Sterre

Ben je tussen de 10 en 25 jaar. Stel je dan hiervoor als jongere wie je bent en wat je doet.

Moderator: Forummoderator

Plaats reactie
Bloemsterretje

Sterre

Bericht door Bloemsterretje » do 03.03.2016 18:08

Hallo allemaal,

mijn naam is Sterre. Ik ben 19 jaar oud en doe op het moment een MBO opleiding voor onderwijsassistent.

Toen ik klein was had ik (door buisjes) een gat in mijn trommelvlies wat niet uit zichzelf dichtgroeide, ik heb hierdoor een tijdje een hooraparaat gedragen, alleen was het verlies niet enorm op dat moment. Ik moest goed opletten want wanneer ik een ooronsteking had moest daar wat aan gedaan worden. Ik heb op mijn 11e een operatie gehad en deze had gewerkt.

echter begon ik een aantal jaren terug weer wat moeite te hebben met het gehoor. Het duurde wel een tijdje voor ik het echt goed doorhad omdat mijn gehoor nooit helemaal volledig is geweest. Toen ik voor mijn opleiding stage moest gaan lopen ging ik het echt goed merken, wanneer je je leerlingen niet kunt verstaan is dat enorm vervelend. de laatste jaren is het ook steeds erger geworden.
Helaas had ik een dokter die beweerde niet in mijn oor te kunnen kijken wanneer ik verkouden was. Dan zou hij namelijk niets kunnen zien, dus toen ik eenmaal bij de kno arts terecht kwam, was het gat enorm groot geworden door oorontsteking die ik heb gehad.

ongeveer 5 weken terug ben ik geoppereerd aan mijn oor. Het was hopen dat het zou werken, maar tot nu toe merk ik nog niets. over 2 weken heb ik weer een afspraak en gaan ze kijken hoe of wat.

Ik heb aan mijn rechter oor een verlies van 70 dB en aan mijn linker oor een verlies van 30 dB. Eerst dacht ik dat het allemaal wel mee viel, maar ik merk wel echt dat ik gesprekken vaak niet kan volgen. Ik vind dat dan ook erg lastig en moet gaan leren te zeggen dat ik het niet kan verstaan. leren te vragen naar duidelijkheid.

Mijn angst is dat mijn linker oor veel sneller achteruit zal gaan als wat men verwacht. In mijn linker oor zit het verlies zich in het slakkenhuis, oorzaak onbekend. Het is afwachten hoe snel dat achteruit zal gaan. Ik ben enorm bang dat dat nog voor mijn 25e zover achteruit is gegaan dat ik niet meer normaal een gesprek kan hebben met iemand. Dit ook omdat ik nu weet dat wanneer het linker oor nu nog 20 dB verder achteruit gaat dit al bijna onmogelijk word vanwege het verlies aan mijn andere oor.

Ik ken verder niemand van mijn leeftijd die hier echt mee zit en vandaar dat ik dit forum op heb gezocht. Ik vind het fijn herkenning te vinden in jullie verhalen.

Frits

Re: Sterre

Bericht door Frits » vr 04.03.2016 18:02

Beste Sterre, ik vind het een verdrietig verhaal.
Maar het zij zo. Soms moet je dingen accepteren die
je helemaal niet wil.
Ik zit niet in de leeftijdsgroep die jij zoekt. Ik reageer
omdat er nog niemand heeft gereageerd.

Ik wil je wijzen op het bestaan van SH-Jong. Daar zitten
uiteraard wel leeftijdsgenoten.
Kijk eens rond op de website van Stichting Hoormij.

http://www.stichtinghoormij.nl

http://www.nvvs.nl

Je kunt ook informeren bij de NVVS. Daar kunnen ze je
vast verder helpen. Je kan ze een mailtje sturen.

Aan je doofheid is waarschijnlijk niets doen. Maar er is
een mogelijkheid om te lezen spraak afzien. Vroeger
noemden we dat liplezen. Ook gebarentaal is een mogelijkheid.

Het GGMD is een instelling die er in gespecialiseerd is om
mensen met hoorproblemen te helpen.

Zie www.ggmd.nl

Kortom: blijf zoeken naar mogelijkheden om toch goed te kunnen
leven. Er zijn veel mensen met een handicap die daar in slagen.

Ik wens je heel veel sterkte.

Gebruikersavatar
Forummoderator
Forum Beheerder
Forum Beheerder
Berichten: 184
Lid geworden op: zo 22.04.2007 01:07

Re: Sterre

Bericht door Forummoderator » za 05.03.2016 10:53

Jeetje wat een "verhaal" en ik kan me jouw angst begrijpen.

De mogelijkheden die Frits je aanreikt kan ik weinig meer aan toevoegen.

Ik weet niet of je lid bent van de Stichting Hoormij, anders zou dit wat kunnen zijn voor je. Daar kun je lotgenoten van jouw leeftijd ontmoeten.

Challenge Life-weekend SH Jong/Stichting Hoormij.

Je kunt bij de Stichting Hoormij informeren waar dit weekend gehouden wordt en of er kosten aan verbonden zijn. Dat vind ik niet terug op onze website.

[url=http://%20www.stichtinghoormij.nl/pages/nl-nl/default/search-page?q=SH+Jong]Hier[/url] hier vindt je informatie over onze jongerenafdeling en hun activiteiten.

Frits

Re: Sterre

Bericht door Frits » za 05.03.2016 12:20

Het is jammer dan Sterre niet meer op het forum
is geweest. Je vraagt je dan af, was het een eenmalige
noodkreet of een verzoek om hulp/informatie.

Laten we hopen dat ze haar weg heeft gevonden.

Bloemsterretje

Re: Sterre

Bericht door Bloemsterretje » zo 06.03.2016 12:10

Hallo,

Ik vind het heel fijn dat er gereageerd wordt. Ik ga zeker de opties goed bekijken!

Zelf vond ik het lastig een site te vinden waar ook jongeren terecht konden. Een heleboel van de sites leken meer gericht op de volwassenen, wat ik wettelijk gezien ook ben. Alleen hoor ik toch nog onder het kopje jongeren.
dus heel erg bedankt hiervoor. dat helpt mij enorm.

Ik weet dat ik het moet gaan accepteren, en moet gaan leren ermee te leven. Ook weet ik heel goed dat het goed mogelijk is om nog steeds alles wat je wilt doen, te doen. Alleen heeft het even tijd nodig om dit goed te gaan beseffen.
ik weet het, alleen is het nog niet helemaal tot mij doorgedrongen denk ik.

Ik was denk ik nog teveel bezig met of de operatie het toch beter zou maken. Nu kan ik gaan kijken hoe ik het met het gehoorverlies, zo kan gaan doen dat ik nog steeds mogelijkheden heb.

Frits

Re: Sterre

Bericht door Frits » zo 06.03.2016 12:56

Natuurlijk heb je nog mogelijkheden. Maar er
is een nieuwe situatie ontstaan. Daar moet je
langzaam in groeien. Maar dat gaat lukken.

Sterre, het komt goed!

Bloemsterretje

Re: Sterre

Bericht door Bloemsterretje » zo 06.03.2016 20:21

ja, ik weet dat het wel weer god komt.
Het heeft inderdaad gewoon even de tijd nodig.

Bedankt

Gebruikersavatar
Forummoderator
Forum Beheerder
Forum Beheerder
Berichten: 184
Lid geworden op: zo 22.04.2007 01:07

Re: Sterre

Bericht door Forummoderator » ma 07.03.2016 16:10

Neem er rustig de tijd voor omhet een plekje te geven in je leven.

Sterkte gewenst want zal een enorme impact hebben in jouw dagelijks lev3n.

Lisa

Re: Sterre

Bericht door Lisa » zo 08.05.2016 12:19

Hoi Sterre,

jeetje wat lastig zeg. Ik begrijp dat het moeilijk is om aan te geven wanneer je iets niet verstaat. Ik zelf ben nu 18 jaar en ben drie jaar geleden doof geworden aan mijn linkeroor. Dit was plotseling gebeurd na het zwemmen. Ze noemen het Sudden Deafness.

Ik begrijp je heel goed, en ik durfde ook nooit aan te geven dat ik iets niet verstond. Ik was bang om het toe te geven maar ik denk voor al dat ik me er voor schaamde. Momenteel ben ik eerstejaars studente Pedagogiek op het HBO. Ik heb bewust niet voor PABO gekozen omdat mijn moeder lerares is op een basisschool en ik vaak ben meegeweest. Ik kan gewoonweg de kinderen niet verstaan als er in de klas door elkaar wordt gepraat. Vandaar heb ik nu gekozen voor een opleiding waar ik met kinderen één op één kan bezig zijn.

Het moet een plekje krijgen en je moet het verwerken voordat je er goed mee om kunt gaan. Bij mij gaat het nu stukke beter. Wel heb ik vaak last van al het geluid dat via mijn rechteroor binnenkomt. Ik kan dit geluid gewoon niet filteren en daardoor wordt het snel druk in mijn hoofd. Ik sluit me af voor anderen waardoor ze mij ook niet begrijpen.

Sinds 8 maanden heb ik een vriend die mij begrijpt als geen ander. Ik kan alles met hem delen en sinds mijn nieuwe opleiding gaat het erg goed met me. Thuis vind ik het erg lastig en ik vind het ook lastig om het te vertellen op school tegen andere klasgenoten of op mijn stage. Ik heb meerdere gesprekken gehad met een psycholoog bij het Audiologisch Centrum en zij heeft me erg goed geholpen met mijn studiekeuze en mij dit een beetje helpen te verwerken. Helaas kunnen anderen niet veel voor je doen en alleen rekening houden met je probleem. Het grootste deel ben je zelf verantwoordelijk voor de manier waarop anderen met je omgaan. Als zij niet weten dat je het niet kunt volgen, kunnen ze er geen rekening mee houden.

Ik hoop dat het beter met je gaat en begrijp je probleem. Hopelijk heb je er iets aan dat je niet de enige bent die jong is en kampt met zulke lastige problemen met het gehoor. Het heeft tijd nodig is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar ik weet zeker dat het beter wordt Sterre. Beetje bij beetje kun je er mee omgaan. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen. Misschien horen we nog van je!

Bloemsterretje

Re: Sterre

Bericht door Bloemsterretje » do 12.05.2016 11:00

Hallo,

Het doet me goed deze reacties te lezen. Op het moment heb ik twee gehoorapparaten, (nog in de testperiode). Het is fijn om net wat meer te kunnen horen. ze staan nog niet zo hard als de bedoeling is omdat het erg wennen is voor mij.
Ik merk wel wanneer ik ze net uit doe, hoe weinig ik eigenlijk hoor en dat is wel lichtelijk shockerend..
Ondanks dat ik er wel veel hinder van heb dat ik slechthorend ben, heb ik er nooit zo bij stil gestaan dat ik zoveel verlies heb.

De audichen(hoe schrijf je dat haha) was enorm verbaasd. Toen ik daar in eerste instantie kwam (met mijn moeder) dacht hij dat het voor mij moeder zou zijn. Toen hij daarna mijn audiogram zag was hij helemaal in shock. dat iemand van mijn leeftijd zoveel gehoorsverlies kon hebben, en er zolang gewoon mee rond gelopen heeft..

af en toe vind ik het nog wel lastig.. ik denk er veel over na om een nederlands met gebaren cursus te gaan volgen, omdat punt 1 ik dat enorm interessant vind (altijd al gevonden) maar ook om de zekerheid te hebben, dat als ik ooit mensen ontmoet die slechthorend/doof zijn en met gebaren praten, ik ook met hun kan comuniceren.. zonder mijn oren nodig te hebben..
Het lijkt mij heerlijk om gewoon een keer echt een gesprek in een groep (niet persee met alle mensen) te kunnen volgen..

ik weet niet of er iets te volgen valt van mijn bericht want ik heb het gewoon geschreven waar ik aan dacht haha..

Frits

Re: Sterre

Bericht door Frits » do 12.05.2016 11:10

Bloemsterretje schreef:ik weet niet of er iets te volgen valt van mijn bericht want ik heb het gewoon geschreven waar ik aan dacht haha..
Dat is ook goed. Met je nieuwe hoortoestellen ben je
op de goede weg. De audicien zal verder zijn werk wel
doen.

Voor gebarentaal kan je bij het GGMD terecht.
Zie http://www.ggmd.nl
Die slechthorende mensen kon je vanzelf wel tegen.
Er zijn er helaas genoeg.

Ik wens je verder heel veel sterkte. Het komt allemaal
wel goed.

Plaats reactie

Terug naar “Stel je voor als jongere.”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten