent

Bericht door Vincent » do 20.04.2006 23:37

Henk,

Bedankt voor het stuk, had het al denk ik al eerder gelezen, ben afgelopen pasen alleen bezig met theorieën a/h verzamelen en heb dan ook een eigen conclusie getrokken.

Maar wil wel even zeggen dat ik het niet over "inbeelden" heb, maar over reactie mechanismes van de hersenen, waar ondere pijn uit kan voorkomen. Vergelijk het met een spastisch darm. Je voelt pijn, je ontlasting is raar, je hebt honger, zelfs je mond smaakt raar. En de doktoren kunnen niks vinden en toch al die klachten. En die beeld je je niet in. Het zijn reacties van de geest, die zich uiten in het fysieke lichaam.

Voorbeeld: als jij je hand in het vuur steekt, dan zegt je hersenen niet gelijk, maar altijd na even "pijn"en dan trek je je hand weg. Sommigen mensen voelen helemaal geen pijn meer (die ziekte heeft een naam weet niet welke meer) Zo is het denk ik bij de H andersom.

Er is zelfs een theorie dat chronische ziektes zoals fibromyalgie e.d. dat de pijn er fysiek niet meer is. maar de hersenen zijn zo gewend aan die pijn dat ze het vanzelf uitzenden, zonder dat het er fysiek is. Het is als het ware opgeslagen in de hersenen. Dat noem ik niet inbeelden.

Kortom, ik kan niet voor iedereen praten natuurlijk. maar ik denk dat je je een lagere tolerantie opbouwt tegen pijn, als je je overmatig gaat beschermen. Dus je krijgt en voelt wel degelijk pijn (je beeldt je niks in) alleen die pijn wordt erger ipv stabieler.
Maar goed dit is theorie en geen praktijk, maar misschien helpt dit mensen

Henk
Berichten: 17
Lid geworden op: zo 11.12.2005 23:24

Bericht door Henk » vr 21.04.2006 00:13

Vincent,

Ik begrijp de theorie wel voor de volle 100% ... maar als jij mij zou kennen dan weet je dat ik geen 'zenuwlijer' ben (= veel te negatief woord, want daar kies je niet voor) ... zelfs integendeel: ik ben vaak (te) optimistisch of zelfs roekeloos.

Helaas leven we in een medische realiteit waar zo ongeveer alles wat we niet begrijpen in het psychische wordt geredeneerd - zucht.

En over 'inbeeldings'-pijn en/of -gevoel - dat heb je b.v. ook bij mensen waar ledematen van geamputeerd zijn. Dat zijn overblijfselen van 'indrukken' in de hersenen.

Meer zeg ik er niet over, anders maak ik me te druk ;-)

Groeten,
Henk

Vincent

Bericht door Vincent » vr 21.04.2006 11:41

goed om te horen!!! geloof dat een vliegtuig gem. 76dB uitzend, dus met oordoppen in zou dat te doen moeten zijn. Hoop dat het een overwinning voor je wordt!

ankie

Bericht door ankie » do 27.04.2006 08:55

op een andere nl tinnitussite dit gevonden:

Mag / kan ik vliegen met Tinnitus?
Dat kan, maar het omgevingslawaai in een vliegtuig kan zeker op langere vliegreizen voor een verergering van tinnitus geven en toenemende vermoeidheid. In de Economy Class kan het geluidsniveau oplopen tot 76 dB. In dat geval is het verstandig oordoppen te gebruiken en een hoofdtelefoon met actieve lawaaidemping.


Groetjes Ankie

Dietrich

Bericht door Dietrich » za 29.04.2006 00:10

Blijkbaar ben ik (voor zover ik weet) de enige ooit die blijvende oorschade heeft opgelopen door een vlucht... daarom durf ik niet goed meer te vliegen... maar mss ga ik het met veel slikken, neusspray en aangepaste oorwatten toch nog eens proberen.

Vincent

Bericht door Vincent » ma 15.05.2006 22:29

een decibel is een decibel

thijs

Bericht door thijs » ma 15.05.2006 22:38

het is een logaritmische schaal. 3 dB meer betekent een verdubbeling van het geluid

http://nl.wikipedia.org/wiki/Decibel

Vincent

Bericht door Vincent » di 16.05.2006 10:10

Tineke,

Zolang je onder de grens van 80db blijft, is er niks aan de hand. Je kunt dus ook oordoppen in doen. Bij goede scheelt dat alweer 30db

Gast

Bericht door Gast » di 16.05.2006 12:49

Pas bij een geluidsniveau van 85 dB hoef je je echt zorgen te maken. De gemiddelde geluiden in auto of vliegtuig blijven daar gelukkig nog onder.
Fijn vakantie toegewenst!

ankie

Bericht door ankie » wo 07.06.2006 20:41

Heel veel succes Tineke, ik snap dat je er erg nerveus onder bent. Je weet toch pas hoe het gaat als je in het vliegtuig zit, en dan nog ligt het eraan hoe rustig de reis verloopt. Ik vind het erg knap van je, want het is voor mij ook nog een dilemma (hoewel bij mij de angst om uberhaupt te vliegen ook erg groot is)

Veel plezier bij je vriendin,
Groetjes Ankie

ineke niekus

Bericht door ineke niekus » wo 07.06.2006 21:50

Tineke , een hele prettige vakantie en een goede vlucht zonder nalast,en slaap lekker vannacht dan kan je er beter tegen morgen, groeten Ineke

ineke niekus

Bericht door ineke niekus » vr 09.06.2006 20:11

Tineke. ga lekker genieten daar en kom weer tot rust, en de terugweg zal best meevallen , want je weet nu wat er komt. Prettige vakantie Ineke

Dietrich

Bericht door Dietrich » zo 11.06.2006 03:57

Heb zonder enige oorproblemen heen en weer gevlogen naar Riga, mede dankzij de tips van de forummers hier. :cool:

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten