spierspanning gerelateerde T?

Mededelingen over Tinnitus die niet bij bovenstaande onderwerpen passen.

Moderators: moderator, forumadmin

Plaats reactie
paplepel
Berichten: 2
Lid geworden op: wo 23.05.2018 10:28

spierspanning gerelateerde T?

Bericht door paplepel » wo 23.05.2018 11:17

Hallo,

Ik ben een jongen van 19 en heb sinds ongeveer 3 of 4 jaar last van oorsuizen. In het begin was het heel erg zacht en hoorde ik het echt alleen als ik in een enorm stille ruimte was. Ongeveer rond diezelfde tijd heb ik een depressie gehad (gediagnostiseerd en anti depresiva gekregen). Ik was toen rond de 15/16 (helaas toen al erg veel meegemaakt) dus uitgaan of veel harde muziek was nog niet van toepassing geweest. Echter zat ik makkelijk 10 uur achter elkaar in een slechte houding achter mijn laptop (dont try this at home ;)) om maar te ontsnappen van de werkelijkheid. Dit leverde erg veel nekpijn/klachten op. Nu gaat het mentaal wat beter, maar ik heb nog steeds last van mijn nek. Het is wel wel minder geworden dmv therapie en betere houding, maar ik ga nog steeds geen dag door zonder pijn in mijn nek. Naast de nekpijn heb ik ook veel spanning in en last van mijn kaakspieren. Ik denk dat de stres zich manifesteert in klemmen. Ik voel af en toe dat ik het overdag doe maar naar mijn idee is het vooral snachts heel erg. Fysiotherapie heeft het klemmen ook erkend maar de behandeling hiervoor heeft helaas niks geholpen. (kan iemand misschien een bitje aanraden?)
Nu houd ik heel erg van muziek. Maar weet wel, ik heb mijn muziek nooit lang hard aan staan. Ik ga veel naar festivals, maar na de eerste keer, 2 jaar geleden, heb ik meteen bescherming gekocht en sindsdien heb ik ALTIJD gehoorbescherming in bij festivals en OOK ALTIJD bij het uitgaan. Dit is omdat ik een soort intolerantie heb gekregen voor harde geluiden. Ik snap echt niet hoe je zonder bescherming op een festival kan staan, ik word na 10 seconden al gillend gek. Ik heb dan ook altijd minimaal twee paar bij me (mocht ik er 1 kwijt raken) omdat als ik geen gehoorbescherming heb ik gewoon weer naar huis kan gaan. Ik gebruik trouwens altijd "Alpine hearing protection oordoppen". De intolerantie is denk ik vooral mentaal omdat Ik er zelf eigenlijk altijd vanuit ben gegaan dat de oorsuizen het resultaat van gehoorbeschadiging was (dit is mij ook altijd verteld). Hier ben ik echter de laatste tijd erg aan gaan twijfelen.

In de 3 of 4 jaar dat ik de oorsuizen heb is het heel langzaam maar zeker steeds harder geworden. Hier zijn een paar punten die ik tot nu toe heb ontdekt:
• in het begin kon ik de intensiteit van de piep heel erg versterken door mijn kaken op elkaar te bijten, nu kan dit bijna niet meer. Ik zou nu de intensiteit van de piep ongeveer even hard schatten als de intensiteit van vroeger met aangespannen kaken.
• ik heb erg vaak een soort van drukgevoel in mijn oor, of achter mijn oor. Er schijnt niks met mijn trommelvlies te zijn maar toch voel ik daar een soort van druk (ja ik weet het dit is een beetje vaag :))
• de intensiteit van de piep verschilt nogal van moment naar moment. En soms veranderd het wel van oor tot oor en soms niet.
• op de schedel zit een soort van uitsteeksel achter de oren. Daarvandaan lopen spieren naar beneden langs de nek, als ik daar op druk wordt de intensiteit van de piep een stuk groter.
• de piep die ik af en toe heb na een festival is een ander soort (ja sommige festivals knallen de speakers echt achterlijk hard). Deze piep is een stuk minder intens, veel lager en minder ruiserig maar meer een soort monotone brom. De continue piep is erg hoog, hard en ruiserig. Dus in de bus terug na een festival heb ik soms twee geluiden tegelijk.
• bij het kauwen veranderd mijn gehoor. Dit is heel erg merkbaar in de bus, als ik kauwgom kauw veranderd het geluid van de motor bij het aanspannen en ontspannen van mijn kaken.
• ik kan de toon,hoogte en of intensiteit van de piep veranderen door mijn kaak op bepaalde manieren aan te spannen. bijvoorbeeld door een overbeet met mijn onderkaak te maken schiet de hoogte en intensiteit van de piep enorm omhoog.
• ik hoor het beste van mijn hele familie. Ik ben er zeker van dat ik geen gehoorverlies heb. Ik ben altijd de eerste/enige die de telefoon/bel hoort, en de eerste die vind dat de tv te hard staat.

Nu ben ik hier al mee naar de huisarts geweest maar kreeg het gevoel dat ik daar totaal niet serieus werd genomen. Het werd al snel op het hoopje "te harde muziek, niks aan te doen" gegooid, terwijl ik in alle eerlijkheid en zeker in vergelijking tot mijn vrienden (die nergens last van hebben) nog geen gehoorbeschadiging zou moeten hebben. Omdat het zo vroeg is begonnen (nog voor de eerste keer uitgaan), ben ik altijd erg huiverig geweest.
Op aandringen uiteindelijk wel doorverwezen naar de kaakfysio maar kreeg nou ook niet het idee dat die er erg veel zin in had, na drie afspraken kreeg ik te horen dat ik vanaf nu maar zelf mijn kaken moet gaan masseren en mijn tong tussen mijn tanden moet stoppen.

Op dit moment is de piep nog niet heel erg storend. Binnen en dan vooral 's nachts in bed is het erg hard maar als ik buiten loop hoor ik het al bijna niet meer, laat staan als ik in de stad loop. Een paar weken terug had ik erg veel pijn in mijn kaken (ik weet niet waarom, misschien gestoten of een rare beweging gemaakt in mijn slaap???) en sindsdien is de piep weer wat harder geworden, ik merk wel dat ik hier erg onrustig van wordt. Het is niet zozeer de piep die mij angstig maakt, maar het feit dat het steeds erger wordt hoeveel ik er ook op let. En vooral de gedachte dat het uiteindelijk een punt van ondraaglijkheid gaat bereiken zorgt voor veel angst.


Daarom wil ik hier graag vragen of iemand enig idee heeft of T het gevolg kan zijn van spierspanning of andere aandoeningen van de kaak en hoe ik dit vanaf hier het beste aan kan pakken. Zijn er mensen die dit herkennen? Kan T wel het gevolg zijn van spierspanning? Moet ik een specialist inschakelen en zo ja welke?

Sorry voor dit boekwerk, hoop dat iemand mij kan helpen :-D

JanHuis
Berichten: 190
Lid geworden op: za 30.12.2017 11:49

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door JanHuis » vr 25.05.2018 14:29

Hallo Paplepel,
In de meeste publicaties en ervaringsverhalen blijkt
dat lawaaischade bij een deel van ons het begin is van de tinnitus.
Spierspanning kan er ook invloed op hebben (of zelfs oorzaak zijn?).
Nek- en kaakspieren, gespannen houding enz., het maakt best uit,
zoals ook stress en vermoeidheid.
Er zijn ook therapieën waar helemaal gefocust wordt op die spierspanning
en als een soort 'kraker' wordt daar dan iets aan gedaan.
Nog duidelijker blijkt uit ervaringen en literatuur:
meerdere factoren samen veroorzaken of versterken de tinnitus.
Wie op een slechte dag denkt en voelt 'nou ja, trekt wel weer bij',
die is meestal ook eerder weer terug op het 'normale' niveau.
Op weg, door gewenning en balans,
het T-geluid een kleinere plek te geven.
Het is er, maar er is meer: de aandacht komt weer bij alles wat ons boeit.

paplepel
Berichten: 2
Lid geworden op: wo 23.05.2018 10:28

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door paplepel » di 05.06.2018 20:11

Bedankt voor uw reactie JanHuis.

Heeft u misschien een paar linkjes naar deze publicaties en/of therapiën?
Ik heb ondertussen erg veel verhalen gelezen maar ik lees eigenlijk niet of bijna niet over mensen die hun tinnitus zo erg kunnen beinvloeden als ik (correct me if im wrong). Bijvoorbeeld dat ik mijn T bijna alleen maar links hoor wanneer ik mijn kaak heel erg naar rechts plaats, en bijna alleen maar rechts hoor wanneer ik mijn kaak naar links verplaats. Of dat ik de intensiteit van de T bijna kan verdubbelen door een hele erge onderbeet te maken.

misschien dat mensen zich hier in herkennen of geïnteresseerd zijn in een update:
Sinds 2 weken ben ik enorm aan mijn houding gaan werken en dit gaat eigenlijk heel erg goed! Het rechtop zitten gaat al redelijk vanzelf en de pijn in mijn nek is nu vervangen door een beurs gevoel/spierpijn van de andere spieren die nu het werk moeten gaan overnemen. Enig probleem is dat de T in deze 2 weken een stuk erger is geworden. Daarbij komt dat ik erg veel druk voel op mijn oren (deze combinatie is heel erg vervelend!). De spanning in mijn kaken is echter niet verbeterd, eerder verslechterd. Het bekende klappertanden na een snoepje op een festival heb ik elke dag maar dan op een bammetje kaas. Als het stil is kan ik soms mijn kaken zelfs horen spasmen en het masseren van de kaken is erg pijnlijk en ook maar een beetje giswerk want ik ben geen masseur.

mocht iemand tips hebben of zijn ervaringen hiermee willen delen dan hoor ik het graag! :)

Johnpon
Berichten: 340
Lid geworden op: vr 14.08.2015 11:58

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door Johnpon » wo 06.06.2018 16:38

Als je denkt dat het door spierspanning komt kun je een spierverslapper proberen zoals Baclofen.

Gebruikersavatar
Roberto1
Berichten: 200
Lid geworden op: wo 02.01.2019 13:48

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door Roberto1 » zo 23.06.2019 18:24

Johnpon schreef:
wo 06.06.2018 16:38
Als je denkt dat het door spierspanning komt kun je een spierverslapper proberen zoals Baclofen.
Hier zie ik weer je naam verschijnen Johnpon.
Tuurlijk blijf ik nog even rondkijken en zie onder woord spierspanning dit verschijnen.
Hier ligt mijn grootste probleem denk ik .
Teveel spierspanning van bekken tot voorhoofdspanning dus ook rug/nek.
Vandaag een mooie dag veel gelopen met afleiding (genieten) de dag gaat me goed af maar in de avond komt toch die spanning weer terug. In de nacht gelukkig al wat minder een soort spiercontractie (spiersamentrekking) over het hele lichaam . Zelfs mijn vriendin denkt dat er een aardbeving is soms is en heeft in mijn slaap aan mij gevoeld dat ik shakte.
Dit verklaard ook wel dat ik misschien de avonden weer een beetje in elkaar zak maar toch ga ik zo weer lopen. Daarom die Diazepam voor de nachten. Ben benieuwd of hier meer mensen last van hebben en wat ze eraan doen? Snap dat het allemaal spanning gerelateerd is maar hoe kom je ervan af buitenom wel mijn conditie opbouw?.

La. De spierspanning bepaald ook de hoogte suis (volume)

Gr Roberto
Het is niet werken met Tinnitus maar aan .
Blijf rustig en zorg dat je conditie en mentaal de juiste balans kunt vinden.
Zo zul je je Tinnitus kunnen beheersen en een plek geven (gewenning)
of zelfs uitdoven. :)

Johnpon
Berichten: 340
Lid geworden op: vr 14.08.2015 11:58

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door Johnpon » wo 26.06.2019 10:27

Ik heb zelf Baclofen nooit gebruikt, maar ik ken wel iemand met spierspanning en tinnitus die dit gebruikte en waardoor die tinnitus ook minder werd.

Ik heb zelf niet zoveel last van spierspanning en ook als ik rustig ben heb ik last van tinnitus.

Gebruikersavatar
Roberto1
Berichten: 200
Lid geworden op: wo 02.01.2019 13:48

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door Roberto1 » wo 26.06.2019 11:44

Ben wel gestopt met Diazepam oorsuis gaat omhoog helaas..
Wordt er ook duffer op niet zo'n goede combinatie met mirtazapine..
Baclofen ken ik niet. Wil vd spanning af buiten om ontspanningsoefening.
Heb ook niet gezegt als spanning minder is dat T wel weg is maar als
Je de spanning vasthoud komt dit de T niet ten goede...

Gr Roberto
Het is niet werken met Tinnitus maar aan .
Blijf rustig en zorg dat je conditie en mentaal de juiste balans kunt vinden.
Zo zul je je Tinnitus kunnen beheersen en een plek geven (gewenning)
of zelfs uitdoven. :)

Gebruikersavatar
Roberto1
Berichten: 200
Lid geworden op: wo 02.01.2019 13:48

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door Roberto1 » do 27.06.2019 17:05

Hoi Johnpon,

Dit is mijn stuk houvast het onderstaande van Olav Wagenaar,
Ik denk hetzelfde misschien als jij , laat het volume een stukje minder minder zijn , maar dit begint bij mijn met lichamelijke conditie de spanning moet eruit . Gaat nu alweer een stukje beter maar en ben er zeker van dat ik in "tinnitussyndroom ( chronische stress) zit .
Het heeft ook dezelfde ingrediënten als een Burn out. Het maakt niet uit 1 vd 2 je zult eerst je lichamelijke klachten eerst moeten behandelen om meer draagkracht te krijgen mentaal. Je hoeft dan geen spanning te ervaren maar mentaal ben je (on)bewust er toch nog teveel mee bezig. Je vertelde dat je eerst vanaf was maar door een paar elementen ( geluid/stress) harder is terug gekomen helaas.
Je kunt jezelf dat niet meer kwalijk nemen het is eenmaal gebeurd en je wilt verder met je leven en toch denk ik dat het je weer gaat lukken niet dat je er helemaal vanaf komt ( nobody can make that promise!) . Ik blijf erbij dat TRT het enige redmiddel is om het cognatief om te zetten dat je er veel minder mee bezig bent en het langzaam naar de achtergrond verdwijnt en kans dan op vermindering v volume.
Ben al die medicatie zat , het is/was een hulpmiddel voor de begintijd dat het echt slecht ging . er komt een mooie zonnige tijd dus weer meer genieten. Dit heb ik in begin te obsessief aangepakt met sporten , maar niet echt genieten en dat kan ook afleiding zijn :D
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evalueren De eindconclusie van Olav Wagenaar gewenning of uitdoving v Tinnitus

Het tegengaan van het tinnitussyndroom is een effectieve manier om tinnitus te verminderen. Het tegengaan van het tinnitussyndroom is in feite een leerproces om van chronische stress af te komen ondanks de aanwezigheid van tinnitus. Het is echter geen einddoel, maar een doe-het-zelftherapie om uitdoving (gewenning) te bewerkstelligen. Dit is niet mogelijk zonder de persoonlijke betekenis van tinnitus te corrigeren. Het is nog maar de vraag hoeveel tinnitus er overblijft na terugdringing van de negatieve gevolgen, in het bijzonder wanneer tegelijkertijd aandacht wordt besteed aan de oplossing van problemen die de oorzaak waren van (mentale) overbelasting voorafgaand aan het ontstaan van tinnitus. Tinnitus die overblijft na het terugdringen van de negatieve gevolgen voor de lichamelijke conditie en psychische gezondheid, het gedrag en het sociale functioneren, is een tinnitus die of alleen nog soms aanwezig is of, bij mild gehoorverlies, veel draaglijker zal zijn. De doe-het-zelftherapie start met verbetering van lichamelijke conditie en het psychisch welbevinden, om vervolgens flexibeler te leren worden ten aanzien van gedragingen en ten slotte de draad van het oude (of gewenste) leven weer op te pakken. Het doel van de therapie is herstel van functioneren, maar het resultaat is gewenning of uitdoving van de klacht.

gr Roberto
Het is niet werken met Tinnitus maar aan .
Blijf rustig en zorg dat je conditie en mentaal de juiste balans kunt vinden.
Zo zul je je Tinnitus kunnen beheersen en een plek geven (gewenning)
of zelfs uitdoven. :)

Johnpon
Berichten: 340
Lid geworden op: vr 14.08.2015 11:58

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door Johnpon » do 27.06.2019 18:48

Het boek van Olav Wagenaar heb ik ook.
Terugdringen van stress reactie is Belangrijk. Het focussen op tinnitus is iets (wat door meer aandacht aan het lichaam te besteden kan worden verminderd) wat ook moet worden opgeheven. Dan volgt gewenning en mogelijk verdringing. Met TRT moet dit kunnen, maar dan moet je wel een afleidend geluid hebben. Dit laatste vindt ik erg moeilijk omdat mijn T zich steeds aanpast en teveel geluid resulteert in een luidere T.

Gebruikersavatar
Roberto1
Berichten: 200
Lid geworden op: wo 02.01.2019 13:48

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door Roberto1 » vr 28.06.2019 08:35

Johnpon schreef:
do 27.06.2019 18:48
Het boek van Olav Wagenaar heb ik ook.
Terugdringen van stress reactie is Belangrijk. Het focussen op tinnitus is iets (wat door meer aandacht aan het lichaam te besteden kan worden verminderd) wat ook moet worden opgeheven. Dan volgt gewenning en mogelijk verdringing. Met TRT moet dit kunnen, maar dan moet je wel een afleidend geluid hebben. Dit laatste vindt ik erg moeilijk omdat mijn T zich steeds aanpast en teveel geluid resulteert in een luidere T.
Vervvelend maar heb je het dan niet iets te hard staan(overstemmen T).
Hoe doe jij het dan met buitengeluiden die harder zijn?
Muziek helpt me wel ook zachter en kom iets meer in de geniet fase .Het suis geluid via oorset vind ik minder fijn...
Vanmorgen was de suis zeer laag bij het wakker worden maar als de dag begint wordt het helaas weer meer jammer😔.

Bedenk me ook als het om geluid toename gaat bij overstemmen T of je Tinnitus hebt opgelopen door lawaaischade of stress . Het lijkt wel door lawaaischade dat het geluid meer hetzelfde blijft dan mensen door stress schade( overactiviteit hersenstam). Of zeg ik wat verkeerds? Of is het dat het geluid bij ons al hoger is dat de sensiviteit meespeelt hersenen?

Gr Roberto
Laatst gewijzigd door Roberto1 op vr 28.06.2019 15:10, 2 keer totaal gewijzigd.
Het is niet werken met Tinnitus maar aan .
Blijf rustig en zorg dat je conditie en mentaal de juiste balans kunt vinden.
Zo zul je je Tinnitus kunnen beheersen en een plek geven (gewenning)
of zelfs uitdoven. :)

Gebruikersavatar
Roberto1
Berichten: 200
Lid geworden op: wo 02.01.2019 13:48

Re: spierspanning gerelateerde T?

Bericht door Roberto1 » vr 28.06.2019 08:50

Van morgen weer naar Vledder.(tinnitus concept) . Ze weet wat het is en geeft goede harde nek /rug.massage .
Helaas vledder is 150 km van ons vandaan met de cabrio dakje open maar dan heb ik erook bij terugkomst meer suis ,dan geef ik je gelijk Johnpon overstemmen T maar dit is geen + 80 Db. Was wel ff lekker ontspannen is ook belangrijk je kunt alles wel ontwijken maar leven is wel belangrijk. Neem ook geen risico zal helaas niet meer naar bioscopen/popconcerten of luidruchtige café's gaan (wel jammer dat het sociale contact hierdoor wordt verstoord) . In iedergeval niet op dit moment zolang ik de beheersing T niet optimaal beheer.

https://therapiecentrumvledder.nl/tinnitus/

Gr Roberto
Het is niet werken met Tinnitus maar aan .
Blijf rustig en zorg dat je conditie en mentaal de juiste balans kunt vinden.
Zo zul je je Tinnitus kunnen beheersen en een plek geven (gewenning)
of zelfs uitdoven. :)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten