Hoorproblemen voor de klas

Ervaringen op de werkplek met werkgevers, keuringsartsen, uitkeringsinstanties, regelingen en andere werk gerelateerde zaken.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
RitaZandbergen

Hoorproblemen voor de klas

Bericht door RitaZandbergen » wo 05.09.2018 12:00

Sinds kort heb ik 2 resound gehoortoestellen en ik werk op een vmbo als lerares. Ik geef daar praktijklessen zorg en welzijn, haarverzorging en rekenen. Het rekenen is in een gewoon lokaal, maar de andere lessen ben ik in een open ruimte met soms wel 3 klassen en 2 colega’s. Dit zijn lessen waarin de leerlingen hun beroepsvaardigheden aangeleerd krijgen en oefenen. Vrije situaties dus, waarbij de leerlingen rondlopen en praten. Dit geeft voor mij een overload aan geluid en kan ik de leerlingen slecht verstaan. Ik heb inmiddels wel een microfoon, maar dat werkt niet in zo’n ruimte.
Ik wordt voor mijn gehoorproblemen begeleid door een audiologisch centrum, waar ik deze week begin met een cursus spraakafzien.
Op advies van de directie heb ik vast een afspraak met de bedrijfsarts. Hebben jullie tips voor mij over welke vragen of mededelingen ik het best kan bespreken met de bedrijfsarts?
Ik hoor het graag.

gevedepe

Re: Hoorproblemen voor de klas

Bericht door gevedepe » zo 09.09.2018 19:54

Heeft de directie ook aangegeven wat het doel van een bezoek aan de bedrijfsarts is? Is er sprake van ziekteverzuim? Inhoudelijk mag je van de bedrijfsarts geen bijdrage verwachten aan de oplossing van het hoorprobleem en de mogelijkheden om dat te compenseren met technische hulpmiddelen; daar is het audiologisch centrum voor. Probeer het probleem zo goed mogelijk te beschrijven en bespreek dat met de audioloog. Dat vraagt misschien meer tijd dan gepland. Eigenlijk zou een werkplekonderzoek door de audioloog in dit geval standaard moeten zijn. Daarbij kan ook gekeken worden naar de akoestische kwaliteit van de lesruimten. Eventueel kan een daarin gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld, bijvoorbeeld https://www.peutz.nl/ Misschien kun je de bedrijfsarts vragen om zich er voor in te spannen dat die aandacht aan jouw probleem gegeven gaat worden. Eventueel kan die ook aan een arbeidsdeskundige van het UWV vragen om daarin mee te denken, zeker als er al sprake is van ziekteverzuim; zie https://www.arbeidsdeskundigen.nl/de-ar ... kterreinen
Als er akoestische aanpassingen nodig zijn in de lesruimten kunnen die gesubsidieerd worden. Als er bijzondere hoortoestellen nodig zouden zijn in jouw geval dient de zorgverzekeraar die te vergoeden.

Vasthoudendheid is belangrijk. Succes.

RitaZandbergen

Re: Hoorproblemen voor de klas

Bericht door RitaZandbergen » ma 10.09.2018 09:10

Bedankt voor uw reactie. Hier kan ik wat mee. Als “beginneling” weet ik niet zo goed wat de mogelijk-en onmogelijkheden zijn. Vooral het onderzoek naar de akoestiek in de lesruimte ga ik bespreken met mijn audioloog.
Verder zal het gesprek met de bedrijfsarts vooral een gesprek zijn over de zaken waar ik tegen aan loop, er is geen (nog) sprake van verzuim.
Nogmaals bedankt.

Gebruikersavatar
Eline
Beginner
Beginner
Berichten: 3
Lid geworden op: za 13.04.2019 08:20

Re: Hoorproblemen voor de klas

Bericht door Eline » za 13.04.2019 10:27

Beste Ria,

Voor mij ook heel herkenbaar. Ik werk in het MBO, zowel voor de klas als in praktijkruimtes. Ik heb een werkplekonderzoek gehad via https://planplanadvies.nl. Toch denk ik dat er meer nodig is, maar vind het wel moeilijk allemaal. Hoever is het nu met je cursus spraakafzien en aanpassingen?

Groeten, Eline

PUTTER03
Beginner
Beginner
Berichten: 2
Lid geworden op: wo 20.11.2019 14:26

Re: Hoorproblemen voor de klas

Bericht door PUTTER03 » wo 20.11.2019 20:48

Misschien een verwijsbriefje naar een ergotherapeute gespecialiseerd met hoorhulpmiddelen? Bijvoorbeeld Ergoplushoren.nl?
Misschien onafhankelijk GGMD laten meekijken?
Het is heel belangrijk dat je goed hoort in de klas, ik zie teveel docenten afhaken wegens slechter horen.

Marja

Plaats reactie

Terug naar “Hoorproblemen en werk”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast