Mijn ervaringen met Infuustherapie in Duitsland

Uw ervaringen met behandelingen van huisartsen, ARBO-artsen, KNO-artsen of andere specialisten, operaties in ziekenhuizen en de eventuele successen hierin.

Moderators: moderator, forumadmin

Plaats reactie
rogier
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 14.05.2018 07:12

Mijn ervaringen met Infuustherapie in Duitsland

Bericht door rogier » di 15.05.2018 11:55

Beste lotgenoten,

Mijn infuus therapie in Duitsland zit er op. Ik ben net teruggekeerd. Het oorsuizen is niet weg maar heel erg op de achtergrond geraakt.

Graag deel ik mijn ervaringen.

Tien dagen kreeg ik via een infuus cortisone en prednison toegediend. Ik ben terecht gekomen bij Dr. Wallesch in het Medical Center Rhauderfehn, net over de grens bij Groningen. Ik ben daar fantastisch behandeld. Direct op de eerste afspraak werd ik onderzocht; eerst kaak en nek bekeken om te zien of er iets was geblokkeerd. Daarna volgden drie hoortesten.

In mijn geval, bleek dat ik gehoorverlies heb aan de linkerkant. Dat was me nooit opgevallen, maar uit de test, kwam dat duidelijk naar voren.

De arts gaf aan dat oorsuizen in 40% van de gevallen vanzelf weggaat. Met tabletten kan het 60% worden en door het infuus is de kans op slagen 80%. Ik koos voor de laatste optie.

Ik was er nog vroeg bij, zei mijn arts. Je kunt tot drie maanden na het begin van de tinnitus, nog terecht in Duitsland. Daarna kunnen ze op zoek gaan naar andere methodes.

Om het intakegesprek met de arts te vergemakkelijken, had ik eerst mijn klachten samengevat op een A4-tje in het Nederlands en toen door Google Translate in het Duits vertaald. Ook was ik bang door de spanning niet goed uit mijn woorden te komen. Met het Duitse verslag was de KNO-arts erg blij.

Direct kon ik aan de therapie beginnen. De ontstekingsremmers in de cortisone moeten ervoor zorgen dat beschadigde trilharen in het binnenoor kunnen herstellen.

De dagelijkse behandeling is vrij kort. Niet langer dan een half uur. Je kunt geen dagen overslaan. Het meeste tijd ben je kwijt met heen en weer reizen. In het weekend en feestdagen, wanneer de kliniek gesloten is, kon ik terecht in het ziekenhuis van Leer.

Bij mij was het oorsuizen 20 dagen daarvoor begonnen. De eerste week was een nachtmerrie. Bijna niet geslapen. Het was moeilijk voor te stellen om zo verder te moeten leven. Op dit forum las ik dat ik Gingko Biloba, Magnesium en Vitamine B12 kon helpen en ben dat direct dagelijks gaan gebruiken.

De huisarts in Nederland kon mij niet echt helpen. Ik ben in Nederland zelfs niet verwezen naar een kno arts. Ik las daarnaast op het forum dat de wachttijden daar 3, 4 weken voor zijn en je dan soms snel weer buiten staat. Als alternatief, wees de huisarts nog op hoortesten bij opticiens om te zien of ik gehoorschade had. Kon mij echter niet voorstellen dat de medewerkers van Specsavers en Hans Anders mij veel verder hadden kunnen helpen.

In de tweede week, ging ik op zoek naar alternatieve wegen. Het suizen hield maar niet op. Ik was de wanhoop nabij.

Via de website oorsuizen.net van Edwin Bisschop kwam ik op het spoor van de infuustherapie in Duitsland. Een kennis van mij, die al jaren last heeft van oorsuizen, drukte mij op het hart geen moment te verliezen. In Duitsland zijn ze veel verder op het gebied van tinnitus dan in Nederland, vertelde ze.

In een telefonisch consult vertelde Edwin hoe ik het beste te werk kon gaan. Edwin regelde ook direct een afspraak met de kliniek omdat het die dag toevallig net een feestdag was en ik zelf niemand kon bereiken.

Edwin regelt ook begeleiding in Duitsland. Mijn Duits is redelijk, dus ik ben alleen gegaan. Twee dagen later kwam ik aan in een medisch centrum in Rhauderfehn, net over de grens met Groningen.

Honderdduizenden Duitsers hebben inmiddels infuustherapie ondergaan. Als het voodoo zou zijn, aldus mijn Duitse arts in Leer, zouden ze er al lang mee zijn gestopt. Wetenschappelijk zou de therapie niet zijn te bewijzen, alleen te beredeneren waarom de ontstekingsremmers zouden werken.

Infuustherapie geeft geen 100% garantie. Ook ik hoor nog suizen. De artsen in Duitsland blijven ook steeds de psychische component benadrukken. Gevoelige mensen hebben er meer last van. Hoe meer je naar het geluid luistert, hoe meer je het zult horen. Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik inmiddels.

In Nederland wordt de therapie meestal niet vergoed. Behalve als een Nederlandse arts je doorverwijst en de kliniek is aangesloten bij je zorgverzekeraar. Dit vond ik zelf van ondergeschikt belang en dat zoek ik later nog wel uit.

En omdat het niet is te bewijzen, is het ook in Duitsland uit het zorgpakket gehaald, is mij verteld.

Voor sommigen werkt infuustherapie wel, voor anderen niet. in mijn geval, is de tinnitus op de achtergrond geraakt. Gedurende dag, hoor ik het vaak niet. Als het stil is, of als ik moe ben, zwelt het weer aan.

Tijdens de behandeling veranderde de tonen in mijn oor per dag. Dat schijnt gebruikelijk te zijn en (waarschijnlijk) een teken dat de cortisone z’n werk doet. Geleidelijk aan werd het steeds zachter.

Na de therapie volgde nog een eindconsult en uitgebreide hoortesten. De cortisone is na de infuustherapie niet direct uitgewerkt. Tot zeker vier weken na de behandeling zou nog verbetering kunnen optreden, gaf de arts aan. Mijn gehoor is niet verbeterd. Daar moest ik Nederland nog eens naar laten kijken.

Ik kreeg een verslag mee voor een KNO-arts Nederland. Mocht je verder willen behandelen, werd er mij nog acupunctuur aanbevolen. Zelf had ik een afspraak gemaakt met een osteopaat in Nederland. Dat wil ook nog wel eens helpen.

Alles moest direct contant worden betaald; de apotheek, de kliniek en het ziekenhuis. De kosten vielen heel erg mee. De medicijnen waren € 150. Het ziekenhuis in Leer kostte 175 euro (5 dagen). De kliniek rekende voor de hoortesten, consult (3x) en infuustherapieen 500 euro. In totaal was ik iets meer dan 800 euro kwijt. Ik logeerde bij familie in Groningen en dat scheelde veel in de verblijfskosten.

De tinnitus heeft mijn leven op z’n kop gezet. Andere zaken verdwenen naar de achtergrond. Ik kon niet meer normaal functioneren. Ik heb geluk gehad, realiseer ik mij. Het had nog veel erger kunnen zijn. Vanaf nu pas ik mijn prioriteiten aan. Meer ontspannen, sporten en aandacht voor de mensen om wie ik geef.

Zelfs al zou de infuus-therapie een placebo effect zijn, dan nog ben ik blij dat ik het heb gedaan. Ik moet er niet aan denken dat het suizen zo hard zou blijven en ik die infuustherapie niet zou hebben geprobeerd.

Als er een nieuwe tinnitus zou opkomen, vertrek ik morgen weer naar Duitsland.

JanHuis
Berichten: 201
Lid geworden op: za 30.12.2017 11:49

Re: Mijn ervaringen met Infuustherapie in Duitsland

Bericht door JanHuis » zo 27.05.2018 12:31

Hai Rogier,
Mooi verhaal vertrouw je ons hier toe.
De eerste regel en de laatste drie alleen al.
Gefeliciteerd met hoe ver je gekomen bent.
Je beschrijft ook de nuances (wel/niet wetenschappelijk e.d.).
Thanks!
Leven met tinnitus en overgevoeligheid voor geluid ~ het is gewoon geworden en toch ook weer niet.

JanHuis
Berichten: 201
Lid geworden op: za 30.12.2017 11:49

Re: Mijn ervaringen met Infuustherapie in Duitsland

Bericht door JanHuis » zo 27.05.2018 12:34

PS over placebo-effect.
Wat mij opvalt als artsen en wetenschappers het
over PLACEBO hebben:
vroeger werd het benaderd als 'je beeld het je maar in'.
Nu is er een heel andere visie:
'door de positieve verwachtingen gaat je lijf aan het werk'.
Leven met tinnitus en overgevoeligheid voor geluid ~ het is gewoon geworden en toch ook weer niet.

Gebruikersavatar
Arth
Berichten: 44
Lid geworden op: do 08.07.2010 19:56
Locatie: zuid holland

Re: Mijn ervaringen met Infuustherapie in Duitsland

Bericht door Arth » zo 05.08.2018 12:45

hoi Rogier ,leuk is anders en goed gedaan en het heeft bij jouw dus ook geholpen .Fijn dat te lezen . inderdaad heb toen ook nog wat pillen mee naar huis gehad. Was naar de KNO arts geweest die zei er is niets aan te doen enz. De Duitse arts zei met oordoppen het advies was deze uit te houden omdat het geluid dan harder wordt. ruis en lichte brom aan overgehouden ,het pulserende snerpende geluid is weg ( net of iemand in de tuin aan het zagen was) . ik zat er pas na 3 weken of zo. Heb er geen minuut spijt van . 700 euro behandeling en 10 dagen appartement gehuurd totaal 1000 euro kwijt. Die 700 kan van de belasting af einde van het jaar CZ vergoed het niet .(toen in 2010). het was ook goed voor het verwerkingsproces . toen ik thuis was heeft het nog 4 maanden geduurd harder en zachter , en stress natuurlijk.

Gebruikersavatar
Roberto1
Berichten: 200
Lid geworden op: wo 02.01.2019 13:48

Re: Mijn ervaringen met Infuustherapie in Duitsland

Bericht door Roberto1 » vr 22.03.2019 10:20

Hoe vergaat het nu met de bovenstaande personen 7 maanden later?

Gr Roberto
Het is niet werken met Tinnitus maar aan .
Blijf rustig en zorg dat je conditie en mentaal de juiste balans kunt vinden.
Zo zul je je Tinnitus kunnen beheersen en een plek geven (gewenning)
of zelfs uitdoven. :)

rogier
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 14.05.2018 07:12

Re: Mijn ervaringen met Infuustherapie in Duitsland

Bericht door rogier » do 27.06.2019 19:29

Hoe gaat het nu?

Genezen is een groot woord. Geen last is de beste omschrijving.

Nog steeds is er een lichte suis. 's Avonds, als het rustig wordt in huis, hoor ik nog de restanten van de aanvallen uit het begin. De piep is geheel verdwenen! Heel soms komt er een lichte piep terug. Even de oren masseren en dan zakt het al snel weg.

Interessant is dat piepen vaak ontstaat in stress-situaties. Als ik met mensen in discussie raak (gelukkig niet zo vaak), hoor ik vaak een een piep opkomen, zeker in combinaties met vermoeidheid. Voor mij is dat een fantastisch waarschuwing-alarm. Meestal trek ik me dan terug uit die situatie en begin zaken te relativeren. Sowieso geen verkeerde stappen.

Toch blijft er een fysieke kant aan de tinnitus, ben ik van overtuigd. Ik heb een gehoorbeschadiging en de aderen die langs mijn ogen stromen in combinatie met de kaakbotten zitten mijn gehoor in de weg. Daarom ben ik ook erg blij met de Osteopathie behandelingen, die ik ben gaan volgen. Daarbij gaan ze op zoek naar de doorbloedingen in het lichaam. Vaak na zo'n behandeling werd het al rustiger. Vooral na de sessie waar mijn kaak is behandeld, geeft veel rust.

Nog steeds ben ik erg blij, en ervan overtuigd, dat de behandelingen in Duitsland hebben geholpen. De idee dat je er iets kan doen, heeft me gesterkt dat er ook echt iets aan te doen is. Nu meer dan 2 miljoen mensen in Nederland (alleen), vormen van tinnitus hebben, kan het bijna niet anders dan er ook medisch oplossingen zullen worden gevonden.

Een verstandigere levensstijl (natuurlijk zonder luide en constante omgevingsgeluiden) waarbij we ons bewuster zijn van ons gedrag lees: minder spanning en stress) zijn een prima aanvulling (en in eerste instantie preventie) om minder vatbaar te worden voor deze klachten.

Dit zijn mijn ervaringen en dus ook mijn mening. Voor iedereen zal het verhaal anders zijn. Ik wens iedereen veel sterkte -en genezing!- in de omgang met het suizen.

Houd vol en houd moed!

Rogier

rogier
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 14.05.2018 07:12

Re: Mijn ervaringen met Infuustherapie in Duitsland

Bericht door rogier » wo 10.02.2021 22:05

Arth schreef:
zo 05.08.2018 12:45
hoi Rogier ,leuk is anders en goed gedaan en het heeft bij jouw dus ook geholpen .Fijn dat te lezen . inderdaad heb toen ook nog wat pillen mee naar huis gehad. Was naar de KNO arts geweest die zei er is niets aan te doen enz. De Duitse arts zei met oordoppen het advies was deze uit te houden omdat het geluid dan harder wordt. ruis en lichte brom aan overgehouden ,het pulserende snerpende geluid is weg ( net of iemand in de tuin aan het zagen was) . ik zat er pas na 3 weken of zo. Heb er geen minuut spijt van . 700 euro behandeling en 10 dagen appartement gehuurd totaal 1000 euro kwijt. Die 700 kan van de belasting af einde van het jaar CZ vergoed het niet .(toen in 2010). het was ook goed voor het verwerkingsproces . toen ik thuis was heeft het nog 4 maanden geduurd harder en zachter , en stress natuurlijk.

Goed verhaal, Arthur. Hoop dat het suizen inmiddels een stuk rustiger geworden.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten