De Logopedist

Hoe kun je een diagnoise stellen of je kind slechthorend is. En behandelingsmethode: Logopedie

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
José

De Logopedist

Bericht door José » ma 10.09.2007 19:55

De logopedist

Logopedisten houden zich bezig met allerlei stoornissen op het gebied van communicatie. Goed communiceren is een middel om contact te maken met andere mensen en om informatie uit te wisselen. Door communicatiestoornissen kunnen beperkingen optreden in het sociaal-emotioneel functioneren (contact maken en uiten/verwerken van gevoelens) en in het opnemen en verwerken van informatie met als mogelijk gevolg leerstoornissen.

Logopedie kent vier behandelgebieden: taal, stem, spraak, en gehoor.

De grenzen van deze gebieden zijn ruim getrokken, want ook de voorwaarden voor een goede stem, spraak, taal of gehoor vallen hieronder. Daarnaast behandelen logopedisten aanverwante stoornissen zoals slik- of ademhalingsstoornissen. Hierdoor kunnen de logopedische behandelgebieden die van andere hulpverleners overlappen. De logopedist werkt vaak samen met de huisarts, school, schoolarts, (kinder)fysiotherapeut en/of specialist.

Niet alleen taal, spraak, stem of gehoor zijn bepalend voor het welslagen van de communicatie. Zo kunnen bijvoorbeeld een verstandelijke handicap of aan autisme verwante stoornissen de communicatie negatief beïnvloeden. Ook hier kan de logopediste een helpende hand bieden bij de signalering en doorverwijzing.

Afbeelding

Bron: Kind en Taal

caroline

logopedie

Bericht door caroline » di 20.05.2008 21:57

Hallo,

Wie kan mij vertellen hoe ik een logopedist kan vinden die ervaring heeft met dove/sh kinderen??

groet, Caroline.

Mama van Tess en Jill
Tess is esh.

José

Bericht door José » wo 21.05.2008 17:24

Hallo Caroline,

Een logopedist die ervaring heeft met dove/sh kinderen kun je waarschijnlijk vinden bij speciale scholen en/of op de KNO afdeling in het ziekenhuis bij de audioloog waar een logopedist in huis zit.

Een andere mogelijkheid is aan een ouder met dove/sh kind informeren bij wie zij/hij bij een logopedist loopt en vragen naar haar/zijn ervaringen van de betreffende logopedist.

En als je eventueel ambulante begeleiding hebt, weten zij vaak ook wel een goede logopedist die bij jou in de buurt zit. Zij kunnen je ook met andere dingen helpen.

>>>Klik Hier en daar kun je informatie lezen over ambulante begeleiding.

Groetjes, José

Plaats reactie

Terug naar “Diagnostiek en behandeling bij Slechthorendheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast